«ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ» ΣΕ ΡΟΔΑΚΙΝΟ ΚΑΙ ΑΧΛΑΔΙ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ


 

Πρωτοβουλία Κώστα Αγοραστού για την εξόφληση των παραγωγών από τις βιομηχανίες και προτροπή να γίνουν Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) για να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία τους καθώς μάλιστα στη Θεσσαλία παράγεται το 90% της ποσότητας αχλαδιού πανελλαδικά

 

-Συναντήσεις με εκπροσώπους παραγωγών άλλων αγροτικών προϊόντων ετοιμάζει τις επόμενες ημέρες ο Κ. Αγοραστός για να συνδιαμορφώσουν τις δράσεις της Περιφέρειας στο πλαίσιο και του «καλαθιού» αγροτικών προϊόντων

Πρωτοβουλία για την εξόφληση των παραγωγών βιομηχανικού ροδακίνου και αχλαδιού από τις βιομηχανίες μεταποίησης (κονσερβοποιίες) αναλαμβάνει η περιφέρεια Θεσσαλίας όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους Ομάδων Παραγωγών της επαρχίας Τυρνάβου (Φαλάνη, Τύρναβος, Δένδρα, Αργυροπούλι, Ροδιά, Πλατανούλια).

Παρουσία του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Χρήστου Σιδηρόπουλου και του μέλους του ΔΣ της ΕΑΣ Λάρισας κ. Χρήστου Τσιτσιρίγκου, ο κ. Κ. Αγοραστός δεσμεύτηκε να παρέμβει τόσο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και στις βιομηχανίες καθώς, όπως του επισήμαναν οι εκπρόσωποι των παραγωγών, το ανεξόφλητο υπόλοιπο ανέρχεται σε 10-11 λεπτά το κιλό. Ταυτόχρονα, επισήμαναν τη μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής ως αποτέλεσμα και του ακριβού πετρελαίου.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε με την ευκαιρία ότι από εδώ και στο εξής πρέπει να υπογράφονται συμβάσεις μεταξύ των παραγωγών και της βιομηχανίες με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και για τις δύο πλευρές, πρόταση την οποία ανέπτυξε και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη.

Ο κ. Κ. Αγοραστός κατέθεσε την πρόταση το βιομηχανικό ροδάκινο και το βιομηχανικό αχλάδι να αποκτήσουν «ταυτότητα» ως Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ώστε να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία στην αγορά. Έθεσε μάλιστα τις υπηρεσίες της Περιφέρειας στη διάθεση των παραγωγών προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στη Θεσσαλία παράγεται το 90% της ποσότητας αχλαδιού πανελλαδικά,  καλύπτοντας όμως μόνο το 20% της ελληνικής κατανάλωσης, ενώ το 80% καλύπτεται από εισαγωγές.

«Για να διαφυλάξουμε την ταυτότητα των προϊόντων μας πρέπει να είναι πιστοποιημένα και να γίνονται αυστηροί έλεγχοι αφού φυσικά έχει καθοριστεί ο όγκος παραγωγής ανά περιοχή  για το βιομηχανικό ροδάκινο και το βιομηχανικό αχλάδι. Κεντρική προτεραιότητά μας ως αιρετή Περιφερειακή Αρχή είναι να στηρίξουμε την καλλιέργεια τέτοιων ποιοτικών προϊόντων, να τα διαφημίσουμε στην ελληνική και την ξένη αγορά και να τα προωθήσουμε ως «Θεσσαλικά»», διαβεβαίωσε ο κ. Κώστας Αγοραστός.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες προτίθεται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους παραγωγών και άλλων αγροτικών προϊόντων για τη συνδιαμόρφωση της πολιτικής και των δράσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο πλαίσιο και του προωθούμενου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «καλαθιού» αγροτικών προϊόντων ανά Περιφέρεια.

Προηγούμενο άρθρο Προτάσσει το θέμα των Δημοσίων έργων το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
Επόμενο άρθρο Συνεννόηση και συνεργασία ζήτησε ο Κώστας Αγοραστός από τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου