Ειδήσεις

Η παράταξη Δρόμος Ανατροπής για το προσφυγικό


Το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η ολομέλεια της περιφερειακής παράταξης «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία». Αποτιμήθηκε η λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, η δράση της Περιφέρειας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλική κοινωνία και οικονομία την τρέχουσα περίοδο. Συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα για την καλύτερη παρέμβαση της παράταξης και την ανάδειξη του έργου της, καθώς και την επικοινωνία με τους Θεσσαλούς πολίτες.
Για το κρίσιμο και επίκαιρο θέμα του προσφυγικού και τις ευθύνες της Περιφερειακής αρχής, ο «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία» εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
Τις προηγούμενες μέρες παρακολουθήσαμε το δράμα των προσφύγων, όχι πια ως εικόνα στην τηλεόραση, ή κάπου αλλού, αλλά εδώ στη Θεσσαλία, δίπλα μας, εγκλωβισμένους στα Τέμπη, στον Αλμυρό, στην Καλαμπάκα, στα Τρίκαλα στο Μακρυχώρι, στο Νέο Μοναστήρι μετά και το κλείσιμο των συνόρων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Αμέσως απλός κόσμος και συλλογικότητες, έδειξαν την αλληλεγγύη τους, καθώς και δήμαρχοι όπως αυτοί της Λάρισας, των Τεμπών ή της Αγιάς κινητοποιήθηκαν για να προσφέρουν ότι μπορούσαν στους πρόσφυγες. Αντίστοιχα και στα Τρίκαλα, κάτω από την πίεση του κοινής γνώμης και της ανάγκης να υπάρξει φιλοξενία για τους πρόσφυγες από την Καλαμπάκα, ο δήμαρχος Τρικκαίων, άνοιξε το κλειστό γυμναστήριο.
Την ίδια ώρα λοιπόν, που γινόντουσαν όλα αυτά, και αντί η περιφερειακή αρχή, να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να συντονίσει τους δημάρχους όλης της Θεσσαλίας, να κάνει έκτακτη σύσκεψη με την ΠΕΔ, έτσι ώστε να εκπονήσουν ένα στοιχειώδες σχέδιο για τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων, να υποδείξουν κτήρια προσωρινής φιλοξενίας στα οποία μπορούν να έχουν οι πρόσφυγες την καλύτερη δυνατή διαβίωση ή να εξετάσουν από κοινού πως θα γίνει κατανομή διαθέσιμων πόρων (χρηματικοί και υλικοί), ο Περιφερειάρχης, μαζί με τον ομογάλακτό του Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, έστελναν επιστολή στην κυβέρνηση για να τους υποδείξει τι θα κάνουν, επικαλούμενοι ότι είναι θέμα εθνικό. Προφανώς είναι ευθύνη της κυβέρνησης να κάνει τον κεντρικό σχεδιασμό και να συνεργάζεται με την τοπική αυτοδιοίκηση για αυτό το κρίσιμο θέμα. Αναρωτιόμαστε αν αυτό θα πράττει ο κ. Αγοραστός σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να περιμένει δηλαδή οδηγίες από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Το προσφυγικό όμως, είναι θέμα όλων μας. Του καθενός και της καθεμιάς μας. Δεν χωρά επικοινωνιακούς χειρισμούς. Τα επιχειρήματα ότι δεν έχει αρμοδιότητα η αυτοδιοίκηση Α΄ ή Β’ βαθμού ή ότι δεν έχει ευθύνη ή ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες, ή ότι οι πρόσφυγες δεν χωράνε στην αυλή μου, τα γκρέμισε η ίδια η πραγματικότητα με την άμεση ανταπόκριση απλών ανθρώπων και συλλογικοτήτων, καθώς και δημοτικών αρχών που δεν δήλωσαν αναρμόδιοι. Οι πρόσφυγες δεν είναι θέμα αρμοδιότητας. Οι πρόσφυγες είμαστε όλοι μας γιατί πρώτα και πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι. Και σ’ αυτό δεν χωράει καμία συζήτηση.
Καλούμε την Αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών να εναρμονιστεί άμεσα με το κοινό αίσθημα των πολιτών. Να συμβάλλει πρακτικά στο συντονισμό των αλληλέγγυων πολιτών, των εθελοντικών οργανώσεων και πρωτοβουλιών και να προετοιμασθεί για κάθε πιθανό σενάριο που η συγκυρία θα αναδείξει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Το Γραφείο Τύπου

Προηγούμενο άρθρο Κάλεσμα του ΕΚΝΛ σε πικετοφορία για το ασφαλιστικό
Επόμενο άρθρο Ημερίδα της ΠΕΔ για την ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων