Ειδήσεις

Δημήτρης Σιούφας : Να πραγματοποιηθεί και φέτος ο εορτασμός για τον Φιλελληνισμό


Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Δημήτρης Σιούφας έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Νικόλαο Βούτση, με κοινοποίηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, η οποία έχει ως ακολούθως:
«Πριν από 7 χρόνια, ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, έγινα αποδέκτης μιας εξαιρετικής πρότασης του Προέδρου του Συνδέσμου «Μπαϊρον» για το Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό κ. Πάνου Τριγάζη και του τότε Δημάρχου Βύρωνα κ. Νίκου Χαρδαλιά για τη καθιέρωση της 19ης Απριλίου, ημερομηνίας του θανάτου του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι το 1824, ως Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.
Από κοινού με τον τότε Υπουργό Εσωτερικών και σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο υιοθετήσαμε με θέρμη την πρόταση αυτή και πολύ σύντομα εκδόθηκε σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Βουλή των Ελλήνων τόσο επί Προεδρίας μου το 2009, όσο και κατά τη διετία 2010-2011 επί Προεδρίας του κ. Φίλιππου Πετσάλνικου τίμησε την ημέρα του Φιλελληνισμού με ειδικές συνεδριάσεις στην Ολομέλεια, με ομιλητές Βουλευτές από όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες.
Κύριε Πρόεδρε,
Όπως γνωρίζετε, οι ρίζες του Φιλελληνισμού βρίσκονται στα χρόνια της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού, όταν η Ευρώπη ανακάλυψε, υιοθέτησε και μετεξέλιξε το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα και Πολιτισμό.
Σταδιακά, το κίνημα του Φιλελληνισμού έλαβε ευρεία διάσταση και μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων, διανοούμενων αλλά και απλών πολιτών, στρατεύτηκε πίσω στον αγώνα του 1821, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση κλίματος σε όλη την Ευρώπη για το δίκαιο του Εθνικού Αγώνα των Ελλήνων και την Εθνική Ανεξαρτησία. Και ήταν ο συνδυασμός του πάθους των Ελλήνων για την ελευθερία και της στήριξης των μεγάλων Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που οδήγησε στην ίδρυση του νέου Ελληνικού Κράτους.
Κύριε Πρόεδρε,
Σε αυτή των περίοδο που η Χώρα μας και ο Ελληνικός Λαός δοκιμάζονται από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης αλλά και συχνά αδικούνται από δηλώσεις και δημοσιεύματα στα Διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, χρειαζόμαστε ένα νέο κύμα Φιλελληνισμού που θα αναδεικνύει την συμβολή μας στην ιστορική και τη πολιτιστική πορεία της Ευρώπης αλλά και της ιστορικής ανάγκης η σύγχρονη Ελλάδα να ανακτήσει τη δυναμική παρουσία της στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής οικογένειας.
Εκτιμώ και σας προτείνω και στο τρέχον έτος, η Βουλή των Ελλήνων να επανεντάξει τον εορτασμό της 19ης Απριλίου ως Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης στο Κοινοβουλευτικό έργο με την οργάνωση ειδικής Συνεδρίασης στην Ολομέλεια.
Επιπλέον και με την παράλληλη ιδιότητά σας ως Προέδρου του Ιδρύματος της Βουλής για το Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σας προτείνω το Ίδρυμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας να αναζητήσουν από κοινού πρωτοβουλίες για την ανάδειξη στη μαθητική Κοινότητα της αξίας της ιδέας του Φιλελληνισμού, που παραμένει επίκαιρη αλλά ταυτόχρονα και το ζητούμενο στις ημέρες μας».

Προτείνει ο Δημήτρης Σιούφας
πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Προηγούμενο άρθρο Στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Λάρισα, Νέα Αρχή : Δράση για την κλιματική αλλαγή