Ειδήσεις

Με επιτυχία η ημερίδα για την προστασία και αξιοποίηση του δάσους των Αγίων Θεοδώρων Ραψάνης


Ο Δήμος Τεμπών σε συνεργασία με την Τοπική κοινότητα Ραψάνης και την Περιφέρεια Θεσσαλίας πραγματοποίησε το Σαββατο 27 Φεβρουαρίου ημερίδα με θέμα : Προστασία και αξιοποίηση του δάσους των Αγίων Θεοδώρων Ραψάνης. Οι τοπικές κοινωνίες συναποφασίζουν, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Ραψάνη ,στο χώρο του Μουσείο Οίνου και Αμπέλου .
Στην εκδήλωση ομιλητές ηταν οι :
Ο κ.Βασίλης Νιτσιάκος : Φύση και πολιτισμός. Τα ιερά δάση. Καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η Δρ Καλλιόπη Στάρα :Ιερά δάση στη σύγχρονη εποχή: Το παράδειγμα του Ζαγορίου και της Κόνιτσας”. Μεταδιδακτορική ερευνήτρια Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Ο Δρ. Ρήγας Τσιακίρης:”Δυνατότητες θεσμικής προστασίας αιωνόβιων δασών. Το δάσος των Αγίων Θεοδώρων Ραψάνης”., Δασολόγος Δασαρχείου Ιωαννίνων, σύμβουλος
Ακόμη χαιρετισμό απεύθυνε και ο Δήμαρχος Τεμπών κ.Κώστας Κολλάτος
Χαιρετισμός Δημάρχου :

Kύριε Εκπρόσωπε της Περιφέρειας , Κύριοι Συνάδελφοι του Α΄και β ΄ Βαθμού της Αυτοδιοίκησης , Εκπρόσωποι φορέων , Πρόεδρε της Τ.Κοινότητας Ραψάνης , Αξιόλογοι Ομιλητές , Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι , φίλοι και Φίλες.
Να σας καλωσορίσω στη σημερινή Ημερίδα με τίτλο :

<< Προστασία και αξιοποίηση του Δάσους των ΑΓ.Θεοδώρων . ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ στον υπέροχο χώρο του Μουσείου Οίνου και Αμπέλου στη Ραψάνη >>.

Από το περασμένο καλοκαίρι ξεκίνησε από το Δασαρχείο Λάρισας – και παρά την αντίθετη γνώμη της Τ.Κοινωνίας – η διαδικασία υλοτόμησης του Δάσους των ΑΓ.Θεοδωρων.
Και αυτό έγινε αν και πολύ καλά οι υπεύθυνοι γνώριζαν ότι πρόκειται για μια οικολογικά ευαίσθητη περιοχή , για ένα δάσος απαράμιλλου φυσικού κάλλους , ενταγμένο σε ευρύτερη έκταση περιλαμβανόμενη στο δίκτυο ΝΑTURA2000 , το οποίο διαθέτει θεόρατα αιωνόβια δέντρα ( πλατάνια , οξιές , δρύες ) αποτελεί καταφύγιο θηραμάτων καθώς διαθέτει πλούσια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα που εν πάσηπεριπτώσει είναι απόλυτα συνυφασμένο με τη Ραψάνη και τους κατοίκους της , όχι μόνο λόγω της σπάνιας ομορφιάς του αλλά και λόγω της στενής σύνδεσής του με την Τοπική Ιστορία αλλά και τις Τοπικές Θρησκευτικές Παραδόσεις.
Η αντίδραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , των κατοίκων και των φορέων υπήρξε άμεση και δυναμική.
Κατά τη χρονική διάρκεια αυτής έλαβαν χώρα , συσκέψεις φορέων , παραστάσεις διαμαρτυρίας , δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο , επερωτήσεις Βουλευτών στον αρμόδιο υπουργό , με κοινή συνισταμένη όλων αυτών την άποψη , ότι η υλοτόμηση του συγκεκριμένου δάσους και με τους όρους που διενεργήθηκε , συνιστά οικολογικό έγκλημα.
Με επιστολή μας προς τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Δασών Ν. Λάρισας και τον Δασάρχη Λάρισας στις 20 Ιανουαρίου του 2016 αιτούμαστε , όπως μας απαντήσουν εγγράφως στα εξής:

– Ποια είναι η επιστημονική μελέτη , η οποία για λόγους ορθής διαχείρισης του συγκεκριμένου δάσους , έκρινε τυχόν επιβεβλημένη την υλοτόμησή του και αν υπάρχει αιτούμαστε τη χορήγηση αντιγράφου.

-Ποιες είναι εκείνες οι προϋποθέσεις που επέτρεψαν την υλοτόμηση του δάσους εφ΄οσοναυτό είναι ενταγμένο στο δίκτυο ΝΑTURA 2000 .

Σε κάθε περίπτωση επιλέχθηκε η τακτική του απόλυτου αιφνιδιασμού της Τοπικής Κοινωνίας αγνοώντας τις εκκλήσεις μας και τις εκκλήσεις φορέων για ολιγοήμερη διακοπή των εργασιών προκειμένου να διενεργηθεί επιστημονικός διάλογος.
Συμφωνώ απόλυτα με τη φράση της κ.Βαγενάπου λέει:
<< Να εμπιστευθούμε τη σοφία των Τοπικών Κοινωνιών. Όταν δεν υπάρχουν άλλα συμφέροντα , οι Τοπικές Κοινωνίες σε θέματα ιστορίας , πίστης και προστασίας του Περιβάλλοντος πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο >> .
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης τόνισε ότι το Δάσος των Αγ.Θεοδώρων δεν έχει υπαχθεί σε ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας και πρότεινε τέσσερις κανονιστικές λύσεις με σκοπό να καταστεί το Δάσος προστατευόμενο μνημείο της φύσης.
Στόχος της Δ.Αρχής αλλά και των κατοίκων της ιστορικής Κοινότητας Ραψάνης είναι να λυθεί άπαξ διαπαντός το πρόβλημα που δημιουργήθηκε , να μην υπάρξει καμία υλοτόμηση στο μέλλον και να αποδοθούν ευθύνες που ενδεχομένως θα προκύψουν.
Έχουμε τη χαρά και τιμή να φιλοξενούμε στην σημερινή ημερίδα αξιόλογους ομιλητές που με την εργατικότητα και την επιστημονική τους κατάρτισης προσδίδουν υψηλή αξία στο Δάσος των Αγ.Θεοδώρων και τον τόπο μας.

Να ευχαριστήσω θερμά όσους συμμετέχουν στην οργάνωση αυτής της εκδήλωσης, την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας , την Τοπική Κοινότητα Ραψάνης , τους φορείς για τις κοινές προσπάθειες που καταβάλλουμε και να ευχηθώ να ακολουθήσει μια ωφέλιμη ημερίδα.

Σας Ευχαριστώ !!!

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη ο Δήμαρχος Τυρνάβου κ.Σαρχώσης , ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτρης Παπαδημόπουλος οπου απεύθυνε και χαιρετισμό ,
ο διοικητής Α.Τ Ραψάνης
κ. Ευαγγελίδης, εκπρόσωπος του Δασαρχείου Λάρισας κ.Ελένη Μπουζάνα ,ο περιφερειακός Σύμβουλος κ.Νίκος Πουτσιάκας , οι αντιδήμαρχοι κ.Χρήστος Τσάτσαρης ,Κώστας Νταφούλης ,οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.Γεώργιος Μανώλης ,Αθανάσιος Καραναστάσης ,Γεώργιος Νικολάου ,Ευθύμιος Μπουζέκης ,η κα Ξανθή Ζησάκη , ο Πρόεδρος τοπικής Κοινότητας Ραψάνης κ.Νικόλαος Γαγάρας,Πρόεδροι συλλόγων και φορέων της περιοχής.

Προηγούμενο άρθρο Κέλλας σε Ξάνθο για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας: αδιανόητη ενέργεια η προκαταβολική αναστολή του
Επόμενο άρθρο Eπίσκεψη κλιμακίου της ΑΔΕΔΥ στη Λάρισα