Ειδήσεις

Μάξιμος : Αποσύρετε την απόφαση για τις εργαστηριακές εξετάσεις


«Η μονομερής απόφαση της ανακοστολόγησης εργαστηριακών εξετάσεων οδηγεί τους συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιδιώτες εργαστηριακούς ιατρούς ανά τη χώρα σε επ’ αόριστον επίσχεση αναστολής εκτέλεσης παραπεμπτικών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με αποτέλεσμα οι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι του Οργανισμού είτε να πρέπει να καλύψουν ιδίοις εξόδοις τη διενέργεια σειράς εργαστηριακών εξετάσεων σε ιδιώτες, είτε να μην έχουν πρόσβαση σε απαραίτητες διαγνωστικές υπηρεσίες υγείας». Τα παραπάνω επισημαίνονται σε ερώτηση που συνυπογράφει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με βουλευτές της παράταξης, για τη τιμολόγηση διαγνωστικών εξετάσεων αποζημιούμενων από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Η ερώτηση με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Βασίλειο Γιόγιακα, προς τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, αναφέρει συγκεκριμένα ότι με απόφασή του «μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 43% οι τιμές 51 διαγνωστικών εξετάσεων για τις οποίες οι ιδιώτες πάροχοι αποζημιώνονται από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης μεταξύ του Οργανισμού και των ιδιωτών παρόχων του. Κατ’ εφαρμογή της παραπάνω απόφασης από τις 2 Φεβρουαρίου 2016 άρχισαν να εκδίδονται από το σύστημα της ΗΔΙΚΑ παραπεμπτικά ιατρικών εργαστηριακών εξετάσεων όπου εμφανίζονται οι νέες τιμές αποζημίωσης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.».
Σύμφωνα, όμως, «με επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς του ιατρικού κλάδου, η μεσοσταθμική μείωση της αποζημίωσης των ιδιωτών παρόχων από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. βρίσκεται κάτω από το όριο ασφαλούς εκτέλεσης πολλών εργαστηριακών εξετάσεων, διακυβεύοντας έτσι την ποιότητα των διαγνωστικών υπηρεσιών υγείας. Η ανελαστικότητα του κόστους διεξαγωγής άρτιων εργαστηριών εξετάσεων καθορίζεται κυρίως από τη σημαντική αύξηση του λειτουργικού κόστους των ιδιωτικών εργαστηρίων -παράλληλα με τη διατήρηση των τιμών των εργαστηριακών εξετάσεων στο ίδιο επίπεδο τις τελευταίες δυόμισι δεκαετίες- και από τη συρρίκνωση των εσόδων των εργαστηρίων λόγω της επιβολής των μηχανισμών clawback» και rebate, της παρακράτησης ποσοστού 10% αλλά και της μη καταβολής αποζημίωσης για όλους τους μήνες ανά έτος. Ο περαιτέρω εξορθολογισμός της δημόσιας δαπάνης για την εργαστηριακή κάλυψη, δίχως αυτός να αποβεί εις βάρος της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και εν τέλει των ασφαλισμένων, θεωρείται εφικτός μέσω της πλήρους εφαρμογής των συνταγογραφικών αριθμητικών ορίων και του ελέγχου της προκλητής ζήτησης γενικότερα».
Ο κ. Χαρακόπουλος και οι συνυπογράφοντες βουλευτές καταλήγοντας ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό εάν προτίθεται να αποσύρει την απόφαση για τη μείωση των τιμών των εργαστηριακών εξετάσεων, και επίσης εάν και πότε θα εφαρμόσει τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία όρια αναγραφής εξετάσεων ανά κατηγορία ιατρικής πράξης και ανά ειδικότητα από την ΗΔΙΚΑ.

Προηγούμενο άρθρο Δήλωση Ντ. Διαμάντου για το δημοτικό οικόπεδο επί της Παπαναστασίου
Επόμενο άρθρο Γ.Σ. και κοπή πίτας από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Καστρί Λουτρό