Ανακύκλωση και επανάχρηση – ανακαλύπτοντας νέους κοινωνικούς πόρους


Με αφορμή την εκδήλωση του Δήμου Λαρισαίων, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη 3 Μαρτίου με θέμα: «Ανακύκλωση και επανάχρηση – ανακαλύπτοντας νέους κοινωνικούς πόρους» δηλώνουμε ένθερμοι υποστηρικτές σε κάθε προσπάθειας που γίνεται για τον εξορθολογισμό και την οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Η συγκεκριμένη εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της έκθεσης “ΣΚΟΥΠίδια αλλιώς…Ανακύκλωση Τέχνης»», με ομιλητές τους κ. Νίκο Καλτσά-Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, τον κ. Νίκο Πουτσιάκα-Περιφερειακό Σύμβουλο και  τον κ. Αριστοτέλη Τσόγκα -Γραμματέα της «Οικόσφαιρας», οικολογικού συλλόγου του Ν. Καρδίτσας.

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στην δημιουργία «έξυπνων κάδων» και «πράσινων σημείων», όπου ο ίδιος ο πολίτης  με μια πρώτη διαλογή θα παραδίδει τα ανακυκλώσιμα αντικείμενα, τα οποία θα αναγνωρίζονται και θα ζυγίζονται με ανταπόδοση κάποιο κουπόνι (θεατρικές παραστάσεις, μειωμένα τέλη στη ΔΕΥΑΛ, μειωμένα τροφεία σε παιδικούς σταθμούς κλπ.).

Ο Περιφεριακός σύμβουλος κ. Πουτσιάκας παρουσίασε στοιχεία που αφορούν στη μόλυνση του περιβάλλοντος από την χρήση πλαστικών και κατέθεσε πρόταση υλοποίησης ενός σχεδίου στη Λάρισα, για τη μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας, το οποίο θα μπορούσε, όπως είπε, να δρομολογηθεί σε συνεργασία με διάφορους κοινωνικούς φορείς, συλλόγους καταναλωτών, τον δήμο κ.α.

Ο κ Τσόγκας αναφέρθηκε στην συμβολή της κοινωνικής οικονομίας στους τομείς της επανάχρησης, της ανακύκλωσης, στην κουλτούρα της επιδιόρθωσης και σε σύγχρονες τάσεις για δημιουργία πολυλειτουργικών χώρων με ανακυκλώσιμα υλικά, τα repair café  (καφέ επιδιόρθωσης) κλπ.

Ως Οικολογική Θεσσαλία θεωρούμε πως ένα από τα συνεπακόλουθα της οικονομίας της υπερκατανάλωσης και της σπατάλης είναι η αδιέξοδη διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία έχει εγκλωβίσει τους Δήμους μας που τη διαχειρίζονται, τους πολίτες που τη βιώνουν και το περιβάλλον που επιβαρύνεται και υποβαθμίζεται. Αντί λοιπόν να συνεχίσουμε την ίδια πολιτική που έχει πολλούς ηττημένους, μπορούμε να επιλέξουμε μια πολιτική με πολλούς νικητές. Μια win – win φιλοσοφία που θα βάλει ένα τέλος στην εποχή των σκουπιδιών προχωρώντας στην εποχή της οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης, της επανάχρησης και της κομποστοποίησης, παρέχοντας εργασία και κέρδη στις τοπικές κοινωνίες. Προτρέπουμε τους Δήμους και τους φορείς της Θεσσαλίας να ακολουθήσουν αυτή τη κατεύθυνση, αναλαμβάνοντας άμεσα πρωτοβουλίες για τον μετασχηματισμό των κοστοβόρων και αδιέξοδων πολιτικών για τα απορρίμματα ενσωματώνοντας σύγχρονες και βιώσιμες λύσεις.

 

 

Προηγούμενο άρθρο «Ψηφιακή Αλληλεγγύη» στα καταστήματα ΟΤΕ-COSMOTE-ΓΕΡΜΑΝΟΣ
Επόμενο άρθρο Έκτακτο Συνέδριο για το αύριο της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε ο Μ. Χαρακόπουλος