Σημεία Ομιλίας του Βουλευτή Λαρίσης κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου σε εκδήλωση της ΔΗΜ.Τ.Ο. Καλαμάτας


 Για σκάνδαλο SIEMENS και αναφορά του πορίσματος στον κ. Σημίτη

«Αλλά και στην υπόθεση της SIEMENS, αγαπητές φίλες και φίλοι, τι έχουμε μέχρι στιγμής; Ένα κατεξοχήν «πράσινο σκάνδαλο», στο οποίο έχουμε ομολογία επιφανών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ότι χρηματίστηκαν. Ο άλλοτε «στρατηγός» του κ. Σημίτη, ο κ. Τσουκάτος παραδέχτηκε ότι έλαβε ένα εκατομμύριο μάρκα για λογαριασμό των κομματικών ταμείων, ο δε τότε υπουργός Μεταφορών ο κ. Μαντέλης ότι έλαβε χρήματα ως χορηγία για τον προσωπικό προεκλογικό του αγώνα.  Και πληροφορηθήκαμε ότι ενοχλήθηκε ο κ. Σημίτης διότι στο πόρισμα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει αναφορά και στον τέως πρωθυπουργό και στην ανάγκη διερεύνησης πιθανών ευθυνών. Μα, ο κ. Σημίτης, εκτός από πρωθυπουργός, αγαπητές φίλες και φίλοι, δεν ήτανε και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ; Δεν γνώριζε τι γίνεται στα κομματικά ταμεία του κυβερνώντος κόμματος; Ο κ. Τσουκάτος δεν ήτανε επιφανής συνεργάτης του; Ο κ. Μαντέλης, επίσης; Δεν άκουσε τίποτα από τις καταγγελίες του παραιτηθέντος το 1997 υπουργού Μεταφορών του κ. Καστανίδη ότι εδέχετο πιέσεις; Τον κ. Καστανίδη υπενθυμίζω ότι διαδέχτηκε ο κ. Μαντέλης.

Αγαπητές φίλες και φίλοι, με επικοινωνιακά τερτίπια επιδιώκει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει το καθολικό αίτημα για διαφάνεια στα δημόσια πράγματα, για πάταξη των φαινομένων διαφθοράς, για θεσμοθέτηση ισχυρών αντιστάσεων και δικλίδων προστασίας στο πολιτικό σύστημα, ώστε τέτοια φαινόμενα να μην επαναληφθούν και στο μέλλον.

Ως τέτοιο πυροτέχνημα επικοινωνιακό, θα χαρακτήριζα το νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα στο υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Καστανίδης. Και τούτο διότι και οι πρωτοετείς φοιτητές Νομικής γνωρίζουν ότι εάν δεν υπάρξει αναθεώρηση του Συντάγματος, καμία ουσιαστική αλλαγή στο νόμο περί ευθύνης υπουργών δεν μπορεί να γίνει.

Με επικοινωνιακά τερτίπια προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα το ΠΑΣΟΚ, λησμονώντας τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει και ο κ. Παπανδρέου και  όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας το Δεκέμβριο του 2009, όταν τότε αποφασίστηκε από κοινού να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αυτά, να πάρουν τη μορφή σχεδίων νόμων οι προτάσεις αυτές, οι οποίες θα εψηφίζοντο μέχρι τον Ιούνιο του 2010 και από τα δύο κόμματα εξουσίας. Και ο Ιούνιος του 2010 παρήλθε και όλο το 2010 εξήντλησε το βίο του και καμία τέτοια ρύθμιση δεν ήρθε από πλευράς κυβέρνησης.                      

Εμείς από την πλευρά μας επιμένουμε ότι θα πρέπει η πολιτεία να διερευνήσει τα πόθεν έσχες όλων όσων διατέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 έως και σήμερα. Δεν πρέπει να υπάρχουν σκιές στο πολιτικό σύστημα. Όλοι όσοι «έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι», να πληρώσουν. Αλλά απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί «όλοι το ίδιοι είναι», είναι επικίνδυνοι και για το πολιτικό σύστημα και για τη Δημοκρατία. 

Μεταναστευτικό- Άσυλο

«Με επιπολαιότητα πολιτεύεται η κυβέρνηση και στο μείζων ζήτημα, το μεταναστευτικό και επιχειρεί το τελευταίο διάστημα με το φράχτη στον Έβρο να αποσείσει τις ευθύνες της και να δείξει ότι αντιδρά.

Αν δεν λάβουν ουσιαστικά, συγκεκριμένα μέτρα, όπως αυτά που πρότεινε η Νέα Δημοκρατία, ο φράχτης στον Έβρο μάλλον ως «φερετζές» μιας αναποτελεσματικής κυβερνητικής πολιτικής θα μοιάζει. Γιατί είναι αυτή η κυβέρνηση, η οποία από τους πρώτους νόμους που ψήφισε, ήταν ο μεταναστευτικός που κατέστησε την Ελλάδα μαγνήτη, πόλο έλξης των μεταναστών. Είναι αυτή που άφησε τα σύνορα αφύλαχτα όλους αυτούς τους μήνες και η Ελλάδα έγινε «ξέφραγο αμπέλι».

Τα αποτελέσματα αυτής της αλλοπρόσαλλης μεταναστευτικής πολιτικής τα είδαμε και με την κρίση που δημιουργήθηκε με το «ταξίδι αναψυχής» των μεταναστών που οργανώθηκε από ένα Forum που χρηματοδοτείται -όπως αποδείχθηκε με δημόσια έγγραφα- από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μιλώ για το «ταξίδι αναψυχής» από την Κρήτη στην Αθήνα και την κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών. Με αυτή την αφορμή τονίσαμε ότι είναι καιρός να ξεπεραστεί ο απηρχαιωμένος θεσμός του ασύλου. Ένας θεσμός που καθιερώθηκε τη Μεταπολίτευση, μετά την πτώση της δικτατορίας για να υπερασπιστεί ακαδημαϊκές ελευθερίες και σήμερα κατήντησε να είναι ένα άσυλο ανομίας και παρανομίας. Και νομίζω ότι η κυβέρνηση αν μη τι άλλο οφείλει να υιοθετήσει την τροπολογία που κατέθεσε χτες η Νέα Δημοκρατία για την κατάργηση του ασύλου.

«Σιγή ασυρμάτου»

Τις τελευταίες μέρες με αφορμή την κατάληψη της Νομικής γίναμε μάρτυρες της κατάπτωσης του δημόσιου λόγου στη χώρα. Υπήρξανε πολιτικοί άνδρες που έφτασαν στο έσχατο σημείο της πολιτικής εξαθλίωσης αποκαλώντας τον Αντώνη Σαμαρά και όσους υποστήριξαν την κατάργηση του ασύλου ότι δεν είναι Έλληνες. Και δυστυχώς δεν βρήκαν το θάρρος να παραδεχτούν δημόσια το ολίσθημα που έπραξαν. Για φανταστείτε κάποιος από τη δική μας παράταξη να είχε αποκαλέσει στέλεχος της κεντροαριστεράς ότι δεν είναι Έλληνας, να ζήταγε πιστοποιητικά ελληνικότητας, όπως ζητάει ο κ. Αλαβάνος από τον πρόεδρο μας, τον Αντώνη Σαμαρά, τι αντιδράσεις θα υπήρχαν. Θα μας έριχναν στον Καιάδα! Και σήμερα αντί να υπάρχει καθολική καταδίκη από τον πολιτικό  κόσμο, από την ακαδημαϊκή κοινότητα από τους διανοούμενους, βλέπουμε μια «σιγή ασυρμάτου». Ο Αντώνης Σαμαράς δεν χρειάζεται πιστοποιητικά ελληνικότητας από κανέναν. Έχει αποδείξει με την πολιτική του διαδρομή ότι βάζει πάνω από το προσωπικό του συμφέρον, το συμφέρον της πατρίδας.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ροντούλης Αστ.:«Συγχώνευση και Κατάργηση Σχολικών Μονάδων»
Επόμενο άρθρο Εγκαίνια ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής Καλλιτεχνών