Ο Γ. Μπαρτζιώκης για την υπόθεση Κατρούγκαλου στο Δ. Λαρισαίων


Με αφορμή τα εξελισσόμενα γεγονότα και τις καταιγιστικές εξελίξεις- αποκαλύψεις της υπόθεσης ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής μεταρρύθμισης συμβάλλοντας στη συζήτηση και την εύρεση της αλήθειας μετά από έρευνα που πραγματοποιήσαμε στην περιβόητη απόφαση η παράταξη μας θέτει κάποια στοιχεία και ερωτήματα.

Σύμφωνα με το άρθρο 72 του Νόμου 3852/2010 ( Νόμος Καλλικράτης) η Οικονομική επιτροπή του δήμου είναι ένα όργανο παρακολούθησης και ελέγχου της οικονομικής λειτουργίας του με αρμοδιότητες βάση άρθρου 72 περ.δ να αποφασίζει για την έγκριση των δαπανών και τη διάθεση των πιστώσεων του προϋπολογισμού, καθώς επίσης αποφασίζει και για τις περιπτώσεις απευθείας ανάθεσης προμηθειών, παροχής υπηρεσιών σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις.

Στην περίπτωση ιδ. του ιδίου άρθρου αποφασίζει για το δικαστικό συμβιβασμό και εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο για τον εξώδικο συμβιβασμό ή την κατάργηση δίκης που έχουν αντικείμενο μέχρι ποσού τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ.

Στην περίπτωση ιε. αποφασίζει για την πρόσληψη πληρεξούσιου δικηγόρου και για την ανάκληση της πληρεξουσιότητας του είτε δεν έχουν προσληφθεί δικηγόροι με μηνιαία αντιμισθία, είτε αυτοί που έχουν προσληφθεί δεν έχουν δικαίωμα να παρίσταται σε ανώτατα δικαστήρια

Με απόφαση της είναι δυνατή κατ’ εξαίρεση η ανάθεση σε δικηγόρο εξώδικου ή δικαστικού χειρισμού, ανά υπόθεση ζητημάτων τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία για τα συμφέροντα του δήμου και απαιτούν εξειδικευμένη γνώση ή εμπειρία.

Στις περιπτώσεις αυτές η αμοιβή του δικηγόρου ορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 281 ΚΔΚ.

Από τα στοιχεία που έχουν βγει στη δημοσιότητα η ανάθεση της υπόθεσης προσφυγής κατά της νόμιμης απόφασης της Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας προκύπτει αβίαστα αβίαστα το συμπέρασμα ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για απευθείας ανάθεση και την πρόσληψη πληρεξούσιου δικηγόρου (από την Αθήνα) διότι ήδη υπάρχουν δικηγόροι στο Δήμο Λαρισαίων που έχουν πάγια αντιμισθία οριζόμενοι στα προηγούμενα 5 έτη και ούτε στέκει ότι η υπόθεση της μη αποστολής στοιχειών των φακέλων πρόσληψης υπαλλήλων στον αρμόδιο υπουργό δεν άπτεται ζητημάτων τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία για τα συμφέροντα του δήμου και απαιτούν εξειδικευμένη γνώση ή εμπειρία. Είμαστε δε ενήμεροι ότι ήδη αυτά τα στοιχεία υπάρχουν στο αρμόδιο Υπουργείο που προΐσταται ο κύριος Κατρούγκαλος και ως εκ τούτου η διοικητική διαφορά του Δημάρχου Λαρισαίων και του υπουργείου πρέπει να θεωρείται λήξαν.

Όμως εδώ θα πρέπει να εξετάσουμε τον θεσμικό ρόλο της οικονομικής επιτροπής και των μελών της το εύρος των αρμοδιοτήτων των και φυσικά τον έλεγχο των αποφάσεων τους. Είναι δε απαραίτητο λόγω και της νομοθετικής πρόβλεψης του Καλλικράτη λόγω των διακινήσεων ιδιαιτέρων οικονομικών υποθέσεων και συμβάσεων που αποφασίσουν για το Δήμο Λαρισαίων να δοθούν σε πρώτο βήμα στη δημοσιότητα όλα τα «Πόθεν έσχες» των μελών της Οικονομικής επιτροπής που ως υπόχρεοι από το νόμο θα εμφανίσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του και τον τρόπο απόκτησής τους και μετέπειτα να παρέμβουν οι φορολογικοί μηχανισμοί και με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ παράταξης

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Δίκαιες αποζημιώσεις για παγετό στα δένδρα
Επόμενο άρθρο Τις πληγείσες περιοχές από τον παγετό επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Κιλελέρ