«Με σεληνιακό τοπίο θα μοιάζει η περιοχή της Ελασσόνας»


Τέσσερα εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα θα εκπέμπονται κάθε χρόνο στην ατμόσφαιρα, αν τυχόν κατασκευαστεί λιγνιτική μονάδα στην Ελασσόνα, γεγονός που θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο γειτονικό χωριό Δομένικο, καθώς η ευρύτερη περιοχή θα μετατραπεί σε σεληνιακό τοπίο, τύπου Κοζάνης.

 Τα μελανά αυτά χρώματα χρησιμοποιεί το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, για να περιγράψει τις επιπτώσεις από τυχόν απόφαση της κυβέρνησης- κάτω από την πίεση της τρόικας- για αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Ελασσόνας με δημιουργία ενός σταθμού 660 MW, τη λειτουργία του οποίου μπορούν να συντηρήσουν για 30 χρόνια τα αποθέματα λιγνίτη της περιοχής.

Διότι μπορεί η υπουργός ΠΕΚΑ να εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετη στο ενδεχόμενο αξιοποίησης των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Ελασσόνας (146 εκατ. κυβικά μέτρα) και της Δράμας, τίποτε όμως δεν μπορεί να αποκλείσει κατά την Greenpeace, μελλοντικά και αν δεν «περπατήσουν» οι λύσεις που προωθούνται για το άνοιγμα της αγοράς του λιγνίτη, ότι η τρόικα δεν θα πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε πρόσφατη εκδήλωση που έγινε στην περιοχή, ο Δημήτρης Ιμπραήμ, συντονιστής εκστρατειών της οργάνωσης, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη αξιοποίηση του λιγνιτικού κοιτάσματος του Δομένικου θα προκαλέσει προβλήματα υγείας στους κατοίκους, παρακμή και πιθανότατα εγκατάλειψη του χωριού, ενώ θα καταστραφούν ολοσχερώς οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που βρίσκονται εντός του πεδίου και θα ρυπανθεί ο υδροφόρος ορίζοντας.

Προηγούμενο άρθρο ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
Επόμενο άρθρο 70 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ για νέες οδικές υποδομές στην περιφέρεια Θεσσαλίας