Αθλήματα Βουνού -Εναλλακτικός Τουρισμός»


Από την Ημερίδα του Αυγούστου 2010

Κ. Σκριάπας-Πρόεδρος Δικτύου ¨ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ¨,

Καίτη Κελεπούρη -Υπεύθ. Δημ. Σχέσεων Δικτύου,

Νικ. Μαγγίτσης ,Καθ. Σωμ.Αγωγής-Παγκοσμίου φήμης ορειβάτης-Αθλητής μεγάλου Υψομέτρου

Μια ιδιαίτερα  ενδιαφέρουσα Συνάντηση Εργασίας  θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα  με πρωτοβουλία του  Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» στην Ελασσόνα (Τετάρτη 22/12 και ώρα 6.00 μ.μ ) , στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δήμου Ελασσόνας με θέμα: «ΟΛΥΜΠΟΣ: Αθλήματα βουνού -Εναλλακτικός Τουρισμός και Ανάπτυξη ».

Η συνάντηση αυτή αποτελεί συνέχεια της πολύ επιτυχημένης  Ημερίδας που διοργανώθηκε από το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» στο Δημαρχείο Ελασσόνας στις 3 Αυγούστου 2010 και  συμμετείχαν όλοι  οι ορειβατικοί και αθλητικοί σύλλογοι της περιοχής, εκπρόσωποι των συλλόγων – μελών του Δικτύου (70), άνθρωποι που ασχολούνται επαγγελματικά  για τον εναλλακτικό τουρισμό και τα αθλήματα βουνού, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες, οι οποίοι ,πέρα από το έντονο ενδιαφέρον για τη θεματολογία της Συνάντησης, κατέθεσαν και   τη δική τους προσέγγιση για την περιοχή του Ολύμπου, ως αγαπημένου προορισμού αθλητών και ορειβατών από όλο τον κόσμο.

Στη συνάντηση εργασίας της επόμενης εβδομάδας θα εξεταστούν με κάθε λεπτομέρεια  τα εξής θέματα  : 1) Αθλήματα βουνού στην Ελλάδα και τον κόσμο, 2) Ορειβατικός και αναρριχητικός τουρισμός στον Όλυμπο, 3) Αεροπτερισμός και ποδήλατο βουνού στον Όλυμπο , 4) Προοπτικές εναλλακτικών μορφών τουρισμού στον Όλυμπο  και 5) Υποδομές επαρχίας Ελασσόνας  και θα προγραμματιστούν συγκεκριμένες δράσεις για το επόμενο εξάμηνο, ήτοι το Α΄εξάμ. 2011.

Σημειώνεται ,δε, ότι όλοι οι παρακάτω ,υψηλής τεχνικής κατάρτισης και ποιότητας , εισηγητές , παραμένουν  στο πλευρό του Δικτύου ¨ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ¨ ως Τεχνικοί Σύμβουλοι, προκειμένου να καθοριστούν οι προτεραιότητες ,αλλά και να υλοποιηθούν δράσεις προς την κατεύθυνση του εναλλακτικού τουρισμού και των αθλημάτων βουνού ,σε σχέση με τον Όλυμπο. Αυτοί είναι:

1. Νίκος Μαγγίτσης,  ο παγκοσμίου  φήμης αθλητής βουνού και ορειβάτης μεγάλου υψομέτρου, ο οποίος έχει κατακτήσει και τις 7 ψηλότερες κορυφές του πλανήτη 

 2. Νίκ. Ντάγκας -Υπεύθυνος της TREKKING HELLAS Ανατ. Θεσσαλίας

3. Νικ. Καρύδης-Καθηγητής Φυσικής Αγωγής-Εκπαιδευτής-πρώην Αρχηγός Εθνικής Ομάδας Αλεξίπτωτου Πλαγιάς 

Το Δ.Σ. του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» πιστεύει ότι  «….ο Όλυμπος, που στο μεγαλύτερο μέρος του ανήκει γεωγραφικά στο Νομό Λάρισας, μπορεί να αποτελέσει αφετηρία και σημείο συνάντησης για τους λάτρεις των αθλημάτων βουνού αλλά και της φύσης, αφού συνδυάζει τους μύθους με τη φυσική ομορφιά. Ιδιαίτερα δε, η πρόσβαση από την πλευρά της Ελασσόνας, κρύβει σπάνιες και μοναδικές συγκινήσεις για τους απαιτητικούς ορειβάτες και αναρριχητές, που με την βοήθεια των ορειβατικών συλλόγων της περιοχής μπορούν να ανακαλύψουν μοναδικές διαδρομές, άγνωστες στους πολλούς. Επίσης ,είναι σε όλους γνωστό ότι, η ΝΔ πλευρά του Ολύμπου περιλαμβάνει μοναδικές φυσικές ομορφιές τις οποίες η τοπική κοινωνία της Ελασσόνας πρέπει να αναδείξει και να προβάλει ,γι’ αυτό προτείνεται  η ανάπτυξη σε  χώρους  συμβατούς  με την ιστορία και το οικολογικό περιεχόμενο του βουνού  οργανωμένων καταφυγίων υποδοχής οικοτουριστών, ορειβατών και γενικότερα «εξερευνητών της φύσης».

Παράλληλα, εκτιμάται  ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων υποστήριξης βιώσιμων δραστηριοτήτων στις παρολύμπιες περιοχές πρέπει να υποστηριχθούν από αναπτυξιακούς και κοινωνικούς φορείς  της επαρχίας Ελασσόνας

Επίσης ,το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» πιστεύει  ότι η προσπάθεια για την ανάπτυξη των αθλημάτων βουνού, πρέπει, απαραίτητα  να συνδυαστεί με την ίδρυση :1. Σχολών ορειβασίας ,αναρρίχησης ,ελεξίπτωτου  πλαγιάς κ.ά. από τους ΧΟΣ και ιδιώτες  ,2. Δημιουργία  αγροτουριστικής υποδομής  ήπιας μορφής  στην παρολύμπια περιοχή για τη διαμονή των επισκεπτών 3. Δημιουργία τουλάχιστον τριών καταφυγίων με όλες τις διεθνείς προδιαγραφές σε σημεία που ειδικοί θα υποδείξουν,4. Δημιουργία οδικού Δικτύου πρόσβασης στην επαρχία Ελασσόνας και σύνδεση με ΠΑΘΕ και ΕΓΝΑΤΙΑ ,5. Βελτίωση του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕ ΘΕΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ,που με πρωτοβουλία και με πρόταση του Δικτύου ,υλοποιείται φέτος  για πρώτη φορά στην ιστορία της περιοχής ,έτσι ώστε να αποτελεί πόλο έλξης ορειβατών και επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. 6. Αξιοποίηση των Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων αλλά και των Αναπτυξιακών Νόμων 7. Αξιοποίηση της υπάρχουσας υποδομής (πίστες Καλλιθέας ,διάδρομοι προσγείωσης ,κατασκηνώσεις Κοκκινοπηλού, καταφύγια ανάγκης ,μονοπάτια κ..ά.) .

Σημειώνεται ότι η επαρχία Ελασσόνας ,που βρίσκεται στις πλαγιές του μυθικού βουνού ,του Ολύμπου, ήδη διαθέτει αξιόλογη υποδομή για ανεμόπτερα, ελαφρού τύπου αεροπλάνα, αεροπτερισμό,  moto-cross (πίστα Καλλιθέας Ολύμπου), ποδήλατο βουνού κ.ά., υποδομή που μπορεί να εκσυγχρονιστεί, ώστε να καλύπτει τις απαιτητικές προδιαγραφές εθνικών και διεθνών αγώνων.

Τέλος ,σημειώνεται ότι όλες οι παραπάνω δράσεις θα συνδυαστούν  με την διοργάνωση του νέου θεσμού για τη περιοχή, που το Δίκτυο πρότεινε τον περασμένο χρόνο  ,του «Φεστιβάλ με θέα τον Όλυμπο», η οργανωτική επιτροπή του οποίου θα συσταθεί στις αρχές του νέου χρόνου, σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής .

Προηγούμενο άρθρο Ημερίδα για τη «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης»
Επόμενο άρθρο «Παρουσίαση μελέτης κτιρίου δημοτικών υπηρεσιών Λάρισας»