Συνέντευξη του Βουλευτή Λαρίσης κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου


 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα σχολιάσουμε την πολιτική επικαιρότητα με τον βουλευτή της ΝΔ κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο. Καλημέρα από τη Λάρισα.

 Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σε σας και στους τηλεθεατές σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κόμμα σας βρέθηκε στο στόχαστρο του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου κατά τη χθεσινή ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ, σας κατηγόρησε ότι δεν χαίρεστε από την επιτυχή έκβαση των συνομιλιών που είχε πριν από λίγες ημέρες στις Βρυξέλες και ότι επιχειρήσατε να μεμψιμοιρήσετε  θεωρώντας ότι παραμένουμε στο χείλος του γκρεμού.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μπορούσα να πω ότι εκεί που μας χρωστάγανε μας ‘φάγαν και το βόδι. Αλλά και το θράσος έχει και τα όριά του. Η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία έσυρε τη χώρα στα δεσμά του μνημονίου, την έβαλε για πολλά χρόνια σε μια μακρά λιτότητα. Σε μια περιπέτεια βρίσκεται η πατρίδα μας, από τις 5 Μαΐου που η κυβέρνηση με τα εξαπτέρυγά της υπέγραψαν το μνημόνιο. Αντί, λοιπόν, να απολογείται ο πρωθυπουργός, με περισσό θράσος βρίζει και πάλι τη ΝΔ. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια για μια ακόμη φορά κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι οδήγησε την χώρα σε αυτό το σημείο και ο ίδιος είναι υποχρεωμένος τώρα να πάρει κάποιες δυσάρεστες αποφάσεις.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με κυβέρνηση της ΝΔ η χώρα δεν θα έμπαινε ποτέ στο μνημόνιο. Εμείς είχαμε πει ότι περνούμε μια δύσκολη περίοδο και λόγω των παθογενειών της ελληνικής οικονομίας και λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Είχαμε μιλήσει για περιστολή δαπανών, για νοικοκύρεμα, είχαμε μιλήσει για πάγωμα μισθών. Ο κ. Παπανδρέου είναι αυτός που έλεγε «λεφτά υπάρχουν» και την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι είχε μυστικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του ΔΝΤ κ. Στρος Καν για να υπαχθεί η χώρα στο ΔΝΤ, να προσφύγει σε δανειοδότηση από αυτό, να υπαχθεί στην τρόικα. Λοιπόν, οι αποκαλύψεις έρχονται η μία μετά την άλλη και δεν υπάρχει πια κανένα «φύλλο συκής» σε αυτή την κυβέρνηση. Και επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες να δημιουργηθεί ένα κλίμα πανηγυρικό, ότι πετύχαμε μεγάλη επιτυχία στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου. Δεν είναι έτσι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ήταν επιτυχία;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που πετύχαμε είναι μια ανακούφιση. Πετύχαμε βασικά πράγματα τα οποία έπρεπε να πετύχουμε από την πρώτη στιγμή που υπογράψαμε το μνημόνιο, και είναι αν θέλετε επιβεβαίωση της κριτικής που ασκεί η ΝΔ ότι δεν διαπραγματευτήκαμε. Αν χρειαζόμαστε εμείς διαπραγμάτευση για να πάρουμε την επιμήκυνση των 7,5 ετών που δόθηκε από την πρώτη στιγμή στην Ιρλανδία, τότε προφανώς είναι ομολογία ότι δεν έγινε διαπραγμάτευση όταν υπαχθήκαμε στο μνημόνιο. Και βλέπετε ότι μόνο κόκκινο χαλί και κωδωνοκρουσίες δεν παρήγγειλε ο πρωθυπουργός επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι πίσω από τους πανηγυρισμούς υπάρχει κρυφή ατζέντα νέων μέτρων. Οι δηλώσεις χθες του εκπροσώπου της κυβέρνησης της κα Μέρκελ του Γερμανού Στέφεν Ζάϊντερ ότι η Ελλάδα ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για νέα μέτρα είναι ενδεικτικές. Χαρακτηριστικά είναι τα δημοσιεύματα σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, όπως η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, που είχε κύριο θέμα προχθές «μικρό καρότο για μεγάλο μαστίγιο». Είναι προφανές ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα και δεσμεύσεις αυτής της κυβέρνησης για νέα μέτρα, για μια μακρά λιτότητα, η οποία ξεπερνάει πια τον εκλογικό κύκλο της κυβέρνησης που λήγει ο συνταγματικός της βίος στο τέλος του 2013. Επομένως, λοιπόν, εκείνο που χρειάζεται είναι να αντιληφθεί η κυβέρνηση, και γι’ αυτό φωνάζουμε από την πρώτη στιγμή, ότι χρειάζεται ανάπτυξη. Μόνο με φόρους δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Γιατί έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Βλέπετε το παράδοξο: Ανεβάζουν τους φορολογικούς συντελεστές και μειώνονται τα φορολογικά έσοδα στη χώρα. Έχουν καταρρεύσει τα έσοδα. Το πρώτο δίμηνο του έτους αντί να μειώσουμε το έλλειμμα το έχουμε αυξήσει. Αντί να μειωθεί κατά 3,9% έχει αυξηθεί κατά 9%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την υστέρηση εσόδων πού την αποδίδετε εσείς;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς έχουμε κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών και παλαιού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, του κ. Γεωργακόπουλου, είναι ενδεικτική. Αποδεικνύεται ότι ο προϊστάμενός του υπουργός με τον Γ.Γ. δεν έλεγαν ούτε καλημέρα. Υπάρχει τέτοιο έλλειμμα συνεργασίας και συντονισμού σε αυτή την κυβέρνηση, που το εντοπίζουν και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι επί του συντονισμού. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο κ. Πάγκαλος, πριν λίγες ημέρες, επεσήμαινε κι αυτός ότι υπάρχει πρόβλημα συντονισμού στην κυβέρνηση. Πρόβλημα, που το βλέπουμε με κάθε αφορμή. Από την υπόθεση της Υπατίας μέχρι τα ζητήματα της ανάπτυξης, τις κόντρες που υπάρχουν ανάμεσα στην κα Κατσέλη και τον κ. Παπακωνσταντίνου. Όλα αυτά είναι επώδυνα για τη χώρα, γιατί υπάρχει ένα έλλειμμα κυβέρνησης που επιβαρύνει καθημερινά την οικονομική κατάσταση της πατρίδος. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι εφοριακοί κάνουν καλά τη δουλειά τους; Γιατί ακούγεται ότι τελούν σε λευκή απεργία. Ότι γενικότερα έχουν ένα πρόβλημα προσωπικού, τεχνολογίας, κ.λπ.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ζητούμενο είναι η κυβέρνηση τι κάνει για όλα αυτά; Είναι πια 1,5 χρόνο στην εξουσία. Αντί να βγαίνει ο κ. Καπελιέρης κάθε τόσο στις πρωινές εκπομπές, σε όλα τα κανάλια και να μιλάει για οικονομικές υποθέσεις που βρίσκονται υπό διερεύνηση, μεγαλογιατρών κλπ, ας κάνει τη δουλειά του. Βλέπουμε κάθε τόσο διαρροές ότι θα δοθούν λίστες επιχειρηματιών που φοροδιαφεύγουν και δεν ξέρω τι άλλο. Επικοινωνιακά διαχειρίζονται την υπόθεση, αλλά επί της ουσίας τα έσοδα υστερούν. Δημιουργείται, επικοινωνιακά θόρυβος ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα και το αποτέλεσμα ποιο είναι; Δυστυχώς έχουμε κατάρρευση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, κατάρρευση των εσόδων.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως σχετικά με την αξιοποίηση των 50 δις ευρώ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρόκειται για ένα θέμα το οποίο στην Ελλάδα το συζητάμε εδώ και δεκαετίες και δεν μας το επέβαλαν ξαφνικά κάποιοι κακοί ξένοι, και υποστήριξε το ερώτημα ότι προτιμάτε η δημόσια περιουσία να είναι απαξιωμένη και να τη λυμαίνονται κάποιοι;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε πολύ καλά πως προέκυψε το ζήτημα με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Προέκυψε από την τρόικα, η οποία προκατέλαβε την κυβέρνηση με μία προκλητική και άκρως ταπεινωτική για τη χώρα συνέντευξη, ανακοινώνοντας ουσιαστικά νέα μέτρα αυτή και όχι η κυβέρνηση. Είχαμε την μεταμεσονύκτια ανακοίνωση της «πυτζάμας» από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο τον κ. Πεταλωτή, που έσπευσε να αποκηρύξει κάθε σκέψη για εκποίηση δημόσιας περιουσίας και από τις μεταμεσονύκτιες δηλώσεις της «πυτζάμας» φθάσαμε πλέον στη άτυπη Σύνοδο Κορυφής, όπου η δέσμευση αυτή υπάρχει πλέον σε κείμενα της Ε.Ε. Η δέσμευση για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ. Το ζητούμενο είναι με ποιον τρόπο η κυβέρνηση θα προχωρήσει. Ποιες είναι οι δημόσιες επιχειρήσεις που προτίθεται να κρατικοποιήσει; Μένει λοιπόν να δώσει εξηγήσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα. Να δούμε πιο είναι το πλάνο. Η κρυφή ατζέντα.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να διευκρινίσουμε κάτι για την πρόταση της ΝΔ που είναι έξω από το μνημόνιο. Αυτή αν σας δίνονταν η δυνατότητα να την εφαρμόσετε θα γίνονταν άμεσα;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η διαφορά ποια είναι; Εμείς, στις 7 Ιουλίου που παρουσιάσαμε στο Ζάππειο την πρόταση της ΝΔ μιλήσαμε για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και όχι εκποίηση. Άλλο πουλώ τα ασημικά και άλλο δίνω αξία, γιατί το κράτος έχει τη δυνατότητα και με αλλαγές στη χρήση γης να δώσει αξία στην ακίνητη περιουσία του. Η πρότασή μας λοιπόν αυτή είχε στόχο πως η χώρα μπορεί να βγει μια ώρα αρχύτερα από το Μνημόνιο. Η πρόταση της τρόικας και της κυβέρνησης, ουσιαστικά έρχεται γιατί δεν βγαίνει ο λογαριασμός του Μνημονίου. Και προκειμένου να πιάσουμε τους στόχους που θέτει η κυβέρνηση εντός του Μνημονίου, θέτει το ζήτημα της αξιοποίησης των ακινήτων της δημόσιας περιουσίας αξίας 50 δις. Αλλά, βλέπετε όμως, ότι το ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει πια από το σχέδιο που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση με την τρόικα, είναι εμφανές σε όλους τους τομείς.

Οι προχθεσινές αποφάσεις της υπουργού Παιδείας, της κυρίας Διαμαντοπούλου για λουκέτα σε σχολεία στην ελληνική περιφέρεια, για συγχωνεύσεις εκατοντάδων σχολείων, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας ότι υπηρετούνε παιδαγωγικές και μόνο ανάγκες. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπηρετούν παιδαγωγικές ανάγκες. Όπου υπάρχουν μαθητές με μονοψήφιο αριθμό, θα έλεγα να το συζητήσουμε, εάν χρειάζεται να κλείσουν κάποια σχολεία. Όταν, όμως, μιλούμε για κλείσιμο σχολείων με 30 με 40 με 50 ή 100 μαθητές, προφανώς υπάρχει ένα ζήτημα που έχει να κάνει με καθαρά οικονομικά κριτήρια Αλλά και εκεί σφάλουν και τελικά δεν θα τους βγει ο λογαριασμός, διότι δεν έχουν υπολογίσει το κόστος των μεταφορών. Σας θυμίζω ότι η πολιτεία χρωστάει σε ΤΑΞΙ και σε ΚΤΕΛ, χρήματα για τις μετακινήσεις για την τρέχουσα σχολική χρονιά και για την περσινή σχολική χρονιά. Φανταστείτε πόσο θα αυξηθούνε τα κόμιστρα, τα μεταφορικά έξοδα το επόμενο σχολικό έτος με λουκέτο σε 1.900 σχολεία, που συγχωνεύονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την πολιτική σας εμπειρία εκτιμάτε ότι θα υπάρξει έτσι κάποια τροπολογία υπαναχώρησης σε ορισμένα ζητήματα του υπουργείου μιας και οι αντιδράσεις κυρίως και στη Θεσσαλία είναι έντονες;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι αντιδράσεις δεν είναι έντονες μόνο στη Θεσσαλία. Είναι έντονες σε όλη την Ελλάδα διότι αυτή η απόφαση προήλθε χωρίς κανένα ουσιαστικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και την εκπαιδευτική κοινότητα. Βλέπετε δεν αντιδρούν μόνο οι γονείς, οι μαθητές, οι δημοτικές αρχές, αλλά αντιδρούν ακόμη και ενώσεις εκπαιδευτικών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν και μεγαλύτερη βαρύτητα έχουν οι αντιδράσεις των γονέων και των μαθητών παρά των καθηγητών.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Θα συμφωνήσω μαζί σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί κάποιοι δεν θέλουν να χάσουν τις θέσεις που κατέχουν και αυτό δεν είναι εκπαιδευτικό κριτήριο.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο χειρισμός αυτής της υπόθεσης δείχνει ότι κατισχύουν τα οικονομικά επί των παιδαγωγικών κριτηρίων. Αλλά και πάλι και με τα καθαρά οικονομικά, σας λέω, κριτήρια σφάλλει η υπουργός Παιδείας, σφάλλει η κυβέρνηση και ελπίζω να ανασκευάσει, να ανακαλέσει, να ξαναδεί κραυγαλέες τουλάχιστον περιπτώσεις όπου υπάρχει μεγάλο ζήτημα. Για παράδειγμα κλείνει το Γυμνάσιο στο Μακρυχώρι και το Λύκειο στους Γόννους. Το να μεταφέρονται λοιπόν μαθητές ξαφνικά από τους Γόννους στο Μακρυχώρι και από το Μακρυχώρι στους Γόννους, γιατί στο ένα χωριό μένει Γυμνάσιο και στο άλλο Λύκειο, δημιουργείται μια ταλαιπωρία βεβαίως, σε εκατοντάδες μαθητές, και ταυτόχρονα ένα μεγάλο κόστος για την πολιτεία που θα αναλάβει τα έξοδα μεταφοράς και μετακίνησης. Όλα αυτά όμως τι δείχνουν; Ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός σχεδιασμός, υπάρχει έλλειμμα συντονισμού, είναι μια κυβέρνηση, στην οποία, όπως είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κακλαμάνης, «τρεις λαλούν και δυο χορεύουν».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα σε ένα άλλο θέμα και τελευταίο για τους Μεσογειακούς Αγώνες, γιατί επιτεθήκατε με τέτοια σφοδρότητα στον υπουργό τον κύριο Γερουλάνο;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί χρειάζεται περισσό θράσος, την ώρα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τους επιπόλαιους χειρισμούς τους οδήγησε στην ταπεινωτική απόφαση της αφαίρεσης των Μεσογειακών Αγώνων από τη χώρα μας, να μας κουνάει και το δάχτυλο ο υπουργός Πολιτισμού, ο κ. Γερουλάνος, επιχειρώντας να αποδώσει την εξέλιξη αυτή σε χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα γίνουν όμως τα έργα ως αντιστάθμισμα της απώλειας των αγώνων αυτών;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μπορούσε να είναι πιο συνετός, αν θέλετε στις απαντήσεις που δίνει στη βουλή, όταν ερωτάται και καλείται να δώσει εξηγήσεις για να μην είμαστε και εμείς αυστηροί στην κριτική μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα έργα που πρόκειται να γίνουν δεν θα πραγματοποιηθούν τελικά ως αντιστάθμισμα;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι το μέγα ερώτημα και αυτό θέτω και με τη χθεσινή μου δήλωση, διότι ο κ. Γερουλάνος επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ουσιαστικά λέει ότι η Θεσσαλία δεν θα βγει χαμένη από αυτή την εξέλιξη και ότι οι επενδύσεις και τα έργα που ήταν προγραμματισμένα να γίνουν, θα γίνουν. Υπάρχει επενδυτικό πρόγραμμα για τη Θεσσαλία; Εμείς τον ρωτούμε, λοιπόν, συγκεκριμένα: Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση αυτών των έργων; Ποια είναι αυτά τα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν στην Θεσσαλία αντισταθμιστικά για την απώλεια των Μεσογειακών Αγώνων, και κυρίως που θα βρεθούν οι πόροι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η ιστορία. Θα την παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνομιλία. 

Προηγούμενο άρθρο Ροντούλης Αστ.: «ΜΑΦ και συνδετήρια πτέρυγα ΓΝΛ εκτός ΕΣΠΑ»
Επόμενο άρθρο ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΕΡΓΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ