Σε ετοιμότητα η Λάρισα για το πράσινο σκουλήκι


 Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να υπάρξει συντονισμός στο πρόγραμμα ελέγχου και καταπολέμησης του συγκεκριμένου εχθρού και όχι μόνο, τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Ρένα Καραλαριώτου στη συνάντηση που είχε με τον διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας Π. Καλφούντζο και τον αρμόδιο γεωπόνο της υπηρεσίας Δρ. Εντομολόγου Δ. Σταυρίδη.

 Στόχος της συνάντησης ο συντονισμός των ενεργειών για την υλοποίηση του προγράμματος για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση  πράσινου και ρόδινου σκουληκιού στις βαμβακοκαλλιέργειες της περιοχής.

«Δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα στην προστασία της βαμβακοκαλλιέργειας, ιδιαίτερα μετά την  εμπειρία της περσινής δύσκολης χρονιάς για τους αγρότες που υπέστησαν σημαντικές ζημιές από την προσβολή των καλλιεργειών τους από το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι» αναφέρει η αντιπεριφερειάρχης και ζήτησε να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση των αρμόδιων υπηρεσιών ώστε ο έλεγχος για το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι να είναι ουσιαστικός και η ενημέρωση των αγροτών για την έγκαιρη και αποτελεσματική καταπολέμησή τους, άμεση και έγκυρη.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ήδη τοποθετήθηκαν παγίδες σε αρκετές περιοχές της Λάρισας και σε συνδυασμό με τις επιτόπιες επισκέψεις και δειγματοληψίες που πραγματοποιούν συνεχώς οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης, αξιολογούνται τα στοιχεία που συλλέγονται και ενημερώνονται οι παραγωγοί για την αναγκαιότητα ή μη χημικής επέμβασης.

Να σημειωθεί πως κατά τη φετινή περίοδο θα τοποθετηθεί διπλάσιος σχεδόν αριθμός παγίδων, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Πάντως, τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν ανησυχούν ιδιαίτερα τους γεωπόνους – χωρίς αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι εφησυχάζουν –  και από τις δειγματοληψίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν μικρές προσβολές, χωρίς αντίστοιχα να εμφανίζεται σημαντικός αριθμός ζωντανών σκουληκιών. Ταυτόχρονα παρατηρήθηκε ότι υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί ωφελίμων εντόμων.

Προηγούμενο άρθρο Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ημερίδα του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»
Επόμενο άρθρο ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ Η ΕΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΣΔΕ