Επιστολή του Ροντούλη Αστ. Προς τον πρόεδρο και Διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθ. Ζερβό


 Κύριε Πρόεδρε,

Ως γνωστόν, στα πλαίσια της «πράσινης» ανάπτυξης, πολλοί αγρότες αποφάσισαν να επενδύσουν στη νέα τεχνολογία των φωτοβολταϊκών και να τα εγκαταστήσουν στα χωράφια τους. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές αγρότες υπέβαλαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην ΔΕΗ, προκειμένου αυτά να εξεταστούν κατά προτεραιότητα, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τις υπάρχουσες διατάξεις. Όσον αφορά δε τη βιωσιμότητα της επένδυσης των αγροτών αυτή εξασφαλίζεται μέσω της υπογραφής της σύμβασης πώλησης και αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τον Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).

 Όμως, έχει προκύψει πρακτικό πρόβλημα ως προς την υλοποίηση των εν λόγω επενδύσεων. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές-αγρότες ενημερώθηκαν από την ΔΕΗ, ότι για να μπορέσει να υλοποιηθεί η επένδυσή τους πρέπει εντός εξαμήνου να πληρώσουν το κόστος της σύνδεσης (4000-12000 ευρώ), καθώς και το ποσό της εγγύησης των 15000 ευρώ. Ο χρόνος του εξαμήνου που δόθηκε στους αγρότες δεν είναι επαρκής για τους εξής λόγους:

  • 1. Ο Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. αναλώνει τουλάχιστον ένα εξάμηνο, προκειμένου να ολοκληρώσει τις διαδικασίες που απαιτούνται.
  • 2. Οι τράπεζες εγκρίνουν την δανειοδότηση αφού πρώτα υπογραφεί η σύμβαση αγοραπωλησίας με τον Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. και μετά την παρέλευση τουλάχιστον ενός διμήνου που απαιτείται για να ολοκληρωθεί και ο δικός τους έλεγχος.

Έτσι, με δεδομένη την οικονομική πραγματικότητα που έχει πλήξει κατά πολύ την ρευστότητα χρήματος στην αγορά, οι αγρότες βρίσκονται σε προφανή αδυναμία καταβολής του απαιτούμενου χρηματικού ποσού πριν την δανειοδότησή τους. Συμπερασματικά το χρονικό διάστημα του εξαμήνου που δόθηκε από την μεριά της ΔΕΗ Α.Ε., ως προς την πληρωμή των τελών σύνδεσης και της εγγύησης, θα αποτελέσει τροχοπέδη για την ολοκλήρωση των επενδύσεων και ουσιαστικά θα αποκλείσει από την επένδυση ένα μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων.

Για να μην προκύψουν προβλήματα που θα δημιουργήσουν επενδυτικά εμπόδια σε  μια τέτοια αναπτυξιακή προσπάθεια, προτείνουμε να δοθούν στους επενδυτές-αγρότες, όπως άλλωστε πρότεινε και η ΠΑΣΕΓΕΣ, τουλάχιστον, τρεις μήνες επιπλέον (το εξάμηνο να γίνει εννεάμηνο) στον χρόνο της πληρωμής των τελών σύνδεσης και της εγγύησης, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς την ΔΕΗ Α.Ε., μετά την δανειοδότησή τους από τα πιστωτικά ιδρύματα. Με την βεβαιότητα ότι θα εξετάσετε με μεγάλη προσοχή την παραπάνω πρόταση και πεπεισμένος για τη θετική ανταπόκρισή σας επί αυτής, αναμένω την απάντησή σας, όσο το δυνατόν συντομότερα, προκειμένου να ενημερώσω κι εγώ με τη σειρά μου τους ενδιαφερομένους.

 

Με τιμή

Ροντούλης Γ. Αστέριος

Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΛΑ.Ο.Σ.

Βουλευτής Λάρισας

Προηγούμενο άρθρο Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή Λαρίσης κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
Επόμενο άρθρο Θέκλα Παρασκευούδη για το ΟΣΔΕ: «Πάνω απ’ όλα το συμφέρον του αγρότη»