ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ Η ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ


 Το Μάρτιο πρόκειται να γίνει η πρώτη κοινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και των αιρετών Περιφερειαρχών, που είχε προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννης Ραγκούσης στη χθεσινή πολύωρη συνάντησή του με τους αιρετούς Περιφερειάρχες της χώρας, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

 Ο κ. Ι. Ραγκούσης διαβεβαίωσε τους Περιφερειάρχες ότι έδωσε ρητή εντολή στους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να μην πάρουν καμιά απόφαση για το ΕΣΠΑ χωρίς πρώτα να εξασφαλίσουν τη σύμφωνη γνώμη των αιρετών Περιφερειαρχών (υπενθυμίζεται ότι η αρμοδιότητα για το ΕΣΠΑ μεταφέρεται στις αιρετές Περιφέρειες από 1/7/2011).

Στη συνάντηση έγινε εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα θέματα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και συμφωνήθηκε η σύσταση Mικτής Επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν Περιφερειάρχες και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου προκειμένου να δίνονται άμεσες λύσεις στα προβλήματα που ανακύπτουν καθημερινά κατά την εφαρμογή του «Καλλικράτη».

Στην παρέμβασή του ο αιρετός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ζήτησε από τον κ. Ι. Ραγκούση να ολοκληρωθεί η 5η Περιφερειακή Ενότητα Σπορείων Σποράδων με την τοποθέτηση Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη, όπως συμβαίνει δηλαδή και στις υπόλοιπες τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες.

«Χρειάζεται να αλλάξουμε ταχύτητα, να πάμε γρηγορότερα. Πρέπει να μας δώσετε αυτήν την δυνατότητα μέσα από τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός απευθυνόμενος στον Υπουργός Εσωτερικών, από τον οποίο ζήτησε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε οι Περιφέρειες να έχουν το συντομότερο στη διάθεσή τους ρεαλιστικό προϋπολογισμό.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας εστίασε την τοποθέτησή του στη διαφάνεια ζητώντας τον προληπτικό έλεγχο των αποφάσεων των Περιφερειών από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη χρηματοδότηση των έργων επισημαίνοντας την αναγκαιότητα «όσα έργα εντάσσονται στα χρηματοδοτικά προγράμματα να ολοκλήρωνονται και όχι να μένουν ημιτελή ή να σταματούν οι χρηματοδοτήσεις με τα έργα ανολοκλήρωτα όπως έχει συμβεί μέχρι τώρα.

Ο κ. Κώστας Αγοραστός αναφέρθηκε κατά κόρον στην ευρυζωνικότητα ζητώντας οι αιρετές Περιφέρειες να έχουν καθοριστικό ρόλο καθώς, όπως σημείωσε, «η ευρυζωνικότητα μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων, την επίτευξη οικονομίας κλίμακας και την αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων στον πολίτη υπηρεσιών.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανέδειξε θέματα που έχουν σχέση με την υγεία και το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2007-13 «Αλ. Μπαλτατζής» και πρότεινε τη διεύρυνση της Περιφερειακής Επιτροπή Διαβούλευσης με τη συμμετοχή εκπροσώπων από περισσότερους φορείς. Αναφορά έκανε και στους οργανισμούς των Περιφερειών  καθώς επίσης και στους κανονισμούς λειτουργίας Περιφερειακού Συμβουλίου, Οικονομικής και Εκτελεστικής Επιτροπής.

Για τους κανονισμούς ο κ. Ι. Ραγκούσης είπε ότι η επεξεργασία τους θα έχει ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητηθούν στη νέα συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών την ερχόμενη Παρασκευή 11 Φεβορυαρίου. Την ίδια ημέρα προγραμματίστηκε συνάντησή τους με τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο.

Σημειώνεται ότι οι Περιφερειάρχες αποφάσισαν ομόφωνα τη διεξαγωγή ημερίδας με θέμα τη «Διαχείριση απορριμμάτων», για την οποία ο κ. Κ. Αγοραστός πρότεινε να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλία.

 

Προηγούμενο άρθρο «Υφυπουργείο Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας πρότεινε ο Ροντούλης στη Βουλή»
Επόμενο άρθρο Απ. Παπατόλιας: «30 προτεραιότητες περιβαλλοντικής πολιτικής για την Περιφέρεια Θεσσαλίας»