ΈΧΑΣΕ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ Η ΕΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ… ΤΡΕΧΕΙ


 Απορρίφθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας μετά την αποβολή της από το ΟΣΔΕ, απόφαση που εντείνει τα οικονομικά αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει τον τελευταίο καιρό, η άλλοτε κραταιά συνεταιριστική οργάνωση του κάμπου. Πιο συγκεκριμένα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απορρίπτει το αίτημα που είχε διατυπώσει η διοίκηση της ΕΑΣ Λάρισας και με την οποία ζητούσε να μην εφαρμοσθεί η απόφαση της ΠΑΣΕΓΕΣ που την απέβαλε από τη διαδικασία σύνταξης και συγκέντρωσης των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

 Υπενθυμίζεται ότι η αιτία της αποβολής επικεντρώνονταν στην επιλογή της Ένωσης να τηρεί διαφορετικό κατάλογο από εκείνον που είχε συμφωνηθεί με την επικύρωση του διαγωνισμού για την ανάληψη του έργου του ΟΣΔΕ από την ΠΑΣΕΓΕΣ και τις Ενώσεις.

Καταλυτική για την έκβαση της δικαστικής διαμάχης υπήρξε η παράσταση του νομικού συμβούλου του Δημοσίου,  ο οποίος επέκρινε την ΕΑΣ για την τιμολογιακή πολιτική που επέλεξε να εφαρμόσει, επιβαρύνοντας στην ουσία τους αγρότες – μέλη της, την ώρα που η Πολιτεία έχει αναλάβει να καλύψει εξ ολοκλήρου το κόστος σύνταξης, παραλαβής και υποβολής των δηλώσεων.

Η παραπάνω εξελίξεις φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση την οργάνωση του κάμπου, καθώς, πέραν των άλλων, με βάση το σκεπτικό της απόφασης θα κληθεί να επιστρέψει τα χρήματα που έχει εισπράξει για τη συγκέντρωση της πρώτης δέσμης δηλώσεων, το συνολικό ποσό των οποίων υπολογίζεται σε 700.000 ευρώ. Υπό τις παρούσες συνθήκες η κάλυψη της σχετικής δαπάνης από την οργάνωση ισοδυναμεί με «παύση πληρωμών», καθώς είναι γνωστό ότι το τελευταίο καιρό τα οικονομικό προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί είναι ανυπέρβλητα και έχουν στερήσει, όπως λέγεται, από την οργάνωση την απαραίτητη φορολογική ενημερότητα για την διευκόλυνση των οικονομικών της συναλλαγών. Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας στον τοπικό τύπο, το τελευταίο διάστημα η οργάνωση δυσκολεύεται να εισπράξει για λογαριασμό των μελών της ακόμα και την προβλεπόμενη επιστροφή ΦΠΑ, με αποτέλεσμα οι κάποιοι παραγωγοί να παραμένουν απλήρωτοι.

Όλα αυτά, έχουν εντείνει την εσωστρέφεια και τις αντιπαραθέσεις των διοικούντων την οργάνωση, με πολλά από τα μέλη του Δ.Σ. να στρέφουν τα βέλη τους στο σημερινό πρόεδρο Σπύρο Τσικρίκα και τον τελευταίο να «χρεώνει» την όλη κατάσταση της ΕΑΣ στις «προσωπικές στρατηγικές» που εφάρμοσαν οι προηγούμενοι διοικούντες.  

Προηγούμενο άρθρο Καταζητείται 50χρονος με… οπλοστάσιο
Επόμενο άρθρο Μέσω ΠΣΕΑ αποζημιώσεις για τα αμπέλια Τυρνάβου