Σ. Ποιμενίδης: Μια άποψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση


Εξ ορισμού, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, λόγω του προσωποκεντρικού χαρακτήρα που έχει, αποτελεί τον πιο κοντινό προς τον πολίτη θεσμό.

Κάνοντας «σενάρια» για το ποιος θα ηγηθεί ενός ψηφοδελτίου, διεκδικώντας το δημαρχιακό θώκο, φτάνουμε στο σημείο να πιστεύουμε ότι με «σενάρια» θα αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα των πολιτών.

Μια νέα δημοτική παράταξη πρέπει, πάνω από όλα, να αποδείξει στους δημότες ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι» υιοθετώντας τη διαφάνεια και την αξιοκρατία και απομονώνοντας παραγοντίστικες ή παρεΐστικες τακτικές. Έτσι, θα αποκτήσει την «πραγματική» κοινωνική πλειοψηφία που χρειάζεται για να μπορέσει να υλοποιήσει τους στόχους της. Θα προσελκύσει τη κρίσιμη, όπως λέμε, μάζα δημοτών που είναι απογοητευμένοι από τα στρεβλά του πολιτικού συστήματος και έχουν αυτοπεριχαρακωθεί.

Θεωρώ πως ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να πάρει την κατεύθυνση μιας πραγματικής Αυτοδιοίκησης και όχι να εγκλωβίζεται στην μειωμένης αποτελεσματικότητας δομή που θέλει να την καταδικάσει ο Καλλικράτης.

Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει πρώτα από όλα, η ομάδα που θα αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου μας για την επόμενη πενταετία, δηλαδή το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, να είναι πραγματικά ανεξάρτητο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υιοθετεί και να εφαρμόζει διαφανείς, ακηδεμόνευτες από κομματικούς μηχανισμούς και πρόσωπα διαδικασίες, να έχει σαφή πολιτικό προσανατολισμό με ξεκάθαρες, «στέρεες» θέσεις σε όλα τα ζητήματα της πόλης μας. Αυτές οι θέσεις θα πρέπει να απαντούν σε όλα τα ερωτήματα των πολιτών. Εξάλλου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες είναι πρακτικά, καθημερινά και άμεσα, απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις και προτάσεις που να μπορούν να υλοποιηθούν με χρονοδιάγραμμα και οικονομική αποτίμηση. Μόνο τέτοιες προτάσεις πιστεύει και εμπιστεύεται ο δημότης.

Η μη ύπαρξη οράματος για το μέλλον του Δήμου Φαρσάλων και γενικότερα μπορώ να πω των ΟΤΑ, είναι αποτέλεσμα της επικράτησης των ιδίων ανθρώπων. Παίρνοντας, τις περισσότερες φορές το χρίσμα από κάποιο κόμμα, εδραιώνουν την παρουσία τους και την αναμετάδοση των κομματικών τους μηνυμάτων – επιλογών. Σ’ αυτές τις επιλογές οφείλεται μεγάλο μέρος των δεινών του τόπου μας. Η παρουσία διαρκώς των ίδιων ανθρώπων στην πολιτική ζωή και στην λήψη αποφάσεων εδραιώνουν μηχανισμούς, σχέσεις με ισχυρούς και συμφέροντα και πολλές φορές καπηλεύονται τη θέση η οποία τους έχει δοθεί.

Πιστεύω πως η σύνθεση και λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η βασικότερη διαδικασία για την λήψη αποφάσεων και την παραγωγή υγιούς πολιτικής στον Δήμο μας. Πρέπει να εξασφαλίσει συνθήκες απόλυτης δημοκρατικής λειτουργίας και συμμετοχής. Το Δημοτικό συμβούλιο αποτελεί το όργανο που οφείλει να συνθέσει όλες τις απόψεις και να βγάλει την κοινή συνισταμένη για το καλό των πολιτών. Έτσι, απαιτούνται και πολλές και διαφορετικές φωνές, αλλά κυρίως υπεύθυνες με απόλυτη αίσθηση του ρόλου τους. Να μην έχουν κομματική ατζέντα που να τους υπαγορεύει τι αποφάσεις θα πάρουν. Είναι επιτέλους καιρός οι συνθήκες αυτές να ωριμάσουν. Δεν είναι απαραίτητο να έχει μια δημοτική παράταξη τον έλεγχο του Δήμου για να παράξει πολιτική και να είναι χρήσιμη στους δημότες.

Πρέπει να προχωρήσουμε, ως κοινωνία, στηριζόμενοι σε νέες ιδέες, σε νέους τρόπους δράσης, σε νέους ανθρώπους. Σ’ εκείνους τους πολίτες που έχουν όραμα για ένα Δήμο του μέλλοντος, ένα Δήμο που να αποτελεί τον κύριο εκφραστή και το βασικό εισηγητή της κοινωνικής πολιτικής και γι’ αυτό πρέπει να εργασθεί για τη δημιουργία ενός νέου τοπίου ανάπτυξης, αξιοποιώντας σημαντικές ευκαιρίες και δυνατότητες.

Χρειαζόμαστε τις «φρέσκες» απόψεις και ιδέες για την Επαρχία Φαρσάλων που λόγω του χαρακτήρα της και της θέσης της, έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης.

Οι μέχρι σήμερα δημοτικοί άρχοντες, ότι είχαν να προσφέρουν το έδωσαν.

Θα μου πείτε: να μην εκμεταλλευτούμε ή αξιοποιήσουμε την εμπειρία των παλαιοτέρων; Βεβαίως ναι. Η εμπειρία, κατά την άποψή μου δεν μπορεί να βοηθήσει στο χτίσιμο νέων τρόπων αυτοδιοίκησης. Η εμπειρία είναι ένα φανάρι που το έχουμε κρεμασμένο στην πλάτη μας. Φωτίζει μόνο το δρόμο που διαβήκαμε και όχι το δρόμο που θα διαβούμε.

Είναι χρέος μας, μέσα από νέους ανθρώπους, να αναδείξουμε εκείνες τις πολιτικές σχεδιασμού που αφορούν στον άνθρωπο, που έχουν στο επίκεντρο την κοινωνία της αλληλεγγύης, που έχουν ως κώδικα αξιών την ευημερία των πολλών. Η ικανότητα και η γνώση των Δημοτικών πεπραγμένων δεν μπορεί να είναι προσόν των «ολίγων» και «εκλεκτών», αλλά των πολλών και ενεργών πολιτών.

Τέλος, δεν πιστεύω ότι η άποψή μου για το χαρακτήρα μιας κοινωνικής πολιτικής, ο τρόπος ανάπτυξης της επαρχίας μας, η διαχείριση του νερού και των σκουπιδιών, η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, ο ρόλος του Δήμου Φαρσάλων στους πόλους καινοτομίας, είναι αριστερή ιδεολογία.

Επιπλέον, δεν χρειάζεται ούτε αριστερή ούτε δεξιά ιδεολογία ώστε μια αυτοδιοικητική πρόταση να δώσει άμεσα υλοποιήσιμες απαντήσεις σε θέματα καθημερινότητας όπως οι κοινόχρηστοι χώροι, το κυκλοφοριακό, η ποιότητα υπηρεσιών από το Δήμο προς τον πολίτη, η προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στις δομές του Δήμου, η στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και προϊόντων κ.α.

Φυσικά, για να μπορέσει μια νέα Δημοτική πρόταση να δώσει πιστευτές και αξιόπιστες απαντήσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα και να πετύχει την υλοποίησή τους, θα πρέπει να έχει την ενεργή στήριξη των δημοτών με συμμετοχικότητα και παρέμβαση. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, μια παράταξη δεν μπορεί να περιχαρακωθεί σε στενά κομματικά όρια αλλά είναι αναγκαίο να απλώσει το χέρι σε ενεργούς πολίτες και φορείς έτσι ώστε, μέσω συγκλίσεων και συνθέσεων να επιτευχθεί η ευρύτερη συναίνεση που απαιτείται.

Ένα τέτοιο εγχείρημα για να πετύχει θα πρέπει να στηρίζεται πάνω από όλα στην ειλικρινή προσέγγιση των θεμάτων χωρίς παρωπίδες και φοβικά σύνδρομα. Η επίκληση δημοκρατικών διαδικασιών για λήψη αποφάσεων που στην πραγματικότητα όμως, έχουν προαποφασιστεί, ο μονολιθισμός της πολιτικής σκέψης, οι αδιαφανείς διαδικασίες επιλογής προσώπων και θέσεων, η «αυτοκρατορική» διάθεση προσέγγισης των θεμάτων, οι αποκλεισμοί, οι μυστικοσύμβουλοι ή οι σύμβουλοι που επιλέγονται χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια είναι, για μένα, παραδείγματα προς αποφυγή. Επιπλέον, δεν χρειάζομαι τη στήριξη ανθρώπων των οποίων οι δηλώσεις δεν συνάδουν με τις πράξεις τους και έτσι θα δημιουργήσουν αμφιβολίες στους κατοίκους της επαρχίας μας, για την ειλικρίνεια του εγχειρήματος που πιθανόν να αναλάβω.

Σάββας Κ. Ποιμενίδης

Χημικός, Πανεπιστημιακός ΑΠΘ

Υποψήφιος Δήμαρχος Φαρσάλων

Προηγούμενο άρθρο Διήμερες εκδηλώσεις με αφορμή την κοπή της πίτας των Σαρακατσαναίων στο Αγρίνιο
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση με στόχο την πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου