70 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ για νέες οδικές υποδομές στην περιφέρεια Θεσσαλίας


 Τέσσερα σημαντικά οδικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 70 εκατομμυρίων ευρώ, που εκσυγχρονίζουν τις οδικές υποδομές στην περιφέρεια Θεσσαλίας και βοηθούν στην ασφαλέστερη επικοινωνία με τους όμορους νομούς έλαβαν το  «πράσινο φως» για υλοποίηση, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα,  με αποφάσεις που υπέγραψε η  Γ.Γ.  της Περιφέρειας Θεσσαλίας Κ. Γερακούδη εντάχθηκαν στον  Άξονα Προτεραιότητας με τίτλο «Υποδομές και Υπηρεσίες Προσπελασιμότητας Θεσσαλίας» και θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2007-2013, με άμεση έναρξη εργασιών  τα παρακάτω έργα:

 –  «Παράκαμψη Λάρισας (κατασκευή οδού Καράγιωργα, τεχνικού Τ1 και οδού Αεροδρομίου)» με προϋπολογισμό  21.602.000  ευρώ. Το έργο αφορά στην κατασκευή της οδού Καράγιωργα μήκους 1,9 χλμ. η οποία θα εξυπηρετεί την βορειοδυτική παράκαμψη της πόλης της Λάρισας. Το συγκεκριμένο οδικό τμήμα ξεκινά από τη σημερινή έξοδο της οδού Καράγιωργα στην π.ε.ο. και θα καταλήγει στον εσωτερικό δακτύλιο της πόλης, όπου και θα κατασκευαστεί ισόπεδος κυκλικός κόμβος. Η διαμόρφωση του νέου ισόπεδου κυκλικού κόμβου απαιτεί την ανακατασκευή της οδού

Αεροδρομίου, ως το ύψος  του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (οδός Γεωργιάδου) σε συνολικό μήκους περίπου 0,7 χλμ. Για τη σύνδεση της οδού «Καράγιωργα» με το νέο ισόπεδο κυκλικό κόμβο θα απαιτηθεί επίσης η κατασκευή γέφυρας μήκους 60,5 μέτρων, η οποία θα γεφυρώνει την υφιστάμενη τάφρο Τ1. Επίσης θα κατασκευαστεί παράπλευρη οδός προς το βιολογικό (μήκους 1,9  χλμ.). Στην εργολαβία περιλαμβάνεται  ακόμη  η κατασκευή τριών ισόπεδων κόμβων στα σημεία της εξόδου της οδού «Καράγιωργα» στην π.ε.ο., στη διασταύρωση της «Καράγιωργα» με την οδό «Αρτεμισίου» καθώς επίσης και στη διασταύρωση των οδών «Αεροδρομίου» και «Γεωργιάδου». Τέλος, προβλέπεται  φωτισμός σε όλο το μήκος της οδού Καράγιωργα και των υπό ανακατασκευή οδών «Αεροδρομίου» και «Γεωργιάδου» καθώς και ο ηλεκτροφωτισμός και η φωτεινή σηματοδότηση των τριών ισόπεδων κόμβων και του ισόπεδου κυκλικού κόμβου Εσωτερικού Δακτυλίου Πόλης Λάρισας.

–   «Ολοκλήρωση δακτυλίου Λάρισας ( β γέφυρα Πηνειού- κόμβος οδού Κοζάνης)», προϋπολογισμού 14.076.000 ευρώ. Το έργο αφορά στην κατασκευή οδικού τμήματος μήκους 1,5  χλμ. η οποία θα εξυπηρετεί την βόρεια παράκαμψη της πόλης της Λάρισας. Το συγκεκριμένο οδικό τμήμα ξεκινά από το πέρας της Β’ Γέφυρας Πηνειού και τελειώνει στη διασταύρωση με την οδό Κοζάνης. Ταυτόχρονα με την κατασκευή της παράκαμψης Λάρισας θα διαμορφωθεί και η σύνδεση με τον υφιστάμενο αστικό δίκτυο της συνοικίας  «Ιπποκράτης» μέσω: της δημιουργίας ισόπεδης διασταύρωσης με την οδό «Μανουσάκη» και της  σύνδεσης με τον πρόσφατα κατασκευασμένο κόμβο Κοζάνης. Τέλος, στην εργολαβία προβλέπεται ο οδοφωτισμός σε όλο το μήκος του Δακτυλίου και σε όλους τους προβλεπόμενους ισόπεδους κόμβους, καθώς επίσης  και η φωτεινή σηματοδότηση των ισόπεδων κόμβων.

–  «Ε.Ο. Τρικάλων- Άρτας- τμήμα από γέφυρα Καραβόπορου έως Λυγαριά», με προυπολογισμό 25.827.000 ευρώ. Το έργο  αφορά στην πλήρη κατασκευή του τμήματος της εθνικής οδού Τρικάλων – Άρτας, από Γέφυρα Καραβοπόρου έως και Λυγαριά σε μήκος 9,5  χιλ. περίπου και συνολικού ασφαλτοστρωμένου  πλάτους 17  μέτρων. Επίσης

θα κατασκευαστούν τρεις ισόπεδοι  κόμβοι  (Δροσερού, Παραποτάμου, Λυγαριάς) και θα αναμορφωθεί  ο κόμβος  Γόμφων. Θα κατασκευαστεί συνδετήρια οδός  με την παλαιά εθνική οδό μήκους περίπου 1,10  χλμ.  καθώς και το παράπλευρο οδικό δίκτυο, συνολικού μήκους 4  χλμ. Τέλος προβλέπεται ο οδοφωτισμός των κόμβων.

–   «Παράκαμψη Καρδίτσας- Τμήμα από διασταύρωση Φαναρίου έως διασταύρωση Ταυρωπού» με προϋπολογισμό  8.869.090,91 ευρώ. Το έργο αφορά στην κατασκευή οδικού τμήματος της δυτικής παράκαμψης της πόλης της Καρδίτσας από την  οδό Φαναρίου έως τη συμβολή της οδού με την οδό Ταυρωπού, σε  μήκος  1,8  χλμ. και  συνολικού πλάτους 17,3 μέτρων. Επίσης θα κατασκευαστούν  η εξωτερική και η εσωτερική παράπλευρη οδός, συνολικού μήκους 2 χλμ περίπου. Τέλος στην εργολαβία προβλέπεται ο οδοφωτισμός σε όλο το μήκος της αρτηρίας και η φωτεινή σηματοδότηση της συμβολής της οδού Φαναρίου με την οδό Ταυρωπού.

Προηγούμενο άρθρο «Με σεληνιακό τοπίο θα μοιάζει η περιοχή της Ελασσόνας»
Επόμενο άρθρο Ξεκίνησε η προσπάθεια για αναδημιουργία της λίμνης Κάρλας στη Θεσσαλία