Έκτακτο Συνέδριο για το αύριο της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε ο Μ. Χαρακόπουλος


Την ανάγκη διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε ο βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά  την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «η πολιτική οξυδέρκεια και σύνεση επιβάλλουν να μην επενδύουμε στις εικασίες για ‘‘αριστερές παρενθέσεις’’. Επιβάλλουν τη ταχεία ανασύνταξη των δυνάμεών μας, τη διασαφήνιση του ιδεολογικού μας στίγματος, την ανανέωση των στελεχιακών μας δομών, την ανάκτηση της αξιοπιστία μας. Για να συμβούν όλα αυτά, προϋπόθεση είναι, με την ευρύτερη συμμετοχή των μελών και στελεχών του κόμματος, η συντεταγμένη συζήτηση για τα αίτια της ήττας, για το σήμερα και το αύριο του κόμματος, χωρίς περιορισμούς στην ατζέντα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνον με τη διενέργεια ενός εκτάκτου συνεδρίου της ΝΔ».

Ο κ. Χαρακόπουλος επεσήμανε ότι «τα έως σήμερα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι έχουμε να κάνουμε με μια ανεύθυνη διακυβέρνηση. Για να μην αποδειχθεί και μοιραία για τη χώρα χρειάζεται απέναντί της να βρεθεί μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση. Έχουμε, λοιπόν, χρέος έναντι της πατρίδας, αλλά και του κόσμου της παράταξης, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να αντικρίσουμε την αλήθεια κατάματα. Να δούμε πώς η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή θα μπορέσει να κερδίσει και πάλι την ηγεμονία στο μεσαίο χώρο. Και να διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία».

Αναλύοντας τα αίτια της ήττας της ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές ο Θεσσαλός πολιτικός ανέφερε ότι «πολλά από τα λάθη ή τις αστοχίες θα είχαν αποφευχθεί αν αφουγκραζόμασταν τον κόσμο μας. Μετά το άσχημο αποτέλεσμα  των ευρωεκλογών, ζήτησα σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ζήτησα ο προβληματισμός που ήταν διάχυτος στη βάση μας να διατυπωθεί ανοιχτά στα κομματικά όργανα. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν συνέβη».

Και πρόσθεσε πως «τα τελευταία χρόνια υπήρξε διολίσθηση, με την ανοχή όλων μας, σε μια νοοτροπία συγκεντρωτισμού στη λήψη των αποφάσεων. Η εμμονή, όμως, στη λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο ενός περίκλειστου κύκλου ανθρώπων γύρω από τον πρόεδρο, θεωρώ ότι ζημίωσαν σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας και του κόμματος και της κυβέρνησης».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε «επιλεκτικές, ανώνυμες, ανοίκειες και συκοφαντικές επιθέσεις από διαδικτυακούς τόπους, απ’ όπου, υποτίθεται, εκφράζονταν απόψεις ανθρώπων του προέδρου».

Ο πρώην υπουργός για την απώλεια της πρωτιάς της ΝΔ στους αγρότες, επεσήμανε ότι είχε εγκαίρως και εγγράφως προειδοποιήσει «κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου» και συνέχισε λέγοντας «μάλιστα, είχα αναγκαστεί και δημοσίως να αντιπαρατεθώ σε παράλογα μέτρα, όπως η φορολόγηση των μαντριών και των αγροτικών κτισμάτων. Διαφώνησα με μέτρα, που παρουσιάσθηκαν ως θέσφατα, όπως η αύξηση της διάρκειας ζωής του γάλακτος». Ενώ αναφέρθηκε στο πρόβλημα με την εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων «που παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι θα καταβληθεί προ των εκλογών, κάτι τέτοιο δεν έγινε, εκθέτοντάς μας ανεπανόρθωτα».

Ο κ. Χαρακόπουλος διαπίστωσε ότι «παύσαμε να εκπέμπουμε ένα καθαρό ιδεολογικό στίγμα. Από τη μια η «θεωρία των δύο άκρων», από την άλλη η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης θόλωσαν την ιδεολογία του κοινωνικού φιλελευθερισμού», ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «αναμφίβολα έγιναν πολλά κατά την προηγούμενη περίοδο, κυρίως χάρις στην εργατικότητα του πρώην πρωθυπουργού, που ο ιστορικός του μέλλοντος πιστεύω ότι θα του πιστώσει. Εντούτοις, όμως, δεν πείσαμε τον λαό. Δεν πείσαμε ότι στον ορίζοντα άρχισε να ανατέλλει η ελπίδα».

Προηγούμενο άρθρο Ανακύκλωση και επανάχρηση - ανακαλύπτοντας νέους κοινωνικούς πόρους
Επόμενο άρθρο Πρωταθλήτρια στην ανεργία η Θεσσαλία