Αλλαγή στη νομοθεσία για τις ομάδες παραγωγών ζητά ο Κέλλας από τον Αποστόλου


Ερώτηση προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ευάγγελο Αποστόλου, με θέμα την αλλαγή της νομοθεσίας για την σύσταση ομάδων παραγωγών, κατέθεσε ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας.

«Είναι ανάγκη να υπάρξει μια μεγαλύτερη ευελιξία στη νομοθεσία που αφορά την σύσταση ομάδων παραγωγών.Με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, πολλοί άνθρωποι που θέλουν να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα μέσα από ομάδες παραγωγών, συναντάνε δυσκολίες, λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων, με αποτέλεσμα να μην προχωρούνε εντέλει σε μια πιο οργανωμένη και σοβαρή επαγγελματική προσπάθεια», τόνισε στην ερώτησή του ο Λαρισαίος πολιτικός.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:

Η οικονομική κρίση που χτύπησε την χώρα μας, σε συνδυασμό με την όλο και αυξανόμενη ανάγκη για νέα αγροτικά προϊόντα, οδήγησε χιλιάδες Έλληνες να στραφούν στον πρωτογενή τομέα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων πρόκειται για άτομα μορφωμένα, με ανοιχτούς ορίζοντες και νέες ιδέες.

Ένα πάγιο αίτημα της πλειοψηφίας των ατόμων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα είναι η ευελιξία στη νομοθεσία που διέπει τις ομάδες παραγωγών.

Ο νόμος ( 4015/2011 ) ορίζει πως για την σύσταση Ο.Π, απαιτείται η σύνταξη καταστατικού και υπογραφή από 20 τουλάχιστον φυσικά πρόσωπα που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις, ενώ χρειάζεται και η έγκριση από το Ειρηνοδικείο της έδρας της ομάδας παραγωγών.

Τα προβλήματα όμως είναι πολλά, καθώς το κριτήριο για τα 20 άτομα αποτελεί τροχοπέδη στην όλη προσπάθεια. Ειδικά σε ότι αφορά τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών, καθιστά αδύνατη την δημιουργία ομάδων, αφού είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, 20 παραγωγοί οπωροκηπευτικών.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο προτείνουμε την αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας Ο.Π σε μια ομάδα από 7 άτομα και πάνω.

Αν συμβεί αυτό θα δώσουμε κίνητρα σε πολλούς κληρούχους μικρών εκτάσεων, να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν ανταγωνιστικά προϊόντα, καταπολεμώντας συγχρόνως την υψηλή ανεργία και βελτιώνοντας τις τιμές στην αγορά.

Κατόπιν όλων αυτών ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

Προτίθεστε να προβείτε στην αλλαγή νομοθεσίας ώστε να μπορούν πιο μικρές και ευέλικτες ομάδες ατόμων να μπορούν να δημιουργούν Ομάδες Παραγωγών και ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;

Προηγούμενο άρθρο Η. Διώτη: Πρακτική άσκηση σπουδαστών του ΤΕΙ Θεσσαλίας στα Δημόσια Νοσοκομεία
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση με θέμα: στερεότυπα λόγω φύλου