«Ψαλίδι» σε αγροτικές επιδοτήσεις


 Το 50% κι όχι το 70% των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων θα λάβουν τελικά στα τέλη Οκτωβρίου οι Έλληνες αγρότες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος το Σαββατοκύριακο επισκέπτεται το νομό Λάρισας.

 Όπως ανακοινώθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου, «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, διοργανώνουν ανοιχτή σύσκεψη – συζήτηση, την Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο «ΙMPERIAL» στη Λάρισα, στις 10.30 π.μ. με αντικείμενο την αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης.

Στη σύσκεψη κεντρικός ομιλητής θα είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης και έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι αγροτικών φορέων της περιφέρειας. H συζήτηση είναι ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης θα φθάσει στη Λάρισα το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου. Σύμφωνα με τον ως τώρα σχεδιασμό, γύρω στις 6 το απόγευμα θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια θα συναντηθεί με κομματικά στελέχη. Στις 8 το βράδυ του Σαββάτου θα μεταβεί στην Ελασσόνα και θα επισκεφθεί τη Γιορτή Φέτας.

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ

Στο μεταξύ, στο 50% της συνολικής επιδότησης θα κυμανθεί η προκαταβολή που θα δοθεί φέτος, για πρώτη φορά στα χρονικά, στους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους ως τα τέλη Οκτωβρίου. Το ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδης εν αντιθέσει πάντως με την απελθούσα υπουργό κ. Κατερίνα Μπατζελή που είχε εξαγγείλει ως προκαταβολή το 70% της συνολικής επιδότησης.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την έγκρισή της να πληρωθούν γρήγορα οι Ελληνες αγρότες. Έτσι, μέχρι τέλος Οκτωβρίου, θα πάρουν το 50% ως προκαταβολή των επιδοτήσεων, ποσό 1,2 δισ. ευρώ περίπου, που θα ενισχύσουν το εισόδημά τους στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, ενώ γίνεται μια εργώδης προσπάθεια σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το άλλο 50% να το πάρουν πριν τα Χριστούγεννα. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά και είναι μια καλή αρχή για όλους μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ:

«Από την αρχή έθεσα με επίταση το θέμα να μη μειωθούν οι συνολικοί κοινοτικοί πόροι, ο κοινοτικός προϋπολογισμός. Αυτή είναι μια προσπάθεια που θα τη συνεχίσουμε μέχρι τέλος. Ζητήσαμε να συνεχιστούν οι άμεσες ενισχύσεις στους αγρότες κι αυτό το αποδέχθηκε η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών -μελών. Αυτή είναι μια ενθαρρυντική κίνηση που μας δίνει αισιοδοξία».

ΔΕΚΑ ΧΩΡΕΣ

Όπως έγινε γνωστό στις Βρυξέλλες, η Διαχειριστική Επιτροπή για τις Άμεσες πληρωμές, υιοθετώντας ομόφωνα τη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποφάσισε χθες να επιτρέψει σε 10 κράτη μέλη μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, να καταβάλουν στους αγρότες έως το 50% των άμεσων πληρωμών που προβλέπονται για το 2010, από τις 16 Οκτωβρίου αντί για την 1η Δεκεμβρίου.

Τα υπόλοιπα κράτη – μέλη είναι το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Λετονία,η Λιθουανία, η Ρουμανία και η Ισπανία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι λόγοι που οδήγησαν την Επιτροπή σε αυτή την απόφαση για επίσπευση της καταβολής άμεσων πληρωμών στους αγρότες, ήταν η χρηματοπιστωτική κρίση και οι επιπτώσεις της στο μειωμένο εισόδημα, στις αυστηρότερες συνθήκες δανειοδότησης, στις διακυμάνσεις των τιμών σε ορισμένα αγροτικά προϊόντα, αλλά και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι προϋπόθεση για την καταβολή των άμεσων πληρωμών είναι η απαιτούμενη επαλήθευση των συνθηκών επιλεξιμότητας.

Προηγούμενο άρθρο Έκθεση παιδικής ζωγραφικής στον Τύρναβο
Επόμενο άρθρο ΜΕ ΑΓΡΙΕΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ, ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ