Ροντούλης Αστ.: «ΜΑΦ και συνδετήρια πτέρυγα ΓΝΛ εκτός ΕΣΠΑ»


 Όπως είναι γνωστό, οι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) είναι οι ενδιάμεσες μονάδες υγείας, οι οποίες παρέχουν επίπεδο νοσηλείας μεταξύ των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και των κοινών νοσηλευτικών τμημάτων. Η σπουδαιότητα των ΜΑΦ, έγκειται στο γεγονός ότι στις μονάδες αυτές υποστηρίζονται ασθενείς με οξέα και χρόνια προβλήματα που χρήζουν εντατικής περίθαλψης, οι οποίοι σε άλλη περίπτωση θα οδηγούνταν στην εντατική μονάδα. Η ύπαρξη ΜΑΦ σε ένα νοσοκομείο, αποσυμφορίζει, μερικώς, τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στις οποίες, κατά κανόνα, υπάρχει έλλειψη κρεβατιών.

 Η πρώτη ΜΑΦ σε δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλίας, θα λειτουργούσε, όπως εξαγγέλθηκε από την Κυβέρνηση, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΓΝΛ), με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Παράλληλα, θα κατασκευαζόταν και συνδετήρια πτέρυγα, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομειακά τμήματα, επιτυγχάνοντας έτσι την εξοικονόμηση χώρου νοσηλείας, ώστε να εξυπηρετούνται περισσότεροι ασθενείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα έξοδα λειτουργίας της ΜΑΦ, είναι λιγότερα από τα έξοδα της εντατικής. Επομένως, η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας θα συνέβαλλε και στην εξοικονόμηση χρημάτων.

Παρόλα αυτά, έχουν προκύψει σοβαρά ερωτηματικά, για το τι μέλλει γενέσθαι, σχετικά με την υλοποίηση του τόσο σημαντικού για την περιοχή έργου, αφού όπως επισήμανε στη Βουλή ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Πέτρος Τομάρας, «Η ΜΑΦ και η συνδετήρια πτέρυγα δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των έργων που είναι έτοιμα να δημοπρατηθούν για υλοποίηση με χρήματα από το ΕΣΠΑ, και αυτό διότι δεν είναι «ώριμα» για υλοποίηση».

Επομένως, εκφράζονται φόβοι για «πάγωμα» της κατασκευής και λειτουργίας του σημαντικότατου αυτού έργου στον τομέα της υγείας, που αφορά όλους τους Θεσσαλούς πολίτες.

 Συνεπώς ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • 1. Για ποιο λόγο, ένα έργο τόσο μεγάλης σημασίας, καθυστερεί ως προς την υλοποίησή του;
  • 2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Πολιτεία, έτσι ώστε να προχωρήσουν τάχιστα οι απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου ο εξοπλισμός της ΜΑΦ και η συνδετήρια πτέρυγα να ενταχθούν στη λίστα των «ώριμων» έργων;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αστέριος Γ. Ροντούλης

Προηγούμενο άρθρο Ημερίδα συλλόγου Φίλων του Πηνειού και του Παραποτάμιου Πολιτισμού
Επόμενο άρθρο Συνέντευξη του Βουλευτή Λαρίσης κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου