Μέσω ΠΣΕΑ αποζημιώσεις για τα αμπέλια Τυρνάβου


 Μέσω των ΠΣΕΑ θα αποζημιωθούν τελικά οι σταφυλοπαραγωγοί και της επαρχίας Τυρνάβου όπως θα γίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας για την προσβολή των αμπελιών τους από περονόσπορο, σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Δριβελέγκα.

 Κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Δήμου και των αγροτών του Τυρνάβου, ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι επίκειται εντός των ημερών η ενίσχυση του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας με επιπλέον 7 υπαλλήλους από υποκαταστήματα του οργανισμού στην υπόλοιπη χώρα, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία εκτιμήσεων στις χαλαζόπληκτες καλλιέργειες με αμπέλια, αχλάδια, ροδάκινα, καλαμπόκι και τομάτα (χθες εξέπνευσε η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων).

Ο υφυπουργός έκανε δεκτό το αίτημα των παραγωγών επισημαίνοντας ότι οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλία ασχολούνται με την έκδοση πορισμάτων για τις ζημιές στο βαμβάκι το 2010. Είπε ακόμη ότι θα παρακολουθεί προσωπικά ώστε να δοθούν οι αποζημιώσεις στο χρονικό διάστημα που προβλέπεται.  

Ο κ. Γιάννης Δριβελέγκας κατέστησε σαφές ότι ο ΕΛΓΑ δεν πρόκειται να δώσει ξανά «κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις». Με τον τρόπο αυτό απέκλεισε την ικανοποίηση του αιτήματος για αποζημίωση των παραγωγών με οπωροφόρα δέντρα για τις ζημιές από δυσμενείς καιρικές συνθήκες (όπως η ακαρπία).

Αντίθετα, έκανε δεκτό το αίτημα και θα αποζημιωθούν μέσω ΠΣΕΑ οι ελαιοπαραγωγοί στους δήμους Τυρνάβου και Τεμπών, των οποίων οι ελιές πάγωσαν στον παγετό του Νοεμβρίου 2010, δεδομένου ότι έχει υποστεί ζημιά το φυτικό κεφάλαιο.

Προηγούμενο άρθρο ΈΧΑΣΕ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ Η ΕΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ… ΤΡΕΧΕΙ
Επόμενο άρθρο Γιορτή Κρασιού - Ραψάνη 2011