Μάξιμος : Το κράτος νίπτει τας χείρας του για τις Παιδικές Χαρές


«Το κράτος δεν μπορεί να επιφυλάσσει για τον εαυτό του ρόλο Ποντίου Πιλάτου που νίπτει τας χείρας του αποποιούμενο τις ευθύνες» τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μπαλάφα, σε ερώτηση που είχε καταθέσει με συναδέλφους του σχετικά με την ασφάλεια των παιδικών χαρών.
Ο αρμόδιος υφυπουργός σημειώνει στην απάντησή του ότι «σε περίπτωση ατυχήματος σε παιδική χαρά, η οποία δεν είναι σφραγισμένη και είναι προσβάσιμη στο κοινό, ο οικείος δήμος ουδόλως αποποιείται της ευθύνης του, με την τοποθέτηση πινακίδας στην οποία αναγράφεται ότι ο χώρος προσφέρεται μόνο για αναψυχή ή ότι η χρήση της παιδικής χαράς γίνεται υπ’ ευθύνη των γονέων ή συνοδών των ανηλίκων».
Επίσης, ο κ. Μπαλάφας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου συνάντησε πολλά εμπόδια, κυρίως λόγω του ότι επιχείρησε να εισαγάγει νέες διαδικασίες σε υφιστάμενες παιδικές χαρές, αλλά και λόγω της ιδιαίτερα επαχθούς οικονομικής συγκυρίας που μεσολάβησε αυτή την πενταετία, με αποτέλεσμα το σύνολο σχεδόν των παιδικών χαρών της χώρας να μην τηρεί τους κανόνες που εξασφαλίζουν την ακίνδυνη χρήση τους».
Και συνεχίζει ότι «κάθε παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου δήμου, ο οποίος λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της. Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι παιδικές χαρές των Ο.Τ.Α. πρέπει να ελεγχθούν, προκειμένου να πιστοποιηθούν και να λάβουν το ‘‘ειδικό σήμα’’ για την καταλληλότητα λειτουργίας τους. Ειδικότερα, σύμφωνα με την προαναφερθείσα απόφαση, η οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση συγκροτεί τριμελείς Επιτροπές Ελέγχου Παιδικών Χαρών για την αξιολόγηση λειτουργίας των παιδικών χαρών. Εν συνεχεία, η οικεία Επιτροπή αφού ελέγξει και βεβαιώσει την πληρότητα του τελικού φακέλου που της έχει υποβληθεί από τον οικείο Δήμο, χωρίς να απαιτείται προηγουμένως επιτόπια αυτοψία, χορηγεί σε μια παιδική χαρά τη βεβαίωση καταλληλότητας λειτουργίας και το ειδικό σήμα πιστοποίησης καταλληλότητας λειτουργίας, το οποίο της παρέχει το Υπουργείο, κατόπιν αιτήματος της. Επισημαίνεται δε ότι οι εν λόγω Επιτροπές έχουν συγκροτηθεί από τις οικείες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και λειτουργούν σχεδόν για το σύνολο της χώρας».
Τέλος, σχετικά με τη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των σφραγισμένων ή απο-ξηλωμένων παιδικών χαρών, καθώς και την ενίσχυση των δήμων και των περιφερειών στην προσπάθεια προσαρμογής των παιδικών τους χαρών στις προαναφερθείσες διατάξεις, ο αρμόδιος υφυπουργός δεν αναφέρει κάποιο ποσό αλλά περιορίζεται στα 58.609.960 ευρώ, που έλαβαν οι Δήμοι για την κάλυψη έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων. από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για επενδύσεις (Σ.Α.Τ.Α.), για το έτος 2015 και μέχρι σήμερα, και όπου περιλαμβάνονται και δράσεις για τις παιδικές χαρές.

Προηγούμενο άρθρο Το ΕΚΛ για το ασφαλιστικό: Μαθήματα κοροϊδίας και εξαπάτησης
Επόμενο άρθρο Συνάντηση του δημάρχου Κιλελέρ με τον υπουργό Εσωτερικών