Η. Διώτη: Πρακτική άσκηση σπουδαστών του ΤΕΙ Θεσσαλίας στα Δημόσια Νοσοκομεία


Το χρονίζον πρόβλημα της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών των 2 τελευταίων εξαμήνων του Τμημάτων Ιατρικών Εργαστηρίων και Νοσηλευτικής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας-Πρόνοιας του ΤΕΙ Θεσσαλίας, καθώς και για το εαρινό εξάμηνο οι προσφερόμενες θέσεις πρακτικής άσκησης στα Δημόσια Νοσοκομεία του Ν. Λάρισας, όπου και είναι οι έδρες των Τμημάτων είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες, έφερε με ερώτησή της προς τους Υπουργούς Υγείας, Παιδείας και Οικονομικών, η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.

Όπως τονίζει, «καίτοι οι εν λόγω σπουδαστές υποχρεούνται να κάνουν 6μηνη πρακτική εξάσκηση σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία για να αποκτήσουν άδεια άσκησης επαγγέλματος, οι θέσεις στο ΓΝΛ και το ΠΓΝΛ σπανίζουν.

Συγκεκριμένα, για τους σπουδαστές της Νοσηλευτικής έχουν δοθεί 10 θέσεις στο ΓΝΛ, αναμενόταν (στις 25/2/2015) απάντηση από το ΠΓΝΛ και 23 άτομα παραμένουν χωρίς Νοσοκομείο. Για τους σπουδαστές των Ιατρικών Εργαστηρίων άνοιξε η διαδικασία των αιτήσεων, όμως σύμφωνα με τον αρμόδιο για τις πρακτικές καθηγητή, κανένα από τα 2 Νοσοκομεία δεν έχει δώσει θέσεις, ενώ και το 2014 αντί για 30 θέσεις πρακτικής, το ΓΝΛ έδωσε 8 και το ΠΓΝΛ καμία».

Η βουλευτίνα σημειώνει ότι «το φαινόμενο δεν είναι τυχαίο, καθώς για κάθε θέση πρακτικής άσκησης το Νοσοκομείο υποδοχής πρέπει να πληρώσει 186,19 ευρώ το μήνα ανά σπουδαστή. Η συρρίκνωση όμως που επέφερε στους προϋπολογισμούς τους η προηγούμενη κυβέρνηση, έχει οδηγήσει στο να απορροφούν ένα ελάχιστο ποσοστό του όγκου των αιτούντων».

Για τους παραπάνω λόγους, η βουλευτίνα ζήτησε τις ενέργειες των Υπουργών για την επίλυση του προβλήματος, την περαιτέρω επιχορήγηση πιστώσεων για αμοιβές σπουδαστών ΤΕΙ προκειμένου να κάνουν πρακτική, καθώς και εάν υπάρχει πρόβλεψη για συγκεκριμενοποίηση των πιστώσεων του προϋπολογισμού για τα Δημόσια Νοσοκομεία προκειμένου να παρέχονται συγκεκριμένα κάθε φορά ποσά αποκλειστικά για την πρακτική άσκηση, υποστηρίζοντας ότι «είναι επιβεβλημένο να βρεθεί μία λύση στο ζήτημα, η οποία να εξυπηρετεί τόσο την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των Δημόσιων Νοσοκομείων, όσο και να δίνει τη δυνατότητα ευρύτατης απορρόφησης σπουδαστών για πρακτική άσκηση».

Προηγούμενο άρθρο Έσπασαν τσιμεντένιες κολώνες για να κλέψουν τις σιδερένιες βέργες που βρίσκονταν εσωτερικά - Έγιναν αντιληπτοί και συνελήφθησαν
Επόμενο άρθρο Αλλαγή στη νομοθεσία για τις ομάδες παραγωγών ζητά ο Κέλλας από τον Αποστόλου