Στο… «τραπέζι» λύσεις για τους καφετεριούχους


Κοινό πλαίσιο για τους κοινόχρηστους χώρους, καθώς και στοχευμένες παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος περιλαμβάνονται στις προτάσεις της Νέας Λάρισας και του υποψηφίου δημάρχου Λαρισαίων, Ντίνου Διαμάντου. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη συνάντηση που είχε ο κ.Διαμάντος και στελέχη της Νέας Λάρισας με τον νεοσύστατο Σύλλογο Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Λάρισας, χθες το μεσημέρι, ο υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων, στον πρόλογό του, απάντησε σε όλα τα θέματα που προβληματίζουν τους επιχειρηματίες, πριν καν τεθούν, υπό τη μορφή υπομνήματος, από τον πρόεδρο του Συλλόγου, Αλέξη Σακελάρη.
Στο επίκεντρο των θέσεων της Νέας Λάρισας και του Ντίνου Διαμάντου βρίσκεται η μείωση των τελών και η δυνατότητα τμηματικής καταβολής του τιμήματος, με στόχο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, καθώς επίσης και η θέσπιση νέου κανονιστικού πλαισίου απόδοσης και χρήσης των κοινόχρηστων χώρων.
Σύμφωνα με τον υποψήφιο δήμαρχο Λαρισαίων, Ντίνο Διαμάντο, θα προηγηθεί διαδικασία διαβούλευσης με κάθε εμπλεκόμενο φορέα, ώστε να αποδοθούν άμεσα:
1. Νέο κανονιστικό πλαίσιο απόδοσης και χρήσης των κοινόχρηστων χώρων με :
• Αναβάθμιση της αισθητικής και της λειτουργίας του Ιστορικού κέντρου αλλά και όλων των κοινόχρηστων χώρων των συνοικιών και των οικισμών, με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και όρους
• Εξασφάλιση προσβασιμότητας για όλους τους πολίτες και για τα οχήματα δημοσίας εξυπηρέτησης
• Ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών των καταστημάτων
• Εξασφάλιση δυνατότητας δωρεάν πρόσβασης σε ολοκληρωμένη δημοτική πλατφόρμα πληροφόρησης και νέων τεχνολογιών.

2. Βιωσιμότητα επιχειρήσεων με :
• Μείωση των τελών χρήσης με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και τμηματική καταβολή
• Αναλογική χρέωση στον πραγματικό χρόνο χρήσης του κοινόχρηστου χρόνου (με την υποχρέωση υποβαλλόμενου εξαμηνιαίου προγραμματισμού προς το Δήμο)
• Λύσιμο του «γόρδιου δεσμού» των χρεωστικών με κάθε νόμιμο τρόπο (παραγραφή / διακανονισμός ), με επιβράβευση της συνέπειας πληρωμών.
• Κίνητρα αναβάθμισης του περιβάλλοντος (ενεργειακά) των καταστημάτων και των παρεχόμενων υπηρεσιών συνδυαστικά με το Δήμο και φορείς (πχ τοπικών προιόντων), με ανταποδοτικότητα, όπως για παράδειγμα την περαιτέρω μείωση του κόστους τελών χρήσης
• Διεκδίκηση κατάργησης του μέτρου κλεισίματος των καταστημάτων και αντικατάστασή του με άλλα μέτρα και ποινές για τους παραβάτες
• Διαμόρφωση νέου ωραρίου
3. Διασφάλιση ισχύος του νέου κανονιστικού πλαισίου με:
• Δημιουργία «Δομής λειτουργίας και ελέγχου» με τη συμμετοχή εκπροσώπου όλων των εμπλεκόμενων φορέων (ΤΕΕ, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος) και του φορέα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, με διαρκή συνεργασία σε επίπεδο ενημέρωσης και επίλυσης κάθε προβλήματος που ανακύπτει.
• Μη ανοχή σε αυθαιρεσία που νοθεύει τον ανταγωνισμό, ζημιώνει το περιβάλλον, προσβάλλει τον πολίτη (δομικές κατασκευές, ηχορρύπανση, φωτορύπανση)
• Πρόβλεψη μεταβατικού χρόνου ισχύος (από 6 μήνες έως 1 χρόνο) του νέου κανονιστικού πλαισίου με ταυτόχρονο «πάγωμα» μέχρι 31/12/2014 της πρόσφατης απόφασης που ψήφισε το απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο, χωρίς καμία διαβούλευση με αρμόδιους φορείς (ΤΕΕ, ΣΑΔΑΣ, καταστήματα) -και καθίσταται έτσι «άκυρη».

Προηγούμενο άρθρο Άμεση καταβολή της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο ζητά ο Κ. Αγοραστός
Επόμενο άρθρο Εγκαίνια για το εκλογικό κέντρο της Ρένας Καραλαριώτου