Μάξιμος : Η γλώσσα έχει κοινωνικές και εθνικές διαστάσεις


«Στη θλιβερή συρρίκνωση του καθημερινού λεξιλογίου» και τους κινδύνους για τη γλώσσα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και «της υπερχρήσης των ηλεκτρονικών μέσων δικτύωσης» αναφέρεται ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε μήνυμά του με την ευκαιρία του 5ου Πανελληνίου Γλωσσολογικού Συνεδρίου «Τζαρτζάνεια 2015» που θα πραγματοποιείται στον Τύρνβο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σημειώνει χαρακτηριστικά τα εξής:

«Ευχόμενος κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου, την οποία από τον αριθμό και την ποιότητα των εισηγητών θεωρώ ως βεβαία, θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήριά μου στους διοργανωτές του.

Το ζήτημα της γλώσσας είναι κάτι ευρύτερο από ένα φιλολογικό θέμα που θα έπρεπε να απασχολεί μόνον τους επαΐοντες. Η γλώσσα και η χρήση της έχει κοινωνικές και εθνικές διαστάσεις, και συναρτάται με τις αλλαγές που επισυμβαίνουν στην κοινωνία, ιδιαίτερα στην εποχή μας σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές αλλά και εσωτερικό περιβάλλον.

Τόσο οι προκλήσεις από την παγκοσμιοποίηση, που συνεπάγεται την αθρόα λήψη όρων και εκφραστικών τύπων από τη σύγχρονη lingua franca, τα αγγλικά, όσο και η θλιβερή συρρίκνωση του καθημερινού λεξιλογίου -αρνητική συνέπεια της υπερχρήσης των ηλεκτρονικών μέσων δικτύωσης- διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο για την ελληνική γλώσσα. Έτσι, καλούμαστε σήμερα  να βρούμε πειστικές απαντήσεις στις νέες πραγματικότητες. Όπως είναι φυσικό το όποιο εγχείρημα απαιτεί μια δέσμη διεπιστημονικών προτάσεων που θα συνοδεύουν ταυτόχρονα κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές μεταρρυθμίσεις για να είναι πραγματικά λειτουργικές και ουσιαστικά γόνιμες».

 

Προηγούμενο άρθρο Στη διεθνή έκθεση τουρισμού World Travel Market2015 η Περιφέρεια
Επόμενο άρθρο Ομιλία Κέλλα στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα