Στους δρόμους πλήθος διαδηλωτών ενάντια στις περικοπές


 «Όχι σε περικοπές μισθών, συντάξεων, όχι στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων» ήταν το μήνυμα των χιλιάδων διαδηλωτών εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που κατέβηκαν στους δρόμους της Λάρισας, προχθές το πρωί, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των διαδηλωτών έφτασε περίπου στις 4.000, αριθμός ανάλογος με τις μεγάλες πορείες του περασμένου Μαΐου. «Πυρήνας» της πορείας ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική πλατεία από τους ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ-ΠΑΣΕΒΕ και ΕΚΛ, όπου και συνέρευσαν οι συγκεντρωθέντες και σε άλλα σημεία του κέντρου της πόλης. Πολύ μικρή ήταν -για ακόμη μία φορά- η φυσική παρουσία των δημοσίων υπαλλήλων στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ, ενώ οι συγκεντρωθέντες ΕΒΕ στο Επιμελητήριο ήταν πολύ λίγοι.  

Σε υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε η συμμετοχή στην απεργία στον ιδιωτικό τομέα, ιδίως σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ επίσης μεγάλη ήταν η συμμετοχή στο Δήμο Λαρισαίων-ΔΕΥΑΛ, με μικρότερα ποσοστά σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα. Να σημειωθεί ότι η προχθεσινή πορεία ήταν και «μηχανοκίνητη», με τη συμμετοχή ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ και τρακτέρ. Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στα προωθούμενα μέτρα που έχουν φέρει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και σε παροχές και υπηρεσίες προς τους πολίτες. Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας συγκαλεί σύσκεψη των εκπροσώπων σωματείων την ερχόμενη Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο ΕΚΛ, για αποτίμηση και σχεδιασμό δράσης για το επόμενο διάστημα.

ΠΑΜΕ-ΕΚΛ

Στην Κεντρική πλατεία, στη συγκέντρωση των ΠΑΜΕ-ΕΚΛ, βρέθηκε ο κύριος όγκος των διαδηλωτών της προχθεσινής πορείας, με εκπροσώπους σωματείων, φορέων και εργαζομένων να δίνουν δυναμικό «παρών».

«Χθες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έφερε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο και με συνοπτικές διαδικασίες και τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ έβαλε την ταφόπλακα στα εργασιακά μας δικαιώματα. Δικαιώματα που κερδήθηκαν με θυσίες και αίμα απ’ τις προηγούμενες γενιές των εργατών καταργώντας με νόμο τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ανοίγοντας το δρομο για μείωση μισθών, για απελευθέρωση των απολύσεων, κατάργηση του πενθημέρου 40ωρου, Κυριακές,αργίες κ.λπ.

Με τη χθεσινή πράξη ανοίγεται ένας νέος κύκλος παρατεταμένης επίθεσης του κεφαλαίου στα δικαιώματά μας. Νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν με τα δικαιώματά μας, όμως η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα έχουν αστείρευτες δυνάμεις και θα βρουν το δρόμο για να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη ζωή και στο μέλλον. Θα αντιπαλέψουμε το νόμο στην πράξη, θα υπερασπιστούμε τις κλαδικές Σ.Σ.Ε. σε κάθε χώρο δουλειάς, δεν θα δεχθούμε τους εκβιασμούς των εργοδοτών, δεν θα επιτρέψουμε να στηθούν εργοδοτικά σωματεία», σημείωσε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΕΚΛ, Πάρις Λιόλιος στην ομιλία του, ενώ σε ανάλογο κλίμα ήταν και οι ομιλίες των Στέλιου Μπλέκου (ΣΑΣ), Δημήτρη Ρούσσα (ΜΑΣ), Σπύρου Δεμίρη (ΠΑΣΕΒΕ) και Ρίζου Μαρούδα (ΠΑΣΥ).

ΑΔΕΔΥ

Με την παρουσία εκπροσώπων από περισσότερους φορείς, αλλά και πάλι με πολύ μικρή φυσική παρουσία, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση των εργαζομένων στο δημόσιο, στην Κεντρική πλατεία, που πραγματοποίησε η εκτελεστική γραμματεία του ΝΤ Λάρισας της ΑΔΕΔΥ. Στην ομιλία του ο πρόεδρος, Δημήτρης Παπαποστόλου, αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον δημόσιο τομέα, με την περικοπή των εισοδημάτων να έχει ξεπεράσει το 35% για τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων και αρκετές υπηρεσίες να αδυνατούν να λειτουργήσουν εξαιτίας ελλείψεων σε χρήματα και σε προσωπικό. «Σήμερα το σύνολο των πολιτών, της κοινωνίας είναι αντιμέτωπο με μια κυβερνητική πολιτική ελεύθερης πτώσης του βιοτικού επιπέδου, επιστροφής στη δεκαετία του ’70 με όρους και ανάγκες ζωής 2010. Ο πρώτος πολιτικός κύκλος αυτής της πορείας είχε, στις αρχές του χρόνου, αφετηρία την επίθεση στους δημοσίους υπαλλήλους και ολοκληρώθηκε με τη γενική αφαίρεση, ανατροπή εργασιακών, μισθολογικών – εισοδηματικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων το ολοκαύτωμα της κοινωνικής ασφάλισης, για όλους και πρώτα για τους νέους, τους ανέργους, τους τωρινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους. Ο δεύτερος πολιτικός κύκλος με την ίδια κατεύθυνση έχει και πάλι αφετηρία τους δημοσίους υπαλλήλους με χρόνο εφαρμογής το 2011. Η γενίκευσή του σε όλες τις κοινωνικές ομάδες είναι μαθηματικά βέβαιη και έρχεται με γεωμετρική πρόοδο για τα μικρομεσαία στρώματα. Κανένας δεν μπορεί να τρέφει αυταπάτες για το περιεχόμενο του «νέου μισθολογίου». Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε καμιά γενική, αόριστη, προπαγανδιστική διαδικασία «διαβούλευσης και διαλόγου» και ανάπτυξη οποιουδήποτε μισθολογίου χωρίς αποκατάσταση των απωλειών, επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε ένα «μισθολόγιο» ως όχημα για την παγίωση, εμβάθυνση της λιτότητας και τη μονιμοποίηση μιας πολιτικής περικοπών», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων ο κ. Παπαποστόλου.

Προηγούμενο άρθρο Το «παιδί» της Λάρισας αφήνεται στην τύχη του
Επόμενο άρθρο Να ανακληθεί η απόφαση για την αργία