Προτάσσει το θέμα των Δημοσίων έργων το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας


 Η πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργοληπτικές επιχειρήσεις της  περιφέρειας, με τα απλήρωτα εκτελεσθέντα και παραδοτέα έργα και την απαιτούμενη υπερβολική εγγυοδοσία, είναι το θέμα που προτάσσει αυτή την περίοδο το ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας με σειρά δράσεων. Δίνοντας συνέχεια στην παρέμβασή του που είχε εξελιχθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο ακόμη, προς τους δήμους και τις νομαρχίες της περιοχής, με την οποία προαναγγέλλονταν τα σημερινά ιδιαιτέρως οξυμμένα προβλήματα.

 Σχετικά με το επαγγελματικό παρόν και μέλλον των εργοληπτικών επιχειρήσεων, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας Ντίνος Διαμάντος διαπιστώνει ότι:

– το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι «κλεισμένο»

– το ΕΣΠΑ  βρίσκεται «κολλημένο» και «δεσμευμένο» σε παλιά έργα

– παρατηρείται έλλειψη έργων αντιστοίχου προϋπολογισμού για τις μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις της περιφέρειας

– προκηρύσσονται  έργα με ελλιπείς έως ανύπαρκτες μελέτες και κατά κανόνα με απαράδεκτες ποσότητες και τιμές μονάδων

– προκηρύσσονται  έργα με ενδεικτική έως υποθετική χρηματοδότηση

-ο τραπεζικός «εναγκαλισμός» είναι ασφυκτικός

-παρατηρείται απαράδεκτη αναζήτηση και εκβιαστική πίεση σε πολλές περιπτώσεις, από τους πολιτικούς φορείς-κυρίους των δημοπρατούμενων έργων, για παροχή υψηλών εκπτώσεων αντίθετα με τις τιμές του έργου που δεν το δικαιολογούν. Σε αντίθετη περίπτωση ακυρώνουν και αναθέτουν τα έργα

-υφίσταται προσανατολισμός και προγραμματισμός έργων ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων ακόμα και σε έργα που δεν είναι ανταποδοτικά και μπορούν να τα κατασκευάσουν άρτια και οικονομικότερα οι μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας.

Από τον κ. Διαμάντο ανακοινώθηκαν επίσης τα ακόλουθα:

Σχετικά με το νομοσχέδιο του ΥΠΟΜΕΔΙ για τα Δημόσια Έργα, το Τμήμα  προγραμμάτισε τις εξής ενέργειες – πρωτοβουλίες: σύσκεψη Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ ΚΔΘ με τις ΝΕ ΤΕΕ Τρικάλων και Καρδίτσας και με τα προεδρεία των Εργοληπτικών Φορέων της Περιφέρειας Θεσσαλίας την προσεχή Δευτέρα  28/2/11 ώρα 6 μμ . Θα ακολουθήσει συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής για «λήψη απόφασης». Αποστολή της απόφασης της ΔΕ και παρουσία-τοποθέτηση του προέδρου και μέλους της Κεντρικής Αντιπροσωπείας στην συνεχιζόμενη συνεδρίασή της με μοναδικό θέμα τα Δημόσια Έργα την Τετάρτη 2/3/11  στην Αθήνα

Στη Δ. Ε. θα προταθεί επίσης να αναληφθεί πρωτοβουλία με σκοπό την υπογραφή Κοινής Ανακοίνωσης των εμπλεκομένων παραγόντων εκτέλεσης των Δημοσίων Έργων  με στήριξη των βασικών αιτημάτων των Εργοληπτικών Επιχειρήσεων στη βάση της αύξησης της απασχόλησης και στήριξης του εισοδήματος των εργαζομένων των λοιπών επαγγελματιών και επιχειρήσεων που στηρίζονται στην βιωσιμότητά τους  και στην ύπαρξη έργων (Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος, Εργατικό Κέντρο, Συνδικάτο Οικοδόμων)

Επίσης προτείνεται κοινή σύσκεψη των προεδρείων των περιφερειακών τμημάτων ΤΕΕ στην γεωγραφική ενότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης «Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας» δηλ. των Τμημάτων Κ&Δ Θεσσαλίας, Μαγνησίας, Ανατ. Στερεάς Ελλάδας, Ευβοίας καθώς και των αντίστοιχων εργοληπτικών φορέων και ΕΜΔΥΔΑΣ, την Πέμπτη 10/3/11 στη Λάρισα

Το ΤΕΕ συμπαρίσταται ομοθύμως στην απόφαση του Συνδέσμου Εργοληπτών ν. Λάρισας για «αποχή» και «μπλοκάρισμα» όλων των υπό δημοπράτηση έργων μέχρι και την Τρίτη 8/3/11 με παρουσία του προέδρου και της Δ. Ε. στις κινητοποιήσεις, ενώ θα προταθεί ώστε να αποφασιστεί:

-απόσυρση των εκπροσώπων του ΤΕΕ από τις επιτροπές ανάθεσης έργων μέχρι και την Τρίτη 8/3/11

-κάλεσμα προς την ΕΜΔΥΔΑΣ να μην συμμετέχουν στις επιτροπές ανάθεσης έργων μέχρι και την Τρίτη 8/3/11

-μπλοκάρισμα μεγάλου έργου της περιοχής που δημοπρατείται στην Αθήνα, με κάθοδο με λεωφορεία εργοληπτών και άλλων μηχανικών, την Τρίτη 8 Μαρτίου και άλλες συμβολικές ενέργειες διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα   με στόχο την ανάδειξη της απαίτησης για διάσωση και επιβίωση από τον οικονομικό και κοινωνικό αφανισμό των μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων της Περιφέρειας.

         

Προηγούμενο άρθρο 11ο Ιπτάμενο Καρναβάλι Ελασσόνας
Επόμενο άρθρο «ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ» ΣΕ ΡΟΔΑΚΙΝΟ ΚΑΙ ΑΧΛΑΔΙ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ