Ντ. Διαμάντος: Μία χώρα, ένας λαός, ένα Έθνος, δεν μπορεί να έχει μέλλον αν δεν έχει Ιστορική Μνήμη


Η Ελλάδα, οι Έλληνες, ο Ελληνισμός οφείλουν να αποδίδουν διαρκώς στο Παγκόσμιο γίγνεσθαι αυτό για το οποίο είναι ήδη, ιστορικά καταξιωμένοι: μία Πνευματική Αξιακή πρωτοπορία.

Για το λόγο αυτό, εξέχον και σημαντικό είναι η Ελληνική Παιδεία και το ουσιαστικό της περιεχόμενο που, με τη διαμόρφωση Ελληνικής, Ελεύθερης και Δημοκρατικής συνείδησης  σε κάθε γενιά και την προσήλωση σε μία «στρατηγική στοχοθεσία» που υπερβαίνει «δείκτες και αριθμούς» δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το μέλλον.

Είναι κοινώς παραδεκτό, η αξία και η σημασία της εκπαίδευσης για την ενίσχυση της δημοκρατικής διαδικασίας και της κοινωνικής συνείδησης και για την καταπολέμηση βίαιων ρατσιστικών – με διάφορες εκφάνσεις-  φαινομένων, που βρίσκονται και πάλι σε έξαρση.
Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε ως ημέρα Ιστορικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ζητούμε σήμερα, στην έναρξη του ΔΣ να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, τιμώντας τη μνήμη των Ελλήνων Ποντίων που υπέστησαν μία άγρια γενοκτονία.

Περαιτέρω όμως, και με αφορμή όμως, τη σημερινή μέρα και, με δεδομένο ότι στη Λάρισα έχουμε την χαρά και την τιμή να αποτελούν δυναμικά τμήματα της τοπικής κοινωνίας συμπολίτες με τις συλλογικότητές τους, που έχουν την αναφορά τους σε ιστορικά γεγονότα γενοκτονιών και άγριων διωγμών (πχ Εβραίοι, Πόντιοι, Μικρασιάτες) καταθέτουμε την εξής πρόταση:

 Ίδρυση «Δημοτικού Μουσείου Μνήμης»

 

            Υπάρχουν ανεκμετάλλευτες και εγκαταλελειμμένες υποδομές στην πόλη οι οποίες, με κατάλληλη διαμόρφωση και παρεμβάσεις χαμηλού κόστους του κελύφους και του περιβάλλοντα χώρου θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν άμεσα το «Μουσείο Μνήμης».

Με την πρωτοβουλία αυτή πιστεύουμε ότι, δίνουμε τη δυνατότητα μίας δυναμικής συλλογικής παρέμβασης που ενισχύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ιστορικής αναφοράς αλλά, εμπεδώνει και την ευρύτερη κοινωνική συνοχή και δημοκρατικά φιλελεύθερα αισθήματα των πολιτών της Λάρισας.

Δίνει όμως, κυρίως, ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Το μήνυμα μίας Ελλάδας και ενός Ελληνισμού που όχι απλά αντιστέκεται, όχι απλά αντιδρά με «ρητορείες» στα σύγχρονα φαινόμενα φασισμού, άκρατου εθνικισμού  και ρατσισμού που αναδύονται παγκόσμια αλλά, δημιουργεί στέρεες βάσεις για το μέλλον της Ελλάδας, της Ευρώπης και παγκόσμια.

Διότι, σ’ αυτό το «Μουσείο Μνήμης»,  η δυνατότητα γνώσης, μάθησης και διαλεκτικής σε μία αέναη διαδικασία της Εκπαιδευτικής κοινότητας, δημιουργεί την συνείδηση των σημερινών παιδιών και αυριανών νέων πολιτών.

Ήδη, υπάρχει μία «ομάδα πρωτοβουλίας πολιτών» στην οποία μετέχω και προσωπικά, η οποία δρομολογεί τις πρώτες ενέργειες για την υλοποίηση αυτής της πρότασης. Με πρώτη ενέργεια, την επαφή με τις συλλογικότητες μνήμης και, τη συζήτηση και διερεύνηση των προθέσεων τους σχετικά με τη συμμετοχή τους στο εγχείρημα αυτό. Πιστεύουμε ότι ο Δήμος πρέπει να το αγκαλιάσει και να συμμετέχει με απόφασή του στην υλοποίηση της πρότασης αυτής.

 

ΚωνσταΝτίνος Διαμάντος

Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής Νέας Λάρισας

Προηγούμενο άρθρο Στη Λάρισα ο αναπλ. υπουργός Εθνικής Αμυνας Κ. Ήσυχος
Επόμενο άρθρο Περ/κής Δ/νσης Εκ/σης Θεσσαλίας: Το επιλεκτικό «συνδικαλιστικό καθήκον» της ΔΑΚΕ