ΦΤΩΧΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΦΕΤΟΣ!


 Ο «Άγιος Βασίλης» φέτος θα προβληματιστεί περισσότερο κατά την επιλογή των παιχνιδιών των παιδιών. Προβλέπεται να μην κάνει σπατάλες και υπερβολές, να μην διαλέξει πανάκριβα διαφημιζόμενα παιχνίδια, να ψάξει για φθηνότερα, αλλά παράλληλα ποιοτικά παιχνίδια για να προσφέρει στα παιδιά και γενικά θα προσπαθήσει να συνδυάσει τις επιθυμίες των παιδιών μέσα σε λογικά οικονομικά  πλαίσια.

Σε αυτό βοηθά ακόμη και η όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αφού οι μεγάλες εταιρίες κατασκευής παιχνιδιών εμφανίζονται πιο συγκρατημένες φέτος, καθώς σε σχέση με άλλες χρονιές διαπιστώνεται να έχουν κυκλοφορήσει μικρότερο αριθμό νέων παιχνιδιών, που θα μπορούσαν να δελεάσουν τους μικρούς τους καταναλωτές, ενώ παράλληλα τα περισσότερα τοπικά καταστήματα παιχνιδιών, εμφανίζονται πιο συγκρατημένα στις αγορές τους, τόσο όσον αφορά στις επιλογές των προϊόντων όσο και στις ποσότητες που έχουν προμηθευτεί.

Σίγουρα το παιδικό δώρο κάτω από το δέντρο είναι αναπόσπαστο κομμάτι των Χριστουγέννων και αυτό που δεν θα περικόψουν οι γονείς από τα γενικότερα έξοδα των γιορτών. Είναι ο τομέας της αγοράς που θα κινηθεί περισσότερο από κάθε άλλο και μάλιστα θεωρείται ότι ο μήνας Δεκέμβριος είναι από τους πιο ισχυρούς του έτους για τα εν λόγω εμπορικά καταστήματα.

Αλλά οι προβλέψεις αναφέρουν ότι αν και το παιδικό παιχνίδι είναι το «δυνατό χαρτί» κίνησης της αγοράς, παρ΄όλα αυτά θα εμφανίσει πτώση κατά 20% με 25% σε σύγκριση με πέρυσι, αναφέρει η κ. Αγλαΐα Τριανταφύλλου, ιδιοκτήτρια του ομώνυμου καταστήματος παιχνιδιών της Λάρισας, με την οποία μιλήσαμε για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται πλέον και σε αυτόν τον χώρο, εν μέσω οικονομικής κρίσης, ακόμη κι αν διάγουμε το καλύτερο διάστημα ζήτησης του παιδικού παιχνιδιού.

«Το μεγάλο ερώτημα που καλείται να απαντήσει σήμερα ο ιδιοκτήτης καταστήματος παιχνιδιών, είναι τι και πόσο εμπόρευμα θα βάλει στο μαγαζί του…» τονίζει η κ. Τριανταφύλλου και συμπληρώνει: «Θα πρέπει να κάνει τη σωστή πρόβλεψη. Από τη μια να μην του μείνουν αδιάθετα εμπορεύματα και από την άλλη να μην εκτεθεί στον πελάτη με άδεια ράφια. Σύμφωνα με τις κινήσεις που έχουν κάνει λοιπόν οι περισσότεροι, διαπιστώνεται ότι για φέτος τα Χριστούγεννα, έχουν προμηθευτεί κατά 30% λιγότερο εμπόρευμα από ό,τι πέρυσι.

Αυτό βέβαια ξεκινά και από τις προμηθεύτριες εταιρίες, που επίσης έχουν ακολουθήσει αυτή την τακτική και έχουν προμηθευτεί κι αυτές αντίστοιχα από τις μεγάλες βιομηχανίες κατά 30% περίπου μικρότερες ποσότητες εμπορευμάτων για να προωθήσουν στα εμπορικά καταστήματα. Ακόμη και οι περισσότερες μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες δεν κυκλοφόρησαν φέτος στην αγορά αυτόν τον αριθμό νέων παιχνιδιών που εμφάνιζαν τις άλλες χρονιές, ή τουλάχιστον όχι σε τόση έκταση. Αυτό αποδεικνύει ότι έχουν βάσιμα στοιχεία για την πορεία ζήτησης αυτού του είδους στην αγορά».

Σύμφωνα με τη συμπεριφορά των καταναλωτών, αλλά και τις προβλέψεις, διαπιστώνεται ότι γονείς και νονοί θα απομακρυνθούν στις επιλογές τους από τα διαφημιζόμενα ακριβά παιχνίδια, με το σκεπτικό ότι πληρώνουν πολλά χρήματα για κάτι που έχει μικρή διάρκεια ζωής, ενώ παράλληλα θα στραφούν σε φθηνότερα και πιο ποιοτικά παιχνίδια αναθεωρώντας τις απόψεις τους περί καλού και κατάλληλου για το παιδί παιχνιδιού.

Έτσι αρχίσουν να αναζητούν αξίες που έχουν χαθεί και να υιοθετούν ξανά την άποψη του πραγματικού ρόλου που πρέπει να έχει ένα παιχνίδι στο παιδί, ως μέσο ανάπτυξης δεξιοτήτων, πνευματικής ανάπτυξης και ψυχαγωγίας και όχι ως ενθουσιασμό στιγμής.

Οδηγούνται σε πιο ποιοτικές επιλογές, αφού σύμφωνα με την κ. Τριανταφύλλου, παράλληλα έχουν απομακρυνθεί και από το ευτελές παιχνίδι που θα χαλάσει την επόμενη μέρα.

Η ίδια υποστηρίζει ότι: «Από τα διαφημιζόμενα παιχνίδια ευτελούς ποιότητας που παίρνουν αξία μέσω της διαφήμισης, ο γονιός στρέφεται πλέον στο επώνυμο μεν αλλά φθηνότερο και ποιοτικό παιχνίδι. Μάλιστα παρατηρείται ότι από το 2008 και μετά, όλο και μεγαλύτερο ποσοστό γονιών κόβει τις σπατάλες με την επιλογή ακριβών παιχνιδιών, κάτι που φέτος προβλέπω ότι θα δούμε έντονα…

Επίσης διαπιστώνεται ότι από το 2008 μέχρι σήμερα, μειώνεται σταδιακά και ο μέσος όρος του χρηματικού ποσού που διαθέτουν οι καταναλωτές για την αγορά παιχνιδιού τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με τις αποδείξεις των ταμείων, ο μέσος όρος ανερχόταν στα 30 ευρώ και σήμερα έχει φτάσει στα 20 ευρώ και κάτω.

Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές είναι οι λεγόμενες …τιμές πανικού. Δηλαδή όταν δουν να προωθείται ένα προϊόν που προβάλλουν ότι η τιμή του είναι κατά πολύ χαμηλότερη από την αρχική, τότε αυτό σημαίνει ότι το εμπόρευμα είναι στοκαρισμένο και θέλουν να το «σκοτώσουν» όπως αναφέρουμε στην εμπορική γλώσσα και συγκεκριμένα να το ξεπουλήσουν για να μην τους μείνει ξανά αδιάθετο. Όταν όμως οι καταναλωτές το έχουν ήδη απορρίψει και δεν το αγόρασαν την πρώτη φορά, αυτό σημαίνει ότι κάτι υπάρχει που δεν τους άρεσε και πρέπει να προσέξουν…».

Προηγούμενο άρθρο Επιστρέφουμε στο πλαστικό δέντρο!
Επόμενο άρθρο Δώρα και εκπλήξεις στις 10 Δεκεμβρίου