Οι θέσεις για την οικονομική πολιτική και το μοντέλο διοίκησης του Δήμου


 

Με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» ορίστηκε το θεσμικό πλαίσιο, όπου μια σειρά από αρμοδιότητες του κράτους (όπως η παιδεία, η υγεία – πρόνοια κτλ) περάσανε στην ευθύνη του Δήμου με μειωμένα κονδύλια. Μειώθηκε η τακτική επιχορήγηση ( ΚΑΠ) στο μισό. Νομιμοποιήθηκε ο εργασιακός μεσαίωνας των κάθε λογής συμβάσεων (2μηνα, 5μηνα, μπλοκ, μαθητεία κτλ) και το μοντέλο διοίκησης του Δήμου-επιχειρηματία όπου μέσω ΣΔΙΤ (συμπράξεις με ιδιώτες) παραχωρούνται εκτάσεις, υπηρεσίες και δομές σε ιδιώτες και επιχειρηματικά συμφέροντα.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ – ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αυτό το μοντέλο διοίκησης ακολούθησε πιστά η δημοτική αρχή του κ. Τζανακούλη στη Λάρισα, αποδεχόμενη πλήρως τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις κυβέρνησης-κεφαλαίου-ΕΕ για δημοσιονομική προσαρμογή. Αποδέχτηκε την πολιτική μείωσης των κρατικών εσόδων κατά 53%, τις μεγάλες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες κατά 8,4%, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Αυτό είχε ως συνέπεια την απώλεια 40εκ ευρώ για το Δήμο Λάρισας την 4ετία του μνημονίου, αλλά και την λεηλασία κατά 60εκ ευρώ (μόνο για το 2013) του λαϊκού εισοδήματος με φοροχαράτσια κάθε μορφής . πχ Με τα αυξημένα δημοτικά τέλη, την ενσωμάτωση του ειδικού τέλους 80% στην τιμή του νερού, με τα τροφεία των παιδικών σταθμών που απομυζούν 1,8εκ ευρώ ετησίως από το ήδη λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα, με την ανταποδοτικότητα σε πολιτισμό-αθλητισμό (200-300 ευρώ για κάθε παιδί) και την παράδοση τους στις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Συνοδοιπόροι στην φορομπηχτική πολιτική της δημοτικής αρχής αποδείχτηκαν και οι παρατάξεις των κκ Καλογιάννη – Σούλτη – Μπαρτζώκη, αλλά και οι εκπρόσωποί τους στα αντίστοιχα Δ.Σ. των οργανισμών. Πχ οι παρατάξεις των κκ. Καλογιάννη-Σούλτη ψήφισαν και με τα δυο χέρια τα τροφεία στους παιδικούς, τα δίδακτρα σε πινακοθήκη, στο Δημοτικό Ωδείο, στην σχολή χορού, στον πρώην ΔΟΠΑΕΛ, κτλ. Γεγονός που καταδεικνύει ότι το σημερινό «πείραμα» της «Συμπαράταξης» του κ. Καλογιάννη μόνο τυχαίο δεν είναι και πρωτότυπο. Αποδεικνύει ότι μεταξύ τους μπορούν να τα βρουν «μνημονιακοί» και «αντιμνημονιακοί», εθνικιστές και κοσμοπολίτες, «δεξιοί» και «αριστεροί», καθώς όλοι τους πίνουν νερό στο όνομα του καπιταλισμού, της Ε.Ε. και του «Καλλικράτη».

Εξάλλου χέρι-χέρι με τη δημοτική αρχή του κ. Τζανακούλη ψήφιζαν όλα αυτά τα χρόνια το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων σε καθαριότητα, παιδικούς σταθμούς, διοικητικές υπηρεσίες, στη ΔΕΥΑΛ κ.α., με συμβάσεις γαλέρας (2μηνα-5μηνα κτλ). «Έμπασαν» τις ΜΚΟ στις δομές και στις κοινωνικές υπηρεσίας του Δήμου δίνοντας τους ρόλο και στις προσλήψεις προσωπικού. Ψήφισαν μαζί τον νέο ΟΕΥ ( οργανόγραμμα) του δήμου, που αξιοποιήθηκε στην κατεύθυνση της αυτοαξιολόγησης των υπηρεσιών-προσωπικού, δίνοντας το έναυσμα για νέες απολύσεις υπαλλήλων μετά από εκείνες των 75 σχολικών φυλάκων και 49 δημοτικών αστυνομικών.

Αλλά και εκείνοι που πλασάρονται ως «φρέσκοι και νέοι» διαχειριστές όπως οι Καραλαριώτου – Διαμάντος – Νασιώκας, αποδέχονται πλήρως το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο . Η μεν κ. Καραλαριώτου έχει αντιλαϊκή προϋπηρεσία ως Αντιπεριφεριάρχης Λάρισας, αλλά «φιλοξενεί» και μια σειρά από πρώην αντιδημάρχους της απερχόμενης δημοτικής αρχής που εφάρμοσαν πιστά την αντιλαϊκή πολιτική του «Καλλικράτη». Οι δε Διαμάντος και Νασιώκας έχουν επανειλημμένως τοποθετηθεί υπέρ της ανταποδοτικότητας, της «αυτονομίας» των οικονομικών του Δήμου, της ελαστικής απασχόλησης με την εξεύρεση «ιδίων πόρων» κτλ.

ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ – ΔΗΜΟΣ Α.Ε.

Το μοντέλο διοίκησης του Δήμου Α.Ε. που υπερασπίζεται όλο το μαύρο μέτωπο των Τζανακούλη-Καλογιάννη – Καραλαριώτου – Διαμάντου – Νασιώκα – Μπαρτζώκη είναι ένοχο για την παραχώρηση δημοσίων «φιλέτων» στο κεφάλαιο όπως πχ των πρώην Ξενία (Ιμπέριαλ), τα 143,5 στρ του «ΑΕΛ Αρένα» στην γήπεδο Α.Ε., τις στέγες των σχολείων για φωτοβολταϊκά, την προσαρμογή του πολεοδομικού σχεδίου για επιχειρηματικές επενδύσεις. Ενώ ανοίγει την όρεξη στα μονοπώλια στους τομείς των απορριμμάτων και του νερού.

Όλοι τους «παλιοί και νέοι» διαχειριστές έχουν στήσει ένα μαύρο μέτωπο απέναντι στις δυνάμεις της προόδου, στις δυνάμεις που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο, για μια άλλη κοινωνία, όπου ο εργαζόμενος, αγρότης, επαγγελματοβιοτέχνης, θα απολαμβάνει τους καρπούς του μόχθου του.

Κοροϊδεύουν ασύστολα τάζοντας λαγούς με πετραχήλια. Υπάρχει λένε μόνο η Λάρισα που με τα προγράμματά τους θα φέρουν τοπική ευημερία, θα καταργήσουν την ανεργία, θα γεννούν και τα κοκόρια. Δηλαδή, η Λάρισα δεν είναι μέρος μιας Ελλάδας όπου χρόνια τώρα όλα ιδιωτικοποιούνταν. Ούτε κατακτήσεις αφαιρούνται, ούτε μειώνεται το εργατικό, το αγροτικό, το λαϊκό εισόδημα, η Λάρισα είναι μόνη της. Δε δέχεται τις επιπτώσεις από την ενσωμάτωση της Ελλάδας στην ΕΕ., δεν υπάρχει μνημόνιο, καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, κρίση κτλ.

ΜΟΝΟ Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ

Οι εκλεγμένοι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοί της Λαϊκής Συσπείρωσης τίμησαν την εμπιστοσύνη που τους έδειξε στις προηγούμενες εκλογές ένα σημαντικό ποσοστό Λαρισαίων. Αντιπάλεψαν τον «Καλλικράτη», έδρασαν μέσα και έξω από το Δημαρχείο μαζί με το λαϊκό κίνημα, αντιπαρατέθηκαν στα αντιλαϊκά μέτρα διεκδικώντας μέτρα για την προστασία των ανέργων και των λαϊκών οικογενειών. Αντιπάλεψαν την πολιτική της φορομπηξίας, πρωτοστάτησαν για μέτρα ανάπτυξης που ωφελούν το λαό, για μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 40%, για να μην συρρικνωθούν και ιδιωτικοποιηθούν κοινωνικές δομές και υπηρεσίες του δήμου Λάρισας. Βρέθηκαν μπροστά στον αγώνα για να μην μείνει κανένα λαϊκό σπίτι δίχως ρεύμα και νερό, κανένας εργαζόμενος ή άνεργος δίχως πρόσβαση στην δομές υγείας – πρόνοιας κτλ. Στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων στο Δήμο Λάρισας που δοκιμάζονται με διαθεσιμότητα και απολύσεις, με μείωση μισθών και εντατικοποίηση της εργασίας. Αποτέλεσαν τη μοναδική λαϊκή αντιπολίτευση στο Δήμο Λάρισας.

Δώστε με την ψήφο σας στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης τη δική σας απάντηση. Μαζί να διεκδικήσουμε.

  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση για όλες τις δομές και υπηρεσίες του Δήμου Λάρισας. Επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων που για τη Λάρισα ανέρχονται στα 130 εκ ευρώ.

  • Μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 50% και δίκαιη φορολόγηση για τη λαϊκή κατοικία και τις μικροεπιχειρήσεις. Κατάργηση του ειδικού τέλους 80% της ΔΕΥΑΛ.

  • Αύξηση των ανταποδοτικών τελών σε μονοπωλιακές επιχειρήσεις και ομίλους (τράπεζες, πολυκαταστήματα, MALL κτλ).

  • Δωρεάν βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά με κατάργηση των τροφείων.

  • Κατάργηση των ΣΔΙΤ, καμιά παραχώρηση δημοτικής εκτάσεις σε ιδιώτες. Δέσμευση όλων των «ελεύθερων εκτάσεων», αγροτεμαχίων, κληροδοτημάτων για πάρκα – πλατείες – αθλητικά κέντρα.

  • Κατάργηση της ανταποδοτικότητας σε πολιτισμό – αθλητισμό. Ανοιχτές εγκαταστάσεις για όλο το λαό χωρίς αντίτιμο.

  • Καμιά απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής απασχόλησης. Έξω οι «ΜΚΟ» και η «Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση» από προγράμματα και υπηρεσίες του Δήμου.

Επίσης, η Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια και στο Δήμο Λάρισας, θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση την Δευτέρα 28 Απρίλη, στις 20:30 το απόγευμα στην πλατεία ταχυδρομείου.

Θα μιλήσουν ο Βαγγέλης Μπούτας, υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και ο Γιώργος Λαμπρούλης υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Τ. Τσιαπλές, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Λάρισας.

 

Προηγούμενο άρθρο Η Νίκη Μπελτέ υποψήφια δημοτική σύμβουλος
Επόμενο άρθρο Με τον Έκτορα Νασιώκα η Μαίρη Καμηλαράκη