Παραπέμπονται στα ΠΣΕΑ οι ζημιές στα αχλάδια Τυρνάβου


«Η έντονη καρπόπτωση που παρατηρείται στα δέντρα (κι άλλων περιοχών, πλην του Τυρνάβου) οφείλεται σε αίτια τα οποία δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ, οπότε οι όποιες προσπάθειες για αποζημίωση των παραγωγών θα επικεντρωθούν μέσω των ΠΣΕΑ».

υτό γνωστοποίησε η διοίκηση του ΕΛΓΑ στο αίτημα των παραγωγών της επαρχίας Τυρνάβου, με αφορμή τη ζημιά που προκάλεσε ο παγετός σε αχλάδια και ροδάκινα.

Μάλιστα, αυτό επανέλαβε και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Νίκος Στουπής στον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων και τομεάρχη αγροτικού Βασίλη Κόκκαλη και το δήμαρχο Τυρνάβου Παναγιώτη Σαρχώση, με τους οποίους συναντήθηκε, ζητώντας ωστόσο από τους αγρότες του Τυρνάβου και τους γεωπόνους να συνεχίσουν την προσπάθεια συγκέντρωσης των σχετικών δικαιολογητικών και κυρίως επιστημονικών εισηγήσεων που θα αποδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες ημέρες παρατηρήθηκε σε όλο το εύρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων των ποικιλιών αχλαδιών από αγρότες, γεωπόνους και γεωτεχνικούς της περιοχής του Τυρνάβου, μια ολοκληρωτική πτώση των καρπών, σε σημείο σχεδόν πλήρους αδειάσματος των δέντρων από αχλάδια.

Από την πλευρά του, με αφορμή τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ο βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης επανέλαβε το αρχικό αίτημά του να εξεταστεί η αλλαγή Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε από τη στιγμή που όλοι οι ζημιωθέντες παραγωγοί πληρώνουν κανονικά την εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ, η πολιτεία οφείλει να καλύπτει όλους τους ασφαλιστικούς κινδύνους.

Προηγούμενο άρθρο Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «ΒΙΟΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ»
Επόμενο άρθρο Προκήρυξη διαγωνισμού για εργολάβους δακοκτονίας στη Λάρισα