Με έντονο ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή η 1η ημέρα της 2ης Πανδημοτικής Γιορτής Ελιάς


Με εισηγήσεις ουσίας που κράτησαν μέχρι αργά το πολυπληθές κοινό,ξεκίνησαν και έκλεισαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας των εκδηλώσεων της 2ης διήμερης πανδημοτικής γιορτής ελιάς του δήμου Τεμπώνστους Γόννους. Τόσο οι εισηγήσεις όσο και οι ερωτήσεις των παραβρισκόμενων κράτησαν αμείωτο μέχρι το τέλος την χθεσινή ημερίδα.

Την εκδήλωση άνοιξε εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής ο Δημήτρης Γουγουλιάς, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους τόνισε : «Είναι αδύνατο να μιλήσει κάποιος για το λιόδεντρο χωρίς να αναφερθεί και στην περιοχή μας. Έτσι με τη 2η πανδημοτική γιορτή Ελιάς του δήμου Τεμπών εδώ στους Γόννους, καθιερώνεται πλέον ένας θεσμός που σκοπό έχει να αναδείξει και να προβάλειτόσο την περιοχή μας όσο και τα  προϊόντα της Ελιάς και του Λαδιού, φιλοδοξώντας να αποτελέσει κοινό τόπο συνάντησης ελαιοπαραγωγών, αγροτών, εμπόρων, τυποποιητών, επιστημόνων, αλλά και απλών επισκεπτών που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά την ελιά και το ελαιόλαδο».

Στη συνέχεια σύντομο χαιρετισμό έκανε ο  Δήμαρχος Τεμπών, Κώστας Κολλάτος, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να συμβάλει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της έτσι ώστε η καθιέρωση της πανδημοτικής γιορτής ελιάς στους Γόννους να συμβάλλει τόσο στην ενημέρωση των παραγωγών όσο και στην προβολή του προϊόντος και της περιοχής γενικότερα. .

Ακολούθησαντέσσερις εξειδικευμένες εισηγήσεις με επιστημονικό και επιμορφωτικό χαρακτήρα.

Πρώτος εισηγητής ήταν ο κ. Μιχαηλίδης Δημήτρης, Σύμβουλος Αγροτικής Ανάπτυξης – Δημοσιογράφος, που ανέπτυξε το θέμα : «Οι κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις στην αγροτική ανάπτυξη», μεταφέροντας τις εμπειρίες του από την οργάνωση και λειτουργία αντίστοιχης οργάνωσης των παραγωγών της Λέσβου.

Ο δεύτερος εισηγητής κ. Πολύμερος Γεώργιος, Πρόεδρος της Ο.Π. Πουρναρίου, ανέπτυξε το θέμα: «Εμπειρίες από τη λειτουργία της Ο.Π. Ελιάς στο Πουρνάρι» και κάλεσε τους παραγωγούς να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι στην επιτυχημένη αυτή προσπάθεια της ομάδας, η οποία όπως τόνισε θα μπορούσε να γίνει και μια ομάδα παραγωγών σε επίπεδο δήμου, αγκαλιάζοντας όλους τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής του δήμου Τεμπών.

Στην τρίτη ενότητα το λόγο είχαν δύο διακεκριμένοι για τη δουλειά τους επιστήμονες, ο Γοννιώτης, Χρήστος Τσαντίλας, Γεωπόνος Εδαφολόγος –  Διευθυντής του Ινστιτούτου Χαρτογράφησης Εδαφών ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»,  που μίλησε για τη : «Διαχείριση ενός Ελαιώνα» και αναφέρθηκε σε λαθεμένες πρακτικές που ζημιώνουν την καλλιέργεια της ελιάς όπως το όργωμα των ελαιώνων, το κλάδεμα και το κάψιμο των κλαδιών που είναι μια κακή πρακτική συνήθεια των παραγωγών κ.ά.

Στη συνέχεια οΓεωπόνος, Γιάννης Χαροντάκης, αναφέρθηκε σε θέματα εφαρμογών ιδιαίτερα στην καλλιέργεια της ελιάςκαιπαρουσίασε το πρόβλημα ξήρανσης των ελαιόδεντρωνκαθώς και καθημερινές γεωργικές πρακτικές.

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παραγωγούς και δόθηκαν απαντήσεις από τους εισηγητές.

Στην εκδήλωση εκτός από την πολύ μεγάλη συμμετοχή του κόσμου παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Τεμπών, Κώστας Κολλάτος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γελαλής, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Γόννων, Γιώργος Μπανιώρας, ο πρόεδρος του Α.Σ. Λάρισας, Χρήστος Σιδηρόπουλος, οι αντιδήμαρχοι του  δήμου Χρήστος Τσούγιας, Χρήστος Τσάτσαρης, Στέλιος Σαΐτης, Κώστας Τσεργάς και Κώστας Νταφούλης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλου, εκπρόσωποι μαζικών φορέων της περιοχής και άλλοι.

 

Ρεπορτάζ-Φωτο : Δ.Ζ.Γουγουλιάς

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Η ΝΔ έχει βαθιές ρίζες
Επόμενο άρθρο Στη «στενή» 4 από τις Ελασσόνα για ηχορύπανση