Προτάσεις του ΣΘΕΒ για το αναπτυξιακό νόμο


Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη καθώς και τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη απέστειλε η Διοίκηση του ΣΘΕΒ με τις προτάσεις της για τον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Απόστολος Δοντάς αναφέρει: “Ο νέος αναπτυξιακός νόμος έρχεται σε μια περίοδο βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά αποβιομηχανοποίησης, ανεργίας και υποαπασχόλησης, καθώς και από αύξηση του ποσοστού των ζημιογόνων επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου, η Διοίκηση του ΣΘΕΒ θεωρεί ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα πρέπει να εστιάζει στα πραγματικά προβλήματα και να ενθαρρύνει την πραγματική ανάπτυξη, υιοθετώντας βιώσιμα αναπτυξιακά έργα και αξιοποιώντας πόρους με στόχο την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας”

Συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών με έδρα την Λάρισα προτείνει:

1. Χορήγηση Κινήτρων στον Πρωτογενή & Δευτερογενή Τομέα

  • Χορήγηση επιπλέον ποσοστού ενίσχυσης στα επενδυτικά σχέδια του πρωτογενούς αγροτικού τομέα όπως και στα επενδυτικά σχέδια μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων.

  • Να ενισχύονται επενδύσεις για εκσυγχρονισμό των κτιριακών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων με στόχο την μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και την μεταποίηση-τυποποίηση. Επίσης να προβλέπεται κατεύθυνση για συνεργατικά σχήματα, όπως π.χ. για κτηνοτροφικά πάρκα.

  • Χορήγηση κινήτρων (π.χ πρόσθετοι βαθμοί) σε επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των ανωτέρω δραστηριοτήτων (π.χ παραγωγής καινοτόμων συσκευασιών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, Logistics αγροτικών προϊόντων, τροφίμων και αγροεφοδίων, αξιοποίησης υπολειμμάτων της γεωργίας, κτηνοτροφίας και της δευτερογενούς δραστηριότητας κλπ) για την αποτελεσματικότερη υποστήριξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα των αγροτικών προϊόντων.

  • Επέκταση των ενισχυόμενων δραστηριοτήτων σε τομείς όπου η χώρα μας διαθέτει ή μπορεί να αναπτύξει συγκριτικό πλεονέκτημα.

  • Επενδυτικά σχέδια δραστηριοτήτων που συνδέονται άμεσα με εξαγωγές με τη συγκρότηση και λειτουργία δικτύων διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες που συνδέονται με την εξαγωγική δραστηριότητα, όπως και άυλες δαπάνες ώστε να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στις εξαγωγικές αλλά και στην δημιουργία νέων εξαγωγικών επιχειρήσεων.

  • Επενδυτικά σχέδια δραστηριοτήτων που συνδέονται άμεσα με την Υγεία για τις οποίες ωστόσο δεν έχουν καθορισθεί οι τεχνικές προδιαγραφές για την δημιουργία τους (εκκρεμεί η έκδοση ΚΥΑ) ώστε να είναι δυνατή η ενίσχυση τους.

Ένταξη για επιδότηση πολυετών επιχειρηματικών σχεδίων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικής τους θέσης στην διεθνή αγορά

2. Ειδικά κίνητρα για νέους επιχειρηματίες και καινοτόμες ιδέες.

3. Μείωση Γραφειοκρατίας, Επιτάχυνση Διαδικασιών και Ενίσχυση Διαφάνειας

“Η σύνταξη του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου αποτελεί προαπαιτούμενο τονίζει η Διοίκηση του ΣΘΕΒ, ως προς το σχεδιασμό για την επανεκκίνηση της παραγωγικής δραστηριότητας και της οικονομίας της χώρας. Ο σχεδιασμός του θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ελληνικής Οικονομίας, αξιοποιώντας παράλληλα τα αποτελέσματα και τα πλεονεκτήματα των προηγούμενων νόμων και αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή τους”.

ΑΠ 171, 5/10/2015 11:00:55 πμ

Πληροφορίες: τηλ. 2410555507

Προηγούμενο άρθρο Κέλλας: Ενότητα για νίκη στη μάχη των ιδεών
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Με ενότητα για δυναμική επανεκκίνηση της ΝΔ