Προβλήματα με το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα


Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κκ Αργύρη Ντινόπουλο και Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, αντίστοιχα, κατέθεσε μαζί και με άλλους συναδέλφους του, ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα τα προβλήματα που υπάρχουν σε πολλές περιοχές της Ελλάδος με την παροχή του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος.

Ο Λαρισαίος πολιτικός με την ερώτησή του επισημαίνει στους αρμόδιους Υπουργούς πως παρά τις αγορές από όλα τα Ελληνικά σπίτια, του ειδικού δέκτη ψηφιακού σήματος, υπάρχουν πολλές περιοχές στη χώρα, κυρίως απομακρυσμένες από τα κέντρα των πόλεων, στις οποίες δεν εκπέμπει το ψηφιακό σήμα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι αυτών των περιοχών να μην μπορούν να παρακολουθήσουν τηλεόραση ώστε να ενημερωθούν και να ψυχαγωγηθούν.

Ο κ. Κέλλας ζητά την άμεση επίλυση του συγκεκριμένου θέματος, με την παράταση της εκπομπής του αναλογικού σήματος εωσότου να καλυφθεί όλος ο Ελλαδικός χώρος με τους κατάλληλους αναμεταδότες, ενώ ζητά παράλληλα να μην υπάρξει η παραμικρή επιπλέον οικονομική επιβάρυνση στους  πολίτες που αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:

Στην εποχή της πληροφορίας, η πρόσβαση στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία μέσω των Τηλεοπτικών Σταθμών Πανελλαδικής Εμβέλειας, δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά κοινωνικό αγαθό. Η ενημέρωση των πολιτών σχετικά με δικαιώματα και υποχρεώσεις τους, μέσω των εν λόγω Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αποτελεί κοινό τόπο για την κοινωνία μας, και μερικές φορές τον μοναδικό τρόπο.

Εντούτοις, πολίτες πολλών περιοχών της Χώρας, στερούνται της δυνατότητας λήψεως τηλεοπτικού σήματος, μέσω της «Νέας ψηφιακής πλατφόρμας DIGEA», καθώς αυτή δεν καλύπτει τις συγκεκριμένες περιοχές με το «νέο ψηφιακό σήμα».

Πολίτες, οι οποίοι υποχρεώθηκαν, προσφάτως, στην αγορά ειδικού δέκτη ψηφιακού σήματος, δαπανώντας ένα σημαντικό (για τα σύχρονα οικονομικά τους δεδομένα) ποσό.

Τα παράπονα και οι καταγγελίες από κατοίκους Δήμων και Κοινοτήτων πολλών περιοχών της χώρας, συνεχώς πληθαίνουν, καθώς από 1ης Ιανουαρίου του 2015, το αναλογικό σήμα θα διακοπεί, και θα εκπέμπεται μόνο ψηφιακό, στο οποίο δεν έχουν πρόσβαση.

Σύμφωνα με σχετικές καταγγελίες, η «DIGEA» επικαλείται ευθύνη των Δήμων για τους αναμεταδότες, οι δε Δήμοι δηλώνουν αναρμόδιοι.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι η προσδοκώμενη «μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή», δημιουργεί προβλήματα σε πολλούς πολίτες της Χώρας, και προς την κατεύθυνση επίλυσής τους, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση των πολιτών,

Ερωτώνται οι  Υπουργοί:

  • Τί προβλέπει η σχετική συμφωνία παραχώρησης;
  • Ποιός θα καλύψει τη δαπάνη για την τοποθέτηση των απαραίτητων αναμεταδοτών.
  • Αν προτίθενται τα Υπουργεία να εξετάσουν τη δυνατότητα παράτασης εκπομπής του αναλογικού σήματος, μέχρι να καλυφθεί όλος ο Ελλαδικός χώρος με σύστημα αναμεταδοτών ψηφιακού σήματος
  • Αν προτίθενται, να ενημερώσουν σχετικά, την αρμόδια Εδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων.

 

Προηγούμενο άρθρο Οι θέσεις μας για την προτιθέμενη αγοραπωλησία της ΑΕΛ
Επόμενο άρθρο Ημερίδα με θέμα «Προστατεύοντας τα παιδιά μας: Σύγχρονοι Κίνδυνοι σε ένα δύσκολο περιβάλλον»