Ο Μαξ. Χαρακόπουλος στη βουλή ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση


 «Η κυβέρνηση πνίγεται σε μια κουταλιά νερό για το παραμικρό ζήτημα. Έχει γίνει πλέον φανερό ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο. Οι υπουργοί καλύπτονται πίσω από τους όρους του μνημονίου, διατηρώντας για τους εαυτούς τους το ρόλο του διεκπεραιωτή προειλημμένων αποφάσεων της τρόικας» τόνισε ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, βουλευτής Λαρίσης Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των οδικών μεταφορών. Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε να υπάρξει τουλάχιστον πενταετής μεταβατική περίοδος όπως συνέβη στις άλλες χώρες της Ε.Ε. που προχώρησαν σε απελευθέρωση, λέγοντας «αναρωτηθήκατε πώς θα πληρωθούν τα δάνεια και οι υποχρεώσεις αυτών που πήραν τις άδειες πριν δύο-τρία χρόνια; Οδηγείτε στην απόγνωση με μια μονοκοντυλιά επαγγελματίες και οικογένειες και δεν δείχνετε την ανάλογη ευαισθησία». Ταυτόχρονα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημιουργία καρτέλ, που θα εκτοξεύσουν τις τιμές στα ύψη.

 Στην αγόρευσή του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Από τις πρώτες μέρες της ανάληψης της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, ως ΝΔ με επιμονή καλούμε την κυβέρνηση να σπεύσει να πάρει μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας. Δυστυχώς, δεν βρήκαμε ανταπόκριση στις παραινέσεις μας, με αποτέλεσμα να συρθεί η χώρα στο μνημόνιο και την τριμερή επιτήρηση. Αλλά ακόμη και μετά την ψήφιση του μνημονίου όσες μεταρρυθμίσεις προωθούνται, γίνονται με τρόπο ανοργάνωτο και πρόχειρο. Καταφέρατε με τον, επιτρέψτε μου τον χαρακτηρισμό, άγαρμπο τρόπο που διαχειριστήκατε την προώθηση του νομοσχεδίου, να παρακολουθούμε άναυδοι απίστευτες σκηνές στους δρόμους της χώρας. Μπλόκα, ταλαιπωρία για τους πολίτες, κυνηγητό με την αστυνομία».

Για το φλέγον ζήτημα της προσαρμοστικής μεταβατικής περιόδου, που ζητούν οι ιδιοκτήτες φορτηγών, ο κ. Χαρακόπουλος είπε: «Η κυβέρνηση έδειξε την τρόικα για την κουτσουρεμένη μεταβατική τριετία. Και ρωτώ σε ποια ευρωπαϊκή χώρα αυτή η περίοδος μετάβασης διήρκησε μόνον 30 μήνες; Δεν είναι λογικό να υπάρξει ένα μεγαλύτερο διάστημα, τουλάχιστον 5 ετών; Όπως λογικό δεν είναι να διατηρηθεί ένα ασφαλές ποσοστό της αξίας της άδειας, ώστε να μην μηδενιστεί η επένδυση των ιδιοκτητών, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο μετά το 2013;

Η ΝΔ είναι σταθερά υπέρ της κατάργησης των στρεβλώσεων και εμποδίων στη λειτουργία του ανταγωνισμού. Πιστεύουμε σε μια ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία. Στηρίζουμε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια που στοχεύει στην ανάπτυξη. Άλλοι ήταν αυτοί που μίζερα και στενά μικροκομματικά απέρριπταν εκ προοιμίου κάθε μεταρρυθμιστικό μέτρο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Και σήμερα ως ανανήψαντες οπαδοί των μεταρρυθμίσεων, εμφανίζονται βασιλικότεροι του βασιλέως σε μέτρα που οδηγούν την αγορά σε ασφυξία και την κοινωνία στην απόγνωση.

Η ΝΔ ως φιλελεύθερο κόμμα είναι υπέρ της απελευθέρωσης. Όχι όμως με προκρούστεια λογική. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζει το κράτος με τον ίδιο τρόπο όσους πήραν τις άδειές τους σε περασμένες δεκαετίες με εκείνους που τις έχουν πάρει πριν δύο-τρία χρόνια. Αναρωτηθήκατε πώς θα πληρωθούν τα δάνεια και οι υποχρεώσεις αυτών των ανθρώπων;».

Ο Θεσσαλός πολιτικός κατέληξε χαρακτηρίζοντας σημαντικές τις παράπλευρες απώλειες της διαμάχης που προκάλεσε η κυβέρνηση και ανέφερε ως παράδειγμα «το πρόβλημα που έχει προκύψει με τη μεταφορά των οινοποιήσιμων σταφυλιών από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τιρνάβου σε οινοποιεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Τρικάλων, καθώς υπάρχουν συμβάσεις και ρήτρες για την παράδοσή τους. Σας λέω, λοιπόν ότι οι κοινωνικές αντοχές δεν είναι απεριόριστες».

Προηγούμενο άρθρο Πάγια η θέση του Δήμου Ελασσόνας
Επόμενο άρθρο 2η Διακρατική Συνάντηση του Προγράμματος Wisar