Ειδήσεις

Η Νέα Λάρισα για την Πολιτιστική πρωτεύουσα


Η Λάρισα, με τον αποκλεισμό της ακόμα και από τη φάση της προεπιλογής για Πολιτιστική πρωτεύουσα 2021, την 4η κατά σειρά Ελληνική πόλη, έχασε μία μοναδική ευκαιρία που για την Ελλάδα έρχεται κάθε 15 χρόνια!
Για να πετύχουμε πρέπει πρώτα να πιστέψουμε ότι μπορούμε.
Εμείς το πιστέψαμε απόλυτα. Γνωρίζαμε τους κανόνες και τις προϋποθέσεις για ένα σύνθετο και δύσκολο εγχείρημα, αυτό της διεκδίκησης. Ήμασταν έτοιμοι να το δρομολογήσουμε από την 1η μέρα μετά τις εκλογές. Γι’ αυτό και το ανακοινώσαμε ως οραματικό στόχο από την 1/8/2013!
Ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών για τη Λάρισα δυστυχώς, συνεχίζεται. Κι αν στους Μεσογειακούς η μη υλοποίηση παρά την ανάληψη βαραίνει αποκλειστικά την κεντρική Κυβέρνηση και την κρίση, στην περίπτωση της ΠΠ-2021 η ευθύνη βαραίνει στους «ώμους» της Δημοτικής αρχής.
Η δημοτική αρχή δεν το πίστεψε. Γιατί για τη δημοτική αρχή «δεν ήταν στις προτεραιότητές της», όπως μας απάντησε ο Δήμαρχος στο ΔΣ της Μ. Τρίτης 7/4/2015 όταν και έφερε, σχεδόν 1 χρόνο μετά την νίκη του, το θέμα της απόφασης της διεκδίκησης. Αναρωτιόμαστε, ποια ήταν αλήθεια τα «κίνητρά της» τότε, μέσα από αυτήν της τελευταίας στιγμής ενασχόλησή της;

Η δημοτική αρχή είπε πως «απαιτείται να προχωρήσουμε όλοι μαζί». Προχώρησε όμως μόνη της.
Υποτίμησε το τοπικό ανθρώπινο δυναμικό του ειδικού αυτού αντικειμένου. Απαξίωσε έτσι άξιους συμπολίτες (εντός και εκτός Λάρισας) και μαζί και το Λαρισινό πνεύμα. Δεν εμπιστεύθηκε σε καμία στιγμή τους επικεφαλής των παρατάξεων να τους ενημερώσει. Δεν υλοποίησε καν την απόφαση του ΔΣ για την διαπαραταξιακή επιτροπή παρακολούθησης. Έναν φάκελο που δεοντολογικά έπρεπε, τουλάχιστον πριν κατατεθεί, να έχουμε ενημερωθεί. Και ακόμα βέβαια δεν γνωρίζουμε τίποτα περί αυτού. Δεν αξιοποίησε καθόλου την μεγάλη εμπειρία προετοιμασίας φακέλου με επιτυχή κατάληξη την ανάληψη της διοργάνωσης των μεσογειακών αγώνων από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
Η δημοτική αρχή είπε πως η τήρηση των κανόνων πλήρους διαφάνειας και ορθής διαχείρισης των οικονομικών στοιχείων «θα πρέπει να αποτελέσει το πρώτο και κεντρικό πολιτικό στοίχημα στην πορεία διεκδίκησης του τίτλου». Μέμφονταν μάλιστα τις προηγούμενες 3 Ελληνικές πόλεις- ΠΠ για αδιαφάνεια και διαφθορά. Δυστυχώς, τα πεπραγμένα της διεκδίκησης αναδεικνύουν σοβαρά ζητήματα διαφάνειας που χρήζουν διερεύνησης.
Δυστυχώς για τη Λάρισα, η δημοτική αρχή αποδείχτηκε απόλυτα κατώτερη των περιστάσεων για τη διεκδίκηση ενός κεντρικού στόχου σημαντικού για την επόμενη 10ετία της πολιτιστικής, και όχι μόνο, πορείας της πόλης μας.
Η Νέα Λάρισα στο διάστημα αυτό, με καταγεγραμμένες τις ενστάσεις και διαφοροποιήσεις της, κατέθεσε τη συμφωνία της για τη διεκδίκηση, έδωσε «εμπιστοσύνη ανοχής» σε επιλογές της ΔΑ (ο μικρός και κρίσιμος χρόνος που με ευθύνη της ΔΑ απέμεινε δεν ήταν πρόσφορος για αποστασιοποίηση από την προσπάθεια, πόσο δε και καταγγελιών) ενώ ήταν και παρούσα και απέστειλε εκπροσώπους και εθελοντές όπου εκλήθη να συμβάλει.
Την αποτυχία την αναλαμβάνει αποκλειστικά η Δημοτική αρχή. Έτσι άλλωστε επέλεξε η ίδια με την τακτική της. Και δεν χωρά καμία δικαιολογία.
Αυτό που αναμένουμε και απαιτούμε – και όλη η πόλη το απαιτεί- είναι ένας ολοκληρωμένος και καθαρός δημόσιος απολογισμός της διεκδίκησης.
Ζητάμε άμεσα μία ειδική συνεδρίαση του ΔΣ για το ζήτημα αυτό.
Με «πλήρη απολογισμό πεπραγμένων διεκδίκησης» σε όλα τα επίπεδα. Ζητάμε να έχουμε στη διάθεσή μας (σε ηλεκτρονική μορφή) όλα και πλήρη τα στοιχεία της διεκδίκησης (του φακέλου, των αποφάσεων, των αναθέσεων, των φυσικών και νομικών προσώπων που σε όποιο βαθμό έχουν εμπλακεί στην υπόθεση αυτή καθώς και των οικονομικών δεδομένων με πλήρη ανάλυση).
Στο ίδιο ΔΣ μετά τον απολογισμό, αυτό που εμείς προσβλέπουμε ως «κοινό τόπο» και κατάληξη είναι η συμφωνία σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο χάραξης της «Πολιτιστικής Χάρτας 21» .
Έτσι ώστε, να αξιοποιήσουμε κάθε θετικό της οδυνηρής αυτής περιόδου της αποτυχημένης διεκδίκησης. Οι «κανόνες του θεσμού» διεκδίκησης να αποτελέσουν μία εμπειρία που να μετουσιωθεί σε «βάση συνέχειας» σχεδιασμού και υλοποίησης υποδομών και δράσεων.
Προσοχή όμως! Αυτό πρέπει να γίνει με «ολική επανεκκίνηση». Σε καμία περίπτωση δεν θα συναινέσουμε σε συνέχιση γραφείων, δομών, προσώπων και εταιρειών που στήθηκαν την σύντομη αυτή περίοδο.
Ζητάμε λοιπόν, την άμεση διακοπή λειτουργίας του «μηχανισμού» διεκδίκησης και του γραφείου υποψηφιότητας στην ημερομηνία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.
Την άμεση διακοπή κάθε παροχής υπηρεσίας φυσικού ή νομικού προσώπου (έστω και σε εθελοντική βάση) καθώς και όποιας χρηματοδότησης (από όπου κι αν αυτή προέρχεται, δημοτική, συγχρηματοδοτούμενη ή, και χορηγία) αυτού του μηχανισμού ή μέσω της δομής αυτής για άλλους σκοπούς, τα οποία και τα θεωρούμε «μη σύννομα» πέραν της ημερομηνίας ανακοίνωσης του αποτελέσματος.
Όλα εξαρχής, όλα επανεξετάζονται σε νέα βάση.
Με συγκεκριμένο «χάρτη ενεργειών», συγκεκριμένη στοχοθεσία, χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό και προπαντός, διαδικασίες αξιοκρατικές, διαφανείς και ανοικτές σε όλους και με αξιοποίηση των Λαρισαίων δημιουργών, φορέων και συλλόγων του πολιτιστικού γίγνεσθαι.
Για μία πολιτιστική αναγέννηση της Λάρισας με εμπιστοσύνη και ανάδυση των τοπικών δημιουργών, με διαδραστική Ελληνική και Ευρωπαϊκή εξωστρέφεια.
Εμείς πιστεύουμε ότι το μήνυμα προς το Λαρισαϊκό λαό πρέπει να είναι ότι «μάθαμε», «πάθαμε» και συνεχίζουμε στις «ράγες» του μεγάλου οραματικού στόχου: η Λάρισα, έστω και χωρίς τον τυπικό τίτλο, μπορεί να λάμψει πολιτιστικά στην επόμενη δεκαετία, ακόμα και να επισκιάσει (και στο κρίσιμο έτος 2021) την πόλη του τίτλου.
Το πιστεύουμε όπως πιστεύουμε ότι η Λάρισα δικαιούταν τον τίτλο, αλλά δυστυχώς, δικαιούταν και μία αποτελεσματική και οραματική δημοτική αρχή που να το πιστεύει και έγκαιρα να δρα αποτελεσματικά.
ΚωνσταΝτίνος Διαμάντος
Δημοτικός σύμβουλος
Επικεφαλής Νέας Λάρισας

Προηγούμενο άρθρο Ο δήμαρχος Κιλελέρ για τα αδέσποτα
Επόμενο άρθρο Παρέμβαση Ν. Παπαδόπουλου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου