Σε θεσμικό και σταθερό επίπεδο η συνεργασία της νέας Δημοτικής Αρχής με τα Ατομα με Αναπηρίες


Τη βούληση της νέας δημοτικής αρχής να διαμορφώσει ένα φιλικότερο περιβάλλον για τα Άτομα με Αναπηρία, εξέφρασε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με μέλη της διοίκησης του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία, στην οποία συμμετείχαν αντιδήμαρχοι αλλά και ο γενικός γραμματέας του Δήμου.

 

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συνάντησης, που διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα ο πρόεδρος του Πανθεσσαλικού Συλλόγου κ. Ράλλης Τσιουλάκης, επεσήμανε ότι η πόλη της Λάρισας, δυστυχώς, είναι από εκείνες που δεν χαρακτηρίζονται ως φιλικές για τα άτομα με αναπηρία για μια σειρά από λόγους και έθεσε σειρά αιτημάτων προς τη νέα δημοτική αρχή.

 

Κεντρικό ζήτημα για το Πανθεσσαλικό Σύλλογο είναι η δρομολόγηση των διαδικασιών για τη λειτουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για τα ΑμεΑ, καθώς και η εξεύρεση λύσης προκειμένου να επανακυκλοφορήσει το «λευκό ταξί». Πρόκειται για ειδικό όχημα μεταφοράς ανθρώπων με αναπηρία, που έχει παραχωρηθεί στο Σύλλογο, ο οποίος όμως αδυνατεί να το κινήσει, μετά την περικοπή κονδυλίων από το υπουργείο και την αδυναμία κάλυψής τους των δαπανών για τον οδηγό και τα καύσιμα απο τις τοπικές αρχές. Ο κ. Τσιουλάκης, επεσήμανε ότι θέση – πρόταση του Πανθεσσαλικού Συλλόγου για τα συγκεκριμένα θέματα είναι η υπογραφή σχετικών προγραμματικών συμβάσεων.

 

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των ΑμεΑ, υπογράμμισαν πέρασαν ανεκμετάλλευτες οι δυνατότητες που προσέφερε το ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση δράσεων και παρεμβάσεων για την υποστήριξη και διευκόλυνση των ΑμεΑ.

 

Από τα βασικά θέματα της συζήτησης ήταν και το θέμα της προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία. Για το συγκεκριμένο ζήτημα εκφράστηκε η άποψη ότι στην πόλη της Λάρισας υπάρχουν πολλά και σοβαρά προβλήματα, που πρέπει σε βάθος χρόνου να αντιμετωπιστούν, ενώ ο κ. Τσιουλάκης έθεσε στο δήμαρχο το θέμα της εκπαίδευσης μερικών υπαλλήλων του Δήμου στην νοηματική γλώσσα.

 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος κ. Απ. Καλογιάννης, αφού τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ του αναπηρικού κινήματος και του Δήμου θα είναι σταθερή, συνεχής και θα έχει και θεσμικό χαρακτήρα, υπογράμμισε ότι τόσο προσωπικό όσο και συνολικά η δημοτική αρχή, αντιμετωπίζει ως «πολιτιστικό» το ζήτημα της διευκόλυνσης και στήριξης  των ΑμεΑ.

 

Επεσήμανε δε πως είναι θετική η συγκυρία της σχεδόν ταυτόχρονης έναρξης υλοποίησης του νέου προγραμματικού πλαισίου (ΣΕΣ) με  το υπό σύνταξη επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου Λαρισαίων, ενώ ανακοίνωσε πως ο Δήμος σχεδιάζει τη δημιουργία Γραφείου Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την απευθείας αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

 

Στη συνάντηση συμμετείχαν από τον Πανθεσσαλικό Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία, εκτός του προέδρου κ. Τσιουλάκη τα μέλη της διοίκησης κ.κ. Στέφανος Πάικος και Θανάσης Πατσιούρας και από την πλευρά της δημοτικής αρχής οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Σούλτης, Δημήτρης Δεληγιάννης και Δημήτρης Μαβίδης καθώς και ο γενικός γραμματέας του Δήμου κ. Γιάννης Ταφύλλης.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Επιμορφωτικό πρόγραμμα: «Αρχαία Ελληνική μυθολογία και θρησκεία»
Επόμενο άρθρο Μεγάλη ανταπόκριση εθελοντών για τον καθαρισμό της κοίτης του Πηνειού