Πρόγραμμα για γκράφιτι στα σχολεία


 Εικαστική παρέμβαση καλλιτεχνών, στην εξωτερική αισθητική των σχολείων της πόλης μας, ενισχύει η αντιδημαρχία Πολιτισμού της Λάρισας, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα «Ζωγραφίζοντας σχολικά κτίρια ανά την Ελλάδα».

 Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που επικεντρώνεται στη δημιουργία μεγάλων τοιχογραφιών σε επιφάνειες σχολικών κτιρίων με την εθελοντική συμμετοχή επώνυμων καλλιτεχνών – τοιχογράφων από την graffiti και street art σκηνή της Ελλάδας αλλά και από τον ευρύτερο καλλιτεχνικό χώρο.

«H Λάρισα, πόλη φιλόξενη, ανοιχτή σε προκλήσεις, δίνει βήμα και χώρο σε ανήσυχους καλλιτέχνες να εκφραστούν, συμπαρασύροντας νέους πολίτες να μυηθούν και να εκπαιδευτούν σε οργανωμένο πρόγραμμα εικαστικής παρέμβασης. Με τη συνεργασία της ομάδας carpe diem και την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, υλοποιείται το πρόγραμμα «Ζωγραφίζοντας σχολικά κτίρια ανά την Ελλάδα», αναφέρει η αντιδήμαρχος κ. Κατερίνα Ζιαζιά.

Το πρόγραμμα αφορά σε παρεμβάσεις σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους των σχολείων με ιδιαίτερη όμως έμφαση στις εξωτερικές δημόσιες επιφάνειές τους.

Οι επιφάνειες προς τοιχογράφηση μπορεί να είναι είτε μέσα στο προαύλιο του σχολείου είτε εκτός αυτού. Στόχος είναι τα δημιουργηθέντα έργα να επιδράσουν και στην ευρύτερη κοινότητα και στους πολίτες για ένα γόνιμο διάλογο. Στην υπό τοιχογράφηση επιφάνεια τοποθετείται σκαλωσιά και ο γύρω χώρος ασφαλίζεται με περιμετρικό δίχτυ ή ταινία μαζί με ενημερωτικές πινακίδες.

Ο υπεύθυνος καλλιτέχνης του έργου εφόσον επισκεφτεί το σχολείο και το γύρω χώρο καταθέτει την πρότασή του είτε προφορικά είτε σε σχέδιο στη διεύθυνση του σχολείου για ένα δημιουργικό και γόνιμο διάλογο.

Όσοι μαθητές θέλουν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα με δημιουργία ζωγραφικής σε παρακείμενη επιφάνεια (με οδηγό και συντονισμό δασκάλου) με την κατάθεση σχεδίων βάσει της θεματολογίας τους και εφαρμογή στον τοίχο με την βοήθεια του καλλιτέχνη.

Θα τους αποδίδονται υλικά.

Στόχος του προγράμματος μελλοντικά είναι να δημιουργηθεί ένα εκπαιδευτικό υλικό υπό μορφή εκπαιδευτικής βαλίτσας (με θεματικές την ιστορία της τοιχογραφίας ανά το κόσμο, τις τεχνικές κλπ.) το οποίο θα αποτελέσει τη βάση δημιουργίας σεμιναρίων τοιχογραφίας σε όσους μαθητές ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι επώνυμοι Έλληνες καλλιτέχνες τοιχογράφοι (graffiti artists, απόφοιτοι σχολών καλών τεχνών, γραφίστες, κομίστες, αυτοδίδακτοι κλπ.) με εμπειρία στη δημιουργία τέτοιων μεγάλων τοιχογραφιών.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Όσα σχολεία ενδιαφέρονται μπορούν να αποστείλουν μέχρι και αύριο Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου, τη συμμετοχή τους και φωτογραφίες από τις επιφάνειες του σχολείου, στην ομάδα Carpe Diem carpe_diemgr@hotmail.com.

Η ομάδα Carpe Diem θα αποφασίσει για το σχολείο που θα επιλεγεί με τα εξής κριτήρια:

-Θα προτιμηθούν επιφάνειες οι οποίες είναι καθαρές χωρίς παράθυρα

-Το σχολείο θα πρέπει να διαθέτει και χαμηλούς τοίχους στους οποίους θα ζωγραφίσουν οι μαθητές

-Τη θέση του σχολείου στην πόλη και στη γειτονιά

-Να υπάρχει ενδιαφέρον από καθηγητές του σχολείου να οργανώσουν ομάδα μαθητών για την τοιχογραφία, να συντονίσουν τη δημιουργία σχεδίων απο τους μαθητές και να επιτηρήσουν-βοηθήσουν στην τελική εφαρμογή τους στον τοίχο.

Για τη συνολική λειτουργία του προγράμματος έχει εξασφαλιστεί επιπλέον η υποστήριξη του Δήμου Λαρισαίων και συγκεκριμένα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, της εταιρίας Vitex και των σκαλωσιών «ΔΙΑΣ – Βρακάς» και «Π. Καραβάς».

Προηγούμενο άρθρο Στο «Λας Βέγκας»... των Σκοπίων
Επόμενο άρθρο Έργα Ζωής για την Ελασσόνα