«Παρουσίαση μελέτης κτιρίου δημοτικών υπηρεσιών Λάρισας»


     «Η χθεσινή ημέρα είναι ιδιαιτέρα σημαντική για την πόλη της Λάρισας αφού με την ολοκλήρωση της μελέτης του νέου βιοκλιματικού κτιρίου δημοτικών υπηρεσιών μπαίνουμε ουσιαστικά στην τελική ευθεία ώστε να αποκτήσει η πόλη ένα κτίριο αντάξιο της ιστορίας της» δήλωσε μεταξύ άλλων εμφανώς συγκινημένος ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κωνσταντίνος Τζανακούλης κατά την χθεσινή παρουσίαση της μελέτης του νέου βιοκλιματικού δημαρχείου και συνέχισε  κάνοντας λόγο για τις μεγάλες προσπάθειες αναβάθμισης του υπάρχοντος δημαρχείου αλλά και την κατασκευή του νέου κτιρίου δημοτικών υπηρεσιών στην οδό Ρούζβελτ που δημιούργησαν ευνοϊκότερες συνθήκες εργασίας αλλά δεν έλυσαν οριστικά τα προβλήματα ενός δήμου που συνεχώς μεγαλώνει.       «Η χθεσινή ημέρα είναι ιδιαιτέρα σημαντική για την πόλη της Λάρισας αφού με την ολοκλήρωση της μελέτης του νέου βιοκλιματικού κτιρίου δημοτικών υπηρεσιών μπαίνουμε ουσιαστικά στην τελική ευθεία ώστε να αποκτήσει η πόλη ένα κτίριο αντάξιο της ιστορίας της» δήλωσε μεταξύ άλλων εμφανώς συγκινημένος ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κωνσταντίνος Τζανακούλης κατά την χθεσινή παρουσίαση της μελέτης του νέου βιοκλιματικού δημαρχείου και συνέχισε  κάνοντας λόγο για τις μεγάλες προσπάθειες αναβάθμισης του υπάρχοντος δημαρχείου αλλά και την κατασκευή του νέου κτιρίου δημοτικών υπηρεσιών στην οδό Ρούζβελτ που δημιούργησαν ευνοϊκότερες συνθήκες εργασίας αλλά δεν έλυσαν οριστικά τα προβλήματα ενός δήμου που συνεχώς μεγαλώνει. «Το πρόβλημα αυτό λαμβάνει οριστικά τέλος  με την κατασκευή του νέου κτιρίου στην οδό Καλλιθέας και για αυτό « Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου Λαρισαίων που συνεργάστηκαν στενά με την ανάδοχο εταιρεία και να τονίσω ιδιαίτερα ότι το κτίριο αυτό είναι εξ’ ολοκλήρου ένα «πράσινο» κτίριο που θα καταναλώνει την δυνατό λιγότερη ενέργεια σε όλα τα επίπεδα της λειτουργίας του, που ενσωματώνεται αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον της παραπήνειας ζώνης η οποία αναβαθμίζεται σημαντικά σε συνδυασμό με τα όλες τις μεγάλες παρεμβάσεις ανάπλασης του Πηνειού που πραγματοποιήθηκαν και θα πραγματοποιηθούν στην συνέχεια. Από την πλευρά μας επικεντρώνουμε τις δυνάμεις μας στην χρηματοδότηση του έργου έχοντας την αισιοδοξία ότι κάτι τέτοιο θα είναι περισσότερο εφικτό αφού το κτίριο είναι βιοκλιματικό και έχει το ελάχιστο δυνατό κόστος κατασκευής χάρη στην μελέτη κατασκευής του» ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του ο δήμαρχος Λαρισαίων κ Κωνσταντίνος Τζανακούλης.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Ο Δήμος Λαρισαίων με την υπ’ αριθμόν 380/2008 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενέκρινε την προκήρυξη ανοικτής διαδικασίας τύπου Α, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ν.3316/2005, για την επιλογή αναδόχου εκπόνησης της μελέτης. Μετά από τις νόμιμες διαδικασίες επελέγη ως ανάδοχος της μελέτης η σύμπραξη των  μελετητικών γραφείων:

  • Ø ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΕ Γ.ΑΛΜΠΑΝΗΣ-Ν.ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ-ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
  • Ø ΛΙΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ
  • Ø ΤΕΑΜ Μ-Η ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Π.Ε.

Με συντονιστή της μελέτης τον αρχιτέκτονα μηχανικό κ. Νικόλαο Φιντικάκη.

Η σύμβαση υπογράφηκε στις 10-04-2009 και το ποσό αυτής ανέρχεται σε 849.786,14 € :(714.106,00+135.680,14 ΦΠΑ 19%). Σήμερα έχει παραδοθεί η μελέτη εφαρμογής  και θα ακολουθήσει η εκπόνηση των τευχών δημοπράτησης.

      Το δημοτικό οικόπεδο εμβαδού 2.165,47 μ2 εντός του οποίου θα κατασκευαστεί το νέο κτίριο του  Δημαρχείου, βρίσκεται στην οδό Καλλιθέας και στην περιοχή του κέντρου της πόλης.

Το κτίριο αναπτύσσει την ανωδομή του σε ισόγειο και 6 ορόφους εμβαδού 5.197,128 μ2 και 3 υπόγειους ορόφους. Η επιτρεπομένη δόμηση των 5.197,128 μ2 κατανέμεται στους 7 ορόφους  των γραφειακών χώρων και στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Βοηθητικοί χώροι, χώροι εγκαταστάσεων Η/Μ και χώροι στάθμευσης κατανέμονται στα 3 υπόγεια του κτιρίου. Τα γραφεία τοποθετούνται στην πρόσοψη (βόρεια όψη) για θέα και σταθερό άμεσο φυσικό φωτισμό, ενώ οι εγκαταστάσεις υγιεινής, οι βοηθητικοί χώροι, οι κατακόρυφες κυκλοφορίες και ο βιοκλιματικός χώρος πρασίνου τοποθετήθηκαν στην νότια πλευρά (πίσω όψη). Ο προσαρτημένος βιοκλιματικός χώρος πρασίνου, βασικό στοιχείο του βιοκλιματικού σχεδιασμού του κτιρίου, λειτουργεί ως θερμική καμινάδα για όλο το κτίριο -όαση για το καλοκαίρι και θερμοκήπιο για τον χειμώνα- και ως φίλτρο για το έντονο νότιο ηλιακό φωτισμό.

      Στόχοι του βιοκλιματικού σχεδιασμού του κτιρίου είναι η ένταξη στη φυσική τοποθεσία, η κυματοειδής μορφή – διάλογος με την ροή του Πηνειού-, το ενσωματωμένο στο κτίριο θερμοκήπιο, η χρήση της θερμικής αδράνειας, τα υαλοστάσια ειδικού τύπου, η ενισχυμένη θερμομόνωση, η ενεργή και παθητική αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, τα φυτεμένα δώματα και ο φυτεμένος περιβάλλων χώρος, ο φυσικός φωτισμός, ο φυσικός αερισμός και ο δροσισμός με ήπια συστήματα. Η όλη σύνθεση ενθαρρύνει και συνδέεται με τις αρχές της εξοικονόμησης ενέργειας, με την λειτουργικότητα, με το αισθητικό και μορφολογικό αποτέλεσμα, με την χρήση υλικών φιλικών στο περιβάλλον, με την θερμική άνεση και με άλλα κλιματολογικά και περιβαλλοντικά δεδομένα της περιοχής.

Η επίβλεψη της μελέτης διενεργείται από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και την Διεύθυνση Γεωτεχνικών Υπηρεσιών.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Διευθύντρια: Ασημίνα Αϊβαλιώτου αρχιτέκτονας μηχανικός

  • Ø Τμήμα Νέων Έργων:

Προϊσταμένη: Ευαγγελία Γιοβρή, αρχιτέκτονας μηχανικός

Ελένη Μάγκου αρχιτέκτονας μηχανικός, Μιχαήλ Τσιάρας πολιτικός μηχανικός, Αστέριος Παπαιωάννου πολιτικός μηχανικός.

  • Ø Τμήμα Η/Μ :

Προϊστάμενος: Δημήτριος Χατζίκος ηλεκτρολόγος μηχανικός ΤΕ

Συνάπαλου Αναστασία μηχανολόγος μηχανικός, Τζιλάκας Αργύρης Ηλεκτρολόγος μηχανικός

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Διευθυντής: Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, γεωπόνος

  • Ø Τμήμα Μελετών και Περιβαλλοντικών Επεμβάσεων

Προϊσταμένη: Χρυσάνθη Μπεργιάννη, τεχνολόγος γεωπονίας

Προηγούμενο άρθρο Αθλήματα Βουνού -Εναλλακτικός Τουρισμός»
Επόμενο άρθρο ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΟΡΚΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΙΣ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ