ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»


 Προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας είχε το περασμένη Δευτέρα  (16/5/2011 ) στη Λάρισα ο αιρετός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός   με το Προεδρείο του Δικτύου Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» , προκειμένου να καθοριστούν οι διαδικασίες συνεργασίας των Εθελοντικών Οργανώσεων -Μελών του Δικτύου (70 Σύλλογοι Ελασσονιτών από όλο τον κόσμο) και του προγραμματισμού κοινών δράσεων . Στη συνάντηση αυτή παραβρέθηκε και ο Βουλευτής Λάρισας κ. Αστ. Ροντούλης.

 Κυρίαρχο θέμα των συζητήσεων ήταν η παρέμβαση του Δικτύου   «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» με σχετική του επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της χώρας και τους συναρμόδιους Υπουργούς, σχετικά με την αξιοποίηση των Κατασκηνώσεων Κοκκινοπηλού και την παράδοσή τους στην τοπική κοινωνία ,προκειμένου να λειτουργήσουν ως «ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΛΥΜΠΟΥ-ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟΣ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο κ. Αγοραστός συμφωνεί απόλυτα με την πρόταση του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»  ,τάσσεται αναφανδόν ,υπέρ της ίδρυσης του Ορειβατικού Κέντρου και για τον λόγο αυτό θα πραγματοποιήσει συνάντηση επειγόντως στο Υπουργείο Παιδείας  και θα υποβάλλει και γραπτά το αίτημα αυτό, σε συνεργασία και με την Αποκεντρωμένη Περιφερ. Διοίκηση ,προκειμένου το έργο να ενταχθεί στο Ε.Π. 2007-2013,αφού κρίνεται ως έντονα αναπτυξιακό..

Η συνάντηση με τον κ.Κ. Αγοραστό  ήταν ιδιαίτερα εγκάρδια και εποικοδομητική, δεδομένου ότι η Αιρετή Περιφέρεια  παρακολουθεί, από την πρώτη στιγμή, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και εξέφρασε την υποστήριξή του στις δράσεις που προβάλλουν την Επαρχία Ελασσόνας και κατ’ επέκταση το Νομό Λάρισας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κοινό ζητούμενο του ιδίου αλλά και του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» είναι η ανάδειξη και προβολή του Ολύμπου και της Επαρχίας Ελασσόνας, τόσο για την ιστορία και την πολιτιστική της κληρονομιά, όσο για τα ποιοτικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή και θα πρέπει να κατακτήσουν νέες αγορές.

Στη συνάντηση του Δικτύου με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό ,στην οποία από πλευράς Δικτύου ,πέρα από τον Πρόεδρό του κ. Κων. Σκριάπα, παραβρέθηκαν και τα μέλη του Δ.Σ.  κ.κ. Αστερίου Θωμάς, Μπουζούκη Ελισσάβετ, Φουρκιώτης Κώστας ,Κελεπούρη Κάιτη και Φουνταρλή Ανδρομάχη,διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση σε ότι αφορά τον εξωστρεφή  σχεδιασμό των δράσεων του Δικτύου  και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Οι εκπρόσωποι του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» παρουσίασαν στον κ. Κ. Αγοραστό  το πρόγραμμα δράσεων  του Δικτύου για το προσεχές διάστημα, πρόγραμμα που στοχεύει στην εξωστρέφεια των πολιτιστικών και αναπτυξιακών δυνάμεων της επαρχίας, με παρουσιάσεις και εκδηλώσεις εκτός νομού.

Τα θέματα που συζητήθηκαν  ήταν :

  • 1. Αξιοποίηση κατασκηνώσεων Κοκκινοπηλού και ίδρυση του «ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ-ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟΣ»,έργο που θεωρείται έντονα αναπτυξιακό
  • 2. Κατασκευή τριών (3) καταφυγίων στην Θεσσαλική πλευρά του Ολύμπου ,προκειμένου να αναπτυχθεί ο ορειβατικός τουρισμός ,σε συνδυασμό με τον Ορειβατικό Κέντρο Κοκκινοπηλού.
  • 3. Ένταξη των έργων αυτών στο Ε.Π. Θεσσαλίας 2007-2013
  • 4. Δημιουργία Αναπτυξιακού Προγράμματος «ΟΛΥΜΠΟΣ» ,αντίστοιχου του «ΠΙΝΔΟΣ» ,που θα αφορά την ανάπτυξη των Παρολύμπιων περιοχών, επενδυτικά κίνητρα, ανάδειξη και προστασία του Ολύμπου και δημιουργία υποδομών (δρόμοι πρόσβασης κ.ά.)
  • 5. Προστασία της περιοχής Ελασσόνας αλλά και του Νομού ,από το ενδεχόμενο εξόρυξης του Λιγνίτη, στο οποίο αντιδρούν σύσσωμες οι τοπικές κοινωνίες.
  • 6. Σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ,με τα στελέχη της Περιφέρειας και όλους τους φορείς της επαρχίας Ελασσόνας για τη σύνταξη ενός Αναπτυξιακού Σχεδίου αειφορικής ανάπτυξης για την περιοχή.
  • 7. Πιστοποίηση προϊόντων και αναζήτηση νέων αγορών
  • 8. Ανάδειξη και προβολή της επαρχίας (αξιοθέατα, περιβάλλον, τοπικά προϊόντα)
  • 9. Ολοκλήρωση Μελετών χρήσεων γης από τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες (π.χ. Εφορία Αρχαιοτήτων Λάρισας κ.ά.)
  • 10. Χρηματοδότηση μελετών διαχείρισης των υδάτων – αποπεράτωση φράγματος Αγιονερίου.
  • 11. Παρέμβαση στην Περιφ. Ενότητα Λάρισας για την συνέχιση του θεσμού «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕ ΘΕΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ» αλλά και ενίσχυση του Δικτύου στις εκτός Νομού δράσεις του ,για την ανάδειξη και προβολή της περιοχής.
  • 12. Αξιοποίηση κάθε δυνατού πόρου από τα προγράμματα ΟΠΑΑΧ και LEADER για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού.
  • 13. Σύνδεση ΠΑΘΕ-ΕΓΝΑΤΙΑΣ

Ο  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός   επανέλαβε το ενδιαφέρον του για την ανάπτυξη της επαρχίας Ελασσόνας, ενώ δήλωσε ανεπιφύλακτα την πρόθεση του να βοηθήσει έμπρακτα το Δίκτυο σε όλες τις  δράσεις του, τις οποίες θεωρεί και πρωτοποριακές και ωφέλιμες για τον τόπο.

Το Δίκτυο «Περραιβία» ανακοινώνει ότι η συνεργασίες θα συνεχιστούν με όλους ανεξαίρετα τους πολιτικούς και πολιτειακούς φορείς.

Τέλος ,πέραν της συνάντησης που ζητήθηκε με την Υπουργό Παιδείας ,εκκρεμεί συνάντηση του Δικτύου με την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας (Π.Ε. Λάρισας) κ. Ρένα Καραλαριώτου (ερχόμενη Παρασκευή 20/5/2011) και με την  Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Αυτοδιοίκησης κ.Πόπη Γερακούδη.

Με τιμή

Για το Δ.Σ .του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

Ο πρόεδρος

 Η  Γενική  Γραμματέας

Σκριάπας Κων/νος

Μπουζούκη Ελισσάβετ

Οικονομολόγος, Σύμβουλος Ανάπτυξης

Οικονομολόγος

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: Ορειβατικό Κέντρο στις κατασκηνώσεις Κοκκινοπηλού
Επόμενο άρθρο Κων/νος Ντουρτούνης: Συναίνεση υποδούλωσης ή Δημοκρατία;