Ειδήσεις

Βράβευση και Ομιλία Άννας Βαγενά


Την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016 και στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας των Γυναικών, ο Δήμος Φυλής και το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας πραγματοποίησαν εκδήλωση με τιμώμενα πρόσωπα τις γυναίκες του πολιτισμού, τη γυναίκα μετανάστρια,τη γυναίκα της τοπικής αυτοδιοίκησης και του αθλητισμού.
Η εκδήλωση υπό τον εύγλωττο τίτλο «Είσαι Γυναίκα – Έχεις Αξία» απέκτησε και λαρισαϊκό χρώμα, καθώς κεντρικό τιμώμενο πρόσωπο για τη συμμετοχή της στον πολιτισμό και τα κοινά ήταν η Λαρισαία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά.
Το βραβείο στην κ. Βαγενά απένειμε ο Δήμαρχος Φυλής, κ. Χρήστος Παππούς. Στην ευχαριστήρια εισήγησή της η κ. Βαγενά επέλεξε να αναφερθεί στο ζήτημα της κακοποίησης των γυναικών από πρόσωπα του στενού τους περιβάλλοντος (σύζυγοι, αδελφοί, συμβίοι, κοντινοί συγγενείς).
Κάλεσε τις γυναίκες που δέχονται λεκτική, ψυχολογική, σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση να σπάσουν τη σιωπή. Να πάψουν να φοβούνται και να θυματοποιούνται, αισθανόμενες ντροπή ή κατηγορώντας τον εαυτό τους. «Βλέπουμε το παράδοξο να ντρέπεται το θύμα και όχι ο θύτης. Αυτό είναι απαράδεκτο».
Συνεχίζοντας, η κ. Βαγενά αναφέρθηκε στην ανάγκη οι κακοποιημένες γυναίκες να αντιληφθούν ότι δεν είναι μόνες. «Αυτό που συνέβη στις ίδιες, μπορεί να συμβεί στη φίλη, τη συγγενή, τη γειτόνισσα, τη συνάδελφο». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει σε καμιά περίπτωση αίσθημα ενοχής στα θύματα. Προέτρεψε δε τις κακοποιημένες γυναίκες να αναζητήσουν στήριξη στις κατάλληλες δομές που υπάρχουν πια και στη χώρα μας. «Το παν είναι να γίνει το πρώτο βήμα. Ωστόσο, πρέπει να δίνουμε και χώρο αλλά και χρόνο στα θύματα» κατέληξε η κ. Βαγενά.
Ακολούθως, η Λαρισαία βουλευτής στράφηκε στις γυναίκες του λαού και τον καθημερινό τους αγώνα. Όπως, μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά, έχει επιλέξει να ενσαρκώνει στο θεατρικό σανίδι γυναίκες του λαού, καθώς και η ίδια αισθάνεται μια από αυτές.
Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά της κ. Βαγενά στις αγρότισσες, τις κτηνοτρόφους, τις εργάτριες και γενικά τις γυναίκες που δουλεύουν με τα χέρια τους, τις οποίες όχι μόνον τιμά, όπως υπογράμμισε, αλλά τους φιλά τα χέρια, θεωρώντας κάθε σταγόνα του ιδρώτα τους ιερή.
Χωρίς να υποβαθμίζειτη σημασία των πνευματικών ασχολιών, η Άννα Βαγενά δήλωσε ότι αυτό που λείπει περισσότερο σήμερα είναι η επιστροφή στον πρωτογενή τομέα, με όραμα, μεράκι και όρεξη για δουλειά. Ένα πάντρεμα της σοφίας των παλιών με την καινοτομία και τη φρέσκια ματιά των νέων.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να ολοκληρώσειτην εισήγησή της αναφερόμενη με βαθιά συγκίνηση στη μητέρα της Μαρία, η οποία –όπως είπε χαρακτηριστικά– της έμαθε να είναι αγωνίστρια, να στέκεται πάντοτε ορθή στις επάλξεις, και στην οποίαν οφείλει ό,τι έχει καταφέρει μέχρι σήμερα.

Προηγούμενο άρθρο Σε Διεθνές Συνέδριο ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών
Επόμενο άρθρο Συνάντηση του Ν. Παπαδόπουλου με τον διευθυντή της ΔΕΗ