Μάξιμος: Δίκαιες αποζημιώσεις για παγετό στα δένδρα


Την επίσπευση των εκτιμήσεων και την απόδοση δίκαιων αποζημιώσεων ζήτησε με δηλώσεις του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την επίσκεψή του στα δημοτικά διαμερίσματα των δήμων Τεμπών και Κιλελέρ, οι δενδρώδεις καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν από τον παγετό. Ταυτόχρονα, ο Θεσσαλός πολιτικός κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη συνολικά για τις ζημιές και στους δήμους Τυρνάβου, Κιλελέρ και Λάρισας, όπου επισημαίνει τα εξής:

«Στους δήμους Τεμπών, Τυρνάβου, Κιλελέρ και Λαρισαίων τα ξημερώματα της 21ης Μαρτίου, καθώς για μερικές ώρες η θερμοκρασία έπεσε κάτω από το μηδέν, όψιμος παγετός έπληξε σοβαρά, τις δενδρώδεις, κυρίως, καλλιέργειες των περιοχών αυτών. Ιδιαίτερα στις αμυγδαλιές, αλλά και στις βερικοκιές και τις πρωιμανθείς ροδακινιές των πεδινών περιοχών, που βρίσκονται στα ευαίσθητα στάδια της ανθοφορίας ή της καρπόδεσης, η μη αναμενόμενη για την εποχή, πτώση της θερμοκρασίας προκάλεσε μεγάλη ζημία. Η σοβαρότητα της δημιουργηθείσας κατάστασης προκύπτει από τις εκτιμήσεις των ίδιων των δενδροκαλλιεργητών, που ενημέρωσαν άμεσα τους αρμόδιους φορείς.

Σύμφωνα με σχετικό υπόμνημα του δήμου Τεμπών, η σχεδόν εξάωρη πτώση της θερμοκρασίας μέχρι και τους -4 βαθμούς Κελσίου, προκάλεσε σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή των καλλιεργειών αμυγδαλιάς. Για να κατανοηθεί το μέγεθος του προβλήματος πρέπει να αναφερθεί ότι στην συγκεκριμένη περιοχή παράγεται περίπου το 20% του αμυγδάλου στη χώρα. Από την καταστροφή δεν γλύτωσαν όμως, και χωράφια με βερικοκιές, ροδακινιές και δαμασκηνιές.

Επίσης στο δήμο Τυρνάβου και σε περιοχές του δήμου Λαρισαίων, που συνορεύουν με αυτόν, όπου υπάρχουν εκτεταμένες δενδροκομικές καλλιέργειες, κτήματα με βερικοκιές, αμυγδαλιές και κυρίως πρώιμα ροδάκινα και νεκταρίνια υπέστησαν, αν όχι καθολικές, σημαντικότατες ζημιές από τις χαμηλές θερμοκρασίες, υπό του μηδενός που καταγράφηκαν και από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του ΑΣΕΠΟΠ στον Τύρναβο. Όπως γίνεται κατανοητό, οι καλλιεργητές βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση».

Με δεδομένη την ανάγκη συνέχισης της φροντίδας των καλλιεργειών αλλά και της γενικότερης οικονομικής κρίσης που πλήττει και τον αγροτικό κόσμο, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ και πότε αναμένεται να καταβληθούν οι επιβεβλημένες αποζημιώσεις προς τους πληγέντες από τον παγετό καλλιεργητές.

Προηγούμενο άρθρο Η. Διώτη: Απαράδεκτες συνθήκες μεταφοράς στο δρομολόγιο 591 από Θεσσαλονίκη για Καλαμπάκα
Επόμενο άρθρο Ο Γ. Μπαρτζιώκης για την υπόθεση Κατρούγκαλου στο Δ. Λαρισαίων