Απ. Παπατόλιας: «30 προτεραιότητες περιβαλλοντικής πολιτικής για την Περιφέρεια Θεσσαλίας»


 Περιβάλλον και Αγροτική Οικονομία

  • 1) Χαρακτηρισμός της Θεσσαλίας ως Ελεύθερης Ζώνης από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς.

Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής: Απρίλιος 2011

Πηγή Χρηματοδότησης: Προϋπολογισμός Περιφέρειας

 

  • 1) Εντοπισμός και υποστήριξη θεσσαλικών ποικιλιών φυτών και φυλών ζώων, καθώς και καταγραφή των μικροκλιμάτων της Θεσσαλίας, με την υποστήριξη των ερευνητικών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της περιοχής.

Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής: Ιούνιος 2011

Πηγή Χρηματοδότησης: Τεχνική Βοήθεια ΠΕΠ, Προϋπολογισμός ΥΠΑΑΤ, Προϋπολογισμός Περιφέρειας.

3) Άμεση προώθηση της πρότασης του Επιμελητηρίου Τρικάλων για τη δημιουργία πρότυπων μεσογειακών θερμοκηπίων («Πράσινα Θερμοκήπια»). Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής: Απρίλιος 2011

Πηγή Χρηματοδότησης: Αναπτυξιακός Νόμος, Ε.Π. «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

4) Κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης στο ΥΠΑΑΤ για συνολική αναδιάρθρωση καλλιεργειών, με αναπροσανατολισμό των παραγωγικών επιλογών μέσω καλλιεργητικών μεθόδων φιλικών προς το περιβάλλον. Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής: Απρίλιος 2011

Πηγή Χρηματοδότησης: Προϋπολογισμός ΥΠΑΑΤ, Τεχνική Βοήθεια ΠΕΠ, Τεχνική Βοήθεια Ε.Π. «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»

5)   Διεκδίκηση της εφαρμογής των περιβαλλοντικών αγροτικών προγραμμάτων από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας (απονιτροποίηση, βιολογική γεωργία-κτηνοτροφία, επαναλιβαδοποίηση), μετά από σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με ΥΠΑΑΤ. Εφαρμογή των Κωδίκων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής.

Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής: Ιούνιος 2011

Πηγή Χρηματοδότησης: Ε.Π. «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», Προϋπολογισμός Περιφέρειας.

Περιβάλλον και Διαχείριση Υδάτων

6) Άμεση θέση σε λειτουργία ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, ενίσχυση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Ύδατος και σύσταση Περιφερειακών  Συμβουλίων Ύδατος (Εφαρμογή Οδηγίας – Πλαίσιο 2000/60 για τα νερά).

Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής: Απρίλιος 2011

Πηγή Χρηματοδότησης: Προϋπολογισμός Περιφέρειας.

7) Εκπόνηση «Προγραμμάτων – Μέτρων» (άρθρο 8 του Ν. 3199/2003),που περιλαμβάνουν συγκεκριμένες δράσεις για την καταπολέμηση της ρύπανσης από τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και τη μη ελεγχόμενη ρίψη αποβλήτων από τις βιομηχανίες της περιοχής. Επεξεργασία σε συνεργασία με τους Δήμους που συνδέονται με τον Πηνειό και τους παραποτάμους του εξειδικευμένου Σχεδίου «Προγραμμάτων – Μέτρων» για την προστασία του Πηνειού, με τη συμβολή της Ειδικής Γραμματείας Περιβαλλοντικών Ελέγχων, τους αρμόδιους φορείς του ΥΠΑΑΤ και του ΕΣΥΦ.

Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής: Μάϊος 2011

Πηγή Χρηματοδότησης: Προϋπολογισμός ΥΠΕΚΑ, Τεχνική Βοήθεια ΕΠΠΕΡΡΑ, ΕΠΠΕΡΡΑ

8) Επικαιροποίηση εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011 όλων των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) των βιομηχανιών της ευρύτερης περιοχής του Πηνειού και των παραποτάμων του, σύμφωνα με τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές.

Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής: Ιούνιος 2011

Πηγή Χρηματοδότησης: Χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση.

9) Εκπόνηση μελέτης για  την κατάσταση των υπόγειων υδροφορέων ολόκληρης της θεσσαλικής λεκάνης. Κατάθεση πρότασης για αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ (ΕΠΠΕΡΡΑ), έτσι ώστε, μετά από σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το ΥΠΕΚΑ, να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα και την εφαρμογή προγραμμάτων εξοικονόμησης νερού.

Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής: Ιούνιος 2011

Πηγή Χρηματοδότησης: ΕΠΠΕΡΡΑ, Προϋπολογισμός ΥΠΕΚΑ.

10)  Εφαρμογή συστημάτων ελέγχου της  ποιότητας των υδάτινων εισροών για την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας και επεξεργασία Σχεδίου  διατήρησης  της στάθμης για τις λίμνες Πλαστήρα και Σμοκόβου με την διαφύλαξη του οικολογικού ορίου, με παράλληλη  διαμόρφωση όρων δόμησης με έμφαση στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική και  τη χρήση παραδοσιακών υλικών δόμησης (πέτρα και ξύλο).

Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής: Μάϊος 2011

Πηγή Χρηματοδότησης: Τεχνική Βοήθεια ΠΕΠ, ΕΠΠΕΡΡΑ.

11)Αξιοποίηση πόρων αναπτυξιακού νόμου για τη στήριξη επιχειρήσεων και εκμεταλλεύσεων που εφαρμόζουν τεχνικές επαναχρησιμοποίησης λυμάτων ή επεξεργασίας υφάλμυρων νερών.

Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής: Απρίλιος 2011

Πηγή Χρηματοδότησης: Αναπτυξιακός Νόμος.

12) Ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη ουσιαστικού διαπεριφερειακού διαλόγου μεταξύ των φορέων της Θεσσαλίας  και της Αιτωλοακαρνανίας, μετά από τη συγκρότηση των Περιφερειακών Συμβουλίων Υδάτων, με αντικείμενο την ορθολογική χρήση των νερών του Αχελώου, βάσει των προβλέψεων των δύο Διαχειριστικών Σχεδίων των περιοχών.

Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής: Απρίλιος 2011

Πηγή Χρηματοδότησης: Χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση.

13) Κατασκευή του Κωπηλατοδρομίου Κάρλας και αξιοποίησή του ως εργαλείου δημιουργίας ενός υπερτοπικού πόλου άθλησης, αναψυχής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, βάσει των προβλέψεων του Σχεδίου «Κάρλα 21+».

Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής: Μάρτιος 2011

Πηγή Χρηματοδότησης: Προϋπολογισμός Γ.Γ. Αθλητισμού.

Βιώσιμη Διαχείριση Ορεινών Όγκων

14) Ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη διαπεριφερειακής συνεργασίας με τους φορείς της Πιερίας, σε ισότιμη και αμοιβαία επωφελή βάση, ώστε να αξιοποιηθεί ο ορεινός όγκος του Ολύμπου ορθολογικά και διορατικά, μακριά από τοπικιστικές στρεβλώσεις. Δημιουργία πρότυπου Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας για την ανάδειξη των ορεινών οικοσυστημάτων της Βαλκανικής και της Μεσογείου, σε συνεργασία με το σημερινό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελασσόνας και τις οργανώσεις της θεσσαλικής κοινωνίας των πολιτών (βλ.συμβολή του WWF Ελλάς στην προστασία και διαχείριση του δάσους της Δαδιάς).

Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής: Απρίλιος 2011

Πηγή Χρηματοδότησης: Προϋπολογισμός Περιφερειών Δ. Μακεδονίας και Θεσσαλίας.

15) Κατάθεση πρότασης στο Ταμείο Συνοχής, για τη διασφάλιση των αναξιοποίητων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομές της βιώσιμης διαχείρισης των ορεινών όγκων, προκειμένου να αξιοποιηθούν για την εναλλακτική ανάπτυξη των ορεινών συμπλεγμάτων της Θεσσαλίας.

Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής: Απρίλιος 2011

Πηγή Χρηματοδότησης: Ταμείο Συνοχής.

16) Ανάληψη πρωτοβουλιών για την τροποποίηση του προστατευτικού Π.Δ. της περιοχής του Πηλίου, σύμφωνα με την κοινή πρόταση των φορέων του Νομού Μαγνησίας για την προστασία του παραδοσιακού χαρακτήρα του βουνού των Κενταύρων.

 Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής: Μάρτιος 2011

Πηγή Χρηματοδότησης: Χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση.

Περιβάλλον και Ενέργεια

17) Κατάρτιση Σχεδίου για την ενεργειακή αξιοποίηση της αγροτικής προέλευσης βιομάζας.

Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής: Ιούνιος 2011

Πηγή Χρηματοδότησης: Προϋπολογισμός Περιφέρειας.

18) Κατάρτιση ενεργειακού «χάρτη ΑΠΕ» στην Περιφέρεια, με παράλληλη δημιουργία «Επιτροπής Αξιολόγησης Επενδύσεων ΑΠΕ», στο πλαίσιο της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης.

Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής: Ιούνιος 2011

Πηγή Χρηματοδότησης: Προϋπολογισμός Περιφέρειας.

19) Αλλαγή της ενεργειακής δομής του κτιριακού αποθέματος της Περιφέρειας, σύμφωνα με το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο και συμμετοχή της Περιφέρειας στο Πρόγραμμα ΕΜΑS για την απόκτηση Ευρωπαϊκού Οικολογικού Σήματος (Ε.U. Ecolabel) σε συνέχεια της σχετικής πρωτοβουλίας της Νομαρχίας Μαγνησίας.

Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής: Δεκέμβριος 2011

Πηγή Χρηματοδότησης: ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα EMAS

Περιβάλλον και Τουρισμός

20) Δημιουργία «Επιτροπής Αξιολόγησης Πράσινων Τουριστικών Επενδύσεων», στο πλαίσιο της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης.

Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής: Απρίλιος 2011

Πηγή Χρηματοδότησης: Χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση.

21)  Διερεύνηση-επικαιροποίηση των Φερουσών Τουριστικών Ικανοτήτων όλων των σημαντικών προορισμών της Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής: Ιούνιος 2011

Πηγή Χρηματοδότησης: Προϋπολογισμός ΥΠΕΚΑ, ΥΠΠΟ, Προϋπολογισμός Περιφέρειας.

Περιβάλλον και Χωροταξία

22) Κατάθεση πρότασης στο ΥΠΕΚΑ, με υποβολή κατευθύνσεων και προτάσεων εν όψει της αναθεώρησης του   Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΠΠΧΣΑΑΘ).

Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής: Μάρτιος 2011

Πηγή Χρηματοδότησης: Χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση.

Περιβάλλον και Διαχείριση Αποβλήτων

23) Άμεση επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης των Αποβλήτων βάσει της νέας Οδηγίας – Πλαίσιο για τα απόβλητα. Κατάρτιση Σχεδίου για τα επικίνδυνα και τα νοσοκομειακά απόβλητα, καθώς και για τα υλικά κατεδάφισης. Κατάρτιση «Οδικού Χάρτη» συνεργασίας  με τους ΟΤΑ 1ου βαθμού σε θέματα συναρμοδιότητας (π.χ. λειτουργία ΦΟΔΣΑ) στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων. Καταγραφή των οικισμών που υποχρεούνται, σύμφωνα με τις καταληκτικές προθεσμίες της Ε.Ε, να έχουν οριστικοποιήσει τον τρόπο επεξεργασίας των αποβλήτων τους. Πρόταση σε ΕΠΠΕΡΡΑ για αποκατάσταση ανενεργών λατομείων με υλοποίηση έργων αισθητικής διαμόρφωσης.

Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής: Απρίλιος 2011

Πηγή Χρηματοδότησης: Προϋπολογισμός Περιφέρειας, ΕΠΠΕΡΡΑ.

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

24) Μετεξέλιξη των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Θεσσαλίας σε  Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων για περιβαλλοντικούς σκοπούς, μετά από κατάθεση σχετικής πρότασης για τη δικτύωσή τους στο Υπουργείο Παιδείας. Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής: Απρίλιος 2011

Πηγή Χρηματοδότησης: Προϋπολογισμός ΥΠΕΠΘ.

Περιβάλλον και Νησιωτική Θεσσαλία

25) Αναβάθμιση του φορέα του Θαλασσίου Πάρκου Σποράδων σε Κέντρο   Προστασίας   και Ανάδειξης της Βιοποικιλότητας της νησιωτικής Θεσσαλίας. Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής: Ιούνιος 2011

Πηγή Χρηματοδότησης: Προϋπολογισμός ΥΠΕΚΑ, ΕΠΠΕΡΡΑ.

26) Εκπόνηση Ειδικού Διαχειριστικού Σχεδίου Σποράδων, που θα περιλαμβάνει την εκτίμηση φέρουσας ικανότητας και τον καθορισμό δεικτών αειφορίας για τις  τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές της Σκιάθου και της Σκοπέλου και θα  θεσμοθετεί τη συνεργασία με τα θεσσαλικά ΤΕΕ για την ανάδειξη – προστασία της παραδοσιακής     αρχιτεκτονικής των νησιών.

Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής: Δεκέμβριος 2011

Πηγή Χρηματοδότησης: Τεχνική Βοήθεια ΠΕΠ.

Έλεγχος Βιομηχανικής Δραστηριότητας

27) Συστηματική καταγραφή όλων των βασικών εστιών ρύπανσης, (τυροκομεία, σφαγεία, ελαιοτριβεία, μονάδες επεξεργασίας ντομάτας κ.λπ.), με διαμόρφωση πλαισίου  συστάσεων στους επιχειρηματίες για τήρηση συγκεκριμένου σφιχτού χρονοδιαγράμματος συμμόρφωσης. Οργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού της Περιφέρειας με προδιαγεγραμμένους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους, με στόχο τη συστηματική προστασία των ποταμιών της Θεσσαλίας (Πηνειός, Ελασσονίτης, Τηταρίσιος, Ληθαίος κλπ). Υποβολή υποχρεωτικής έκθεσης ανά δίμηνο, με προτάσεις συμμόρφωσης για τη συνεπή εφαρμογή του νόμου. Κατάρτιση «μαύρης λίστας» και «λευκής λίστας» επιχειρήσεων, με κριτήριο την συμμόρφωσή τους με την περιβαλλοντική νομοθεσία («περιβαλλοντική ενημερότητα»).

Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής: Απρίλιος 2011

Πηγή Χρηματοδότησης: Χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση.

28) Συγκρότηση Γραφείου Επιθεωρητών Περιβάλλοντος με έδρα τη Λάρισα – κατά τα πρότυπα του ποταμού Ασωπού- με «αντένες» τις υπηρεσίες περιβάλλοντος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε κάθε νομό της Θεσσαλίας, που θα μεριμνούν  για τον ουσιαστικό έλεγχο της εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων από τις βιομηχανίες.

Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής: Ιούνιος 2011

Πηγή Χρηματοδότησης: Χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση.

Προστασία Παγασητικού

29)Εφαρμογή συστήματος παρακολούθησης (monitoring) και η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος του Παγασητικού, με διασφάλιση χρηματοδότησης για τη δημιουργία οριζόντιου δικτύου βιολογικών καθαρισμών στην παράκτια ζώνη.

Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής: Ιούνιος 2011

Πηγή Χρηματοδότησης: ΠΕΠ, ΕΠΠΕΡΡΑ.

Καταπολέμηση αερορύπανσης

30)Ο περιορισμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις μεγάλες θεσσαλικές πόλεις, με κατάθεση κοινής πρότασης Δήμων – Περιφέρειας σε ΥΠΕΚΑ. Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής: Ιούνιος 2011

Πηγή Χρηματοδότησης: Προϋπολογισμός ΥΠΕΚΑ.

Προηγούμενο άρθρο ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ Η ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ
Επόμενο άρθρο Πρόσκληση Κ. Αγοραστού σε Κ. Σκανδαλίδη να λάβει μέρος στο Περιφερειακό Συμβούλιο