Απάντηση Σκανδαλίδη σε Μάξιμο για Τέμπη: Δεν υπάρχουν ζημιές από παγετό σε παραγωγούς αμύγδαλου και βερίκοκου!


 Δεν υπάρχουν ζημιές σε καλλιέργειες αμυγδαλιάς και βερικοκιάς από τους παγετούς του Δεκεμβρίου 2010 και Μαρτίου 2011 στο δήμο Τεμπών, σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη σε αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο Θεσσαλός πολιτικός που με την αναφορά του συνηγορούσε στο αίτημα του δήμου Τεμπών για αποζημίωση των παραγωγών αμύγδαλου και βερίκοκου μέσω του μηχανισμού του ΕΛΓΑ ή των ΠΣΕΑ, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η ζημία αγγίζει το 90% τονίζει ότι «σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα αποζημίωσης των παραγωγών που επλήγησαν. Αλλιώς, τι ρόλο έχει ο ΕΛΓΑ αν δεν είναι αρωγός και συμπαραστάτης των αγροτών την ώρα της δοκιμασίας;»

 Το πλήρες κείμενο της απάντησης του κ. Σκανδαλίδη έχει ως εξής: «Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της υπηρεσίας μας στο Υποκατάστημα Ε.Λ.Γ.Α. Λάρισας, στου οποίου την αρμοδιότητα περιλαμβάνονται και οι Δήμοι Αγιάς και Τεμπών, διενεργήθηκαν λεπτομερείς επισημάνσεις, χωρίς ωστόσο να διαπιστωθούν ζημιές σε καλλιέργειες αμυγδαλιάς και βερικοκιάς από τους παγετούς του Δεκεμβρίου 2010 και Μαρτίου 2011. Στις εν λόγω καλλιέργειες, παρατηρήθηκε μειωμένη ανθοφορία λόγω κακής γονιμοποίησης και μερική καρπόπτωση λόγω της φυσιολογίας των δένδρων. Αίτια μη καλυπτόμενα από τον κανονισμό ασφάλισης του ΕΛ.Γ.Α.

Σε κάθε περίπτωση ο Ε.Λ.Γ.Α., συνεχίζει να παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου και εφόσον παρατηρηθούν ζημιές σοβαρές, στο φυτικό κεφάλαιο των εν λόγω καλλιεργειών από θεομηνία κ.λ.π. και πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτεί ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και οι Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές, για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας 2007-2013 (2006/C 319/ΕΚ), ο Ε.Λ.Γ.Α. θα εισηγηθεί προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την ένταξη αυτών των ζημιών σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ), το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ε.Ε.»

Προηγούμενο άρθρο Ροντούλης Αστ.: «Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων»
Επόμενο άρθρο Θέσεις του Γραμματέα δημοτικού συμβουλίου , επικεφαλής παράταξης «Ταυτότητα Πόλης» Μπαρτζώκη Γιώργου για τον χάρτη παιδείας