Συνέντευξη του Μάξιμου Χαρακόπουλου


 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε να καλημερίσουμε και να κουβεντιάσουμε με το βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο. Καλή σας ημέρα κ. Χαρακόπουλε.

 Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κ. Χατζηνικολάου, καλημέρα και στους ακροατές μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ζητήσω το σχόλιο σας για τον προϋπολογισμό που συζητείται στη Βουλή, πως τον είδατε και ποια θα είναι η στάση του κόμματός σας.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό. Νομίζω ότι αυτό έγινε φανερό και από την εισήγηση του βασικού εισηγητού του κόμματός μας, του κ. Σταϊκούρα, κατά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή. Θεωρώ ότι είναι ένας προϋπολογισμός, ο οποίος βυθίζει στο «γκρίζο» την ελληνική κοινωνία. Θα έλεγα ότι είναι ο πιο σκληρός προϋπολογισμός της Μεταπολίτευσης, ο οποίος στερείται αναπτυξιακής διάστασης που είναι το βασικό πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας. Εδώ και μήνες, επιμένουμε ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι μονοδιάστατη, μια πολιτική επιβολής φόρων, περιστολής μισθών, δαπανών, συντάξεων. Αλλά, δυστυχώς, δεν υπάρχει αναπτυξιακή πνοή σ’ αυτή την πολιτική. Είναι μια πολιτική που βυθίζει σε ύφεση την οικονομία και, κατά συνέπεια, όσο και να αυξάνει κανείς τους φορολογικούς συντελεστές, εάν δεν υπάρχει τζίρος, εάν δεν υπάρχει φορολογητέα ύλη, δεν μπορούν να αυξηθούν και τα έσοδα. Και επειδή πολύ συζήτηση γίνεται, τις τελευταίες ημέρες, για τις μειώσεις μισθών στις ΔΕΚΟ και πληροφορούμαστε ότι η κυβέρνηση ζήτησε να μειωθούν οι μισθοί και στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ, φαντάζομαι ότι η πρόθεση αυτή της κυβέρνησης…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο, τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ τις υπερψηφίσατε.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στηρίξαμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, που πιστεύουμε ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Και αυτή είναι μια απάντηση και στα περί συναίνεσης, στην κριτική που δέχεται η Νέα Δημοκρατία, όλους αυτούς τους μήνες. Να ολοκληρώσω, όμως, το συλλογισμό μου. Έλεγα ότι, τη στιγμή που ζητά η κυβέρνηση να μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ, φαντάζομαι ότι ταυτόχρονα θα προαναγγείλει και την απόφασή της να μειωθούν και τα τιμολόγια των υπηρεσιών που προσφέρουν οι ΔΕΚΟ στους πολίτες. Οι υπηρεσίες της ΔΕΗ, το τιμολόγιο του ρεύματος ή η τιμή του νερού που προσφέρει η ΕΥΔΑΠ. Αλλιώς δεν έχει νόημα να μιλούμε για μειώσεις των αποδοχών, εάν το κέρδος που θα προκύψει δεν μετακυληθεί στους καταναλωτές, οι οποίοι αναγκάζονται στη δύσκολη αυτή συγκυρία να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το ζητάτε όπου είναι κερδοφόρες οι ΔΕΚΟ.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, όπου είναι κερδοφόρες οι ΔΕΚΟ, γι’ αυτές τις περιπτώσεις μιλούμε. Νομίζω ότι θα είναι και μια κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης που θα συμβάλλει και στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ο οποίος παρά τις προβλέψεις ότι θα είναι στο 1,9% – όπως ξέρετε – είναι κοντά στο 5%, έχει σκαρφαλώσει σε δυσθεώρητα ύψη, που είχαμε να δούμε πολλά – πολλά χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά τα τιμολόγια για τα οποία μιλάτε, ερχόμενοι στην κυβέρνηση εσείς θα τα χαμηλώσετε, θα τα αποκλιμακώσετε; Ξέρετε ρωτώ, γιατί όταν είναι κανείς στην αντιπολίτευση με μεγάλη ευκολία κάνει τέτοιου είδους κριτικές επισημάνσεις, αλλά όταν η οικονομική κατάσταση είναι σαν τη σημερινή, ερχόμενος στην κυβέρνηση πολύ συχνά τα ξεχνάει.

 Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κερδοφόρες ΔΕΚΟ ποια άλλη σκοπιμότητα μπορεί να υπηρετήσει η πρόταση για μείωση των μισθών των εργαζομένων; Δεν βρίσκω άλλη λογική. ΝΞα αυξηθούν τα διανεμόμενα κέρδη στους μετόχους; Αυτό είναι το ζητούμενο; Η οικονομία μας περνάει μια δύσκολη φάση, οι πολίτες καλούνται να τα φέρουν βόλτα με όλο και λιγότερα, ανατρέπεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός και μάλιστα οι υποσχέσεις προεκλογικά της κυβέρνησης ήταν άλλες: «λεφτά υπάρχουν» ακούγαμε. Υπόσχονταν ότι θα βρουν χρήματα από τα 31 δις των ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο. Αντ’ αυτού, βλέπετε τα ακριβώς αντίθετα. Επιχειρήθηκε, μάλιστα, με το πολυνομοσχέδιο να διαγραφούν, να χαριστούν τα 24 δις των ανείσπρακτων οφειλών. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ενημέρωση για ποιους μιλούμε, ποιοι θα ήταν αυτοί οι οποίοι θα τύγχαναν αυτής της ευεργετικής διάταξης. Νομίζω ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πολιτευτεί με μεγαλύτερη σωφροσύνη και οφείλει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Επί πολλά χρόνια μιλάγαμε για την ανάγκη σύγκλισης των μισθών και των συντάξεων με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όχι μόνο σύγκλιση δεν έχουμε, έχουμε μεγάλη απόκλιση πια, περικόπτονται δραματικά μισθοί, συντάξεις, ιδιαίτερα χαμηλοσυνταξιούχων και χαμηλόμισθων και νομίζω ότι επ’ αυτού η κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που έχει. Και ανέφερα το συγκεκριμένο αυτό παράδειγμα με τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως βλέπετε τις πολιτικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα και πόσο πιθανή θεωρείτε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντός του ορίου της λίστας;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι επιθυμητές οι εκλογές, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε από τις αγορές. Και η συζήτηση αυτή άνοιξε με την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού εν είδει εκβιαστικού διλήμματος παραμονές Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών, που είχε αρνητικές συνέπειες για την εξέλιξη των πραγμάτων στην οικονομία με την εκτόξευση των spreads, που είχαμε εκείνη την περίοδο και μέχρι τώρα βλέπετε σε τι ύψη βρίσκονται…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η γκρίνια στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αποκλείεται να οδηγήσει σε επίσπευση των εξελίξεων;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς. Το πολιτικό κλίμα που υπάρχει στην παρούσα φάση είναι έντονο. Στην τελευταία συνεδρίαση του τομέα στον οποίο συζητήθηκε το πολυνομοσχέδιο, στο όργανο του ΚΤΕ, υπήρχε μεγάλη ένταση. Μεταφέρθηκαν διάλογοι στον Τύπο, οι οποίοι δεν διαψεύστηκαν, για βουλευτές που νομοθετούν «με το περίστροφο στον κρόταφο», κριτική για ενός ανδρός αρχή προς τον κ. Παπακωνσταντίνου, που προΐσταται του οικονομικού επιτελείου, για «νεοφιλελεύθερο σοσιαλισμό» που εφαρμόζει, ότι έχουν «πουλήσει τη ψυχή τους» κτλ. Όσα ακούμε δείχνουν την πίεση  που νοιώθουν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος όταν επισκέπτονται τις εκλογικές τους περιφέρειες, την πίεση της κοινωνίας που οφείλουν ως καλοί αγωγοί των μηνυμάτων να μεταφέρουν.

Η κρίση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος έφτασε στο σημείο της διαγραφής του βουλευτή Πρεβέζης του κ. Παπαχρήστου που διαφώνησε με το πολυνομοσχέδιο. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, με δεδομένο ότι φυλλοροεί η κυβερνώσα παράταξη -η κυβερνητική πλειοψηφία έχει περιοριστεί κατά 4 έδρες σε σχέση με αυτές που κατέλαβε στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου του ’09-  κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μπορεί να οδηγηθούμε πολύ πιο γρήγορα, από ό,τι θα υπολόγιζε, σε πρόωρες εκλογές, με τον υπαινιγμό, το βάσιμο που και εσείς κάνατε νωρίτερα, ότι μετά την 4η Απριλίου λήγει το 18μηνο με τη λίστα. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν δεν θα υπάρχει και αυτό το μέσο ελέγχου, αν θέλετε, των αντιδράσεων των βουλευτών, πολύ πιο εύκολα θα ανοίξουν στόματα και θα ακουστεί κριτική από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προς την ακολουθούμενη πολιτική.    

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Εκλογές εξακολουθείτε να μην ζητάτε απ’ ότι καταλαβαίνω, αλλά είστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία, κ. Χατζηνικολάου, πολιτεύεται με σωφροσύνη και υπευθυνότητα. Και στη δύσκολη αυτή συγκυρία να διατυπώνεται ένα αίτημα, το οποίο άλλωστε δεν μπορούμε να επιβάλουμε με τις συγκεκριμένες πλειοψηφίες που υπάρχουν στη Βουλή, μάλλον θα οδηγούσε σε ακόμα μεγαλύτερη περιδίνηση την οικονομία. Υπό αυτή την έννοια, δεν τίθεται αίτημα πρόωρων εκλογών από τη Νέα Δημοκρατία. Ετοιμαζόμαστε βεβαίως για κάθε ενδεχόμενο. Ήδη, παρουσιάσαμε μια εναλλακτική πρόταση για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση. Το επόμενο διάστημα θα «χτίζουμε» καθημερινά το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, εξειδικεύοντας τις προτάσεις μας, μέσα από διάλογο με τους παραγωγικούς φορείς και με την κοινωνία.   

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ θερμά κ Χαρακόπουλε. Καλή σας μέρα.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά. Καλημέρα.

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα Χριστουγέννων
Επόμενο άρθρο ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ