Επιστρέφουμε στο πλαστικό δέντρο!


 Η κρίση, η κακή ψυχολογία, πιθανόν ακόμη και τα οικολογικά μηνύματα των τελευταίων ετών για το κλίμα του πλανήτη, αλλά μπορεί και ο συνδυασμός όλων αυτών μαζί, να έχουν σχεδόν μηδενίσει φέτος τη ζήτηση των φυσικών δέντρων, των γκι (αγριοπούρναρων) και των κλαδιών ελάτης, που χρησιμοποιούνται για στολισμό τα Χριστούγεννα.

 Η διαδικασία που ακολουθείται κάθε φορά για την υλοτόμηση των ελάτων, για τα Χριστούγεννα, είναι η εξής: Οι ιδιοκτήτες των φυτειών αιτούνται στο δασαρχείο τον αριθμό των δέντρων που επιθυμούν να υλοτομήσουν. Ακολουθεί η έγκριση ή μη του δασαρχείου για τον αριθμό τους, η οποία αποστέλλεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για να δώσει με τη σειρά του την έγκριση ή μη της υλοτόμησης αυτού. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, δασικός υπάλληλος προσημειώνει τα δέντρα που θα υλοτομηθούν και είναι παρών στην υλοτόμησή τους, όπου σφραγίζονται με τη σφραγίδα του δασαρχείου στον κορμό τους, πριν τη διάθεσή τους στο εμπόριο.

Να σημειωθεί ότι οι φυτείες ελάτης στην Καλλιπεύκη, στο σύνολό τους αριθμούν περί τα 30 στρέμματα και υπάρχουν πάνω από είκοσι χρόνια.

Κάθε χρόνο κόβονται τα δέντρα που ήδη έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό ύψος. 

Όσο αφορά στην κοπή των αγριοπούρναρων (γκι), σε δασικές θέσεις, προηγείται από το Δασαρχείο Λάρισας, σχετικός πίνακας υλοτόμησης για την επιτρεπόμενη ποσότητα που θα κοπεί.

Το υψηλότερο κόστος τους από τα ψεύτικα πλαστικά και το γεγονός ότι είναι σπατάλη να χρησιμοποιηθούν για μια φορά, καθιστούν την αγορά τους εν μέσω κρίσης απαγορευτική για τα νοικοκυριά, στοιχεία που αποδεικνύονται από τη μειωμένη ζήτηση που έχει παρουσιασθεί εντονότερα από τις προηγούμενες χρονιές.

Συγκεκριμένα  το Δασαρχείο Λάρισας, που κάθε χρόνο καλείται να εγκρίνει τον αριθμό των ελάτων που θα κοπούν από ιδιωτικές φυτείες του νομού Λάρισας, αλλά και τον αριθμό των γκι από τις δασικές εκτάσεις, για να διατεθούν αυτό το χρονικό διάστημα στην αγορά, διαπιστώνει ότι τα τελευταία χρόνια η ζήτησή τους μειώνεται κατακόρυφα.

Σύμφωνα με τη δασάρχη Λάρισας κ. Φρειδερίκη Αποστόλου και τη δασολόγο του τμήματος διαχείρισης δασών του Δασαρχείου Λάρισας κ. Παναγιώτα Καζάκου, πέρυσι για πρώτη χρονιά δεν υπήρξε ζήτηση για γκι και έτσι δεν έγινε κοπή τους από δασικές εκτάσεις, ενώ παράλληλα δεν έγινε και η υλοτόμηση του συνόλου του αριθμού των ελάτων από ιδιωτικές φυτείες που είχαν εγκριθεί, κι αυτό επίσης γιατί δεν υπήρχε η ανάλογη ζήτηση.

Όπως μάλιστα υποστηρίζουν για φέτος, τα πρώτα μηνύματα δείχνουν ότι θα επαναληφθεί το ίδιο.

Αναλυτικότερα, αναφέρουν ότι ήδη θα έπρεπε οι δασικοί συνεταιρισμοί που προμηθεύονται τα γκι για να τα προωθήσουν στην αγορά, να είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κοπή τους, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί.

Παράλληλα αμφιβολίες εκφράζουν και για το αν θα κοπεί το σύνολο των ελάτων που έχουν εγκριθεί και φέτος για υλοτόμηση, προκειμένου να διατεθούν στην αγορά, αφού τα τελευταία χρόνια αυτό που φαίνεται είναι μια συνεχή πτώση της ζήτησής τους, πόσο άλλωστε φέτος που οι καταναλωτές θα κάνουν περικοπές στα χριστουγεννιάτικα έξοδά τους.

Αν και φέτος το Δασαρχείο Λάρισας ενέκρινε την κοπή περί των 500 δέντρων ελάτης από ιδιωτική φυτεία στην Καλλιπεύκη, η κ. Αποστόλου επισημαίνει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση που θα έχουν τα φυσικά δέντρα για στολισμό από τους καταναλωτές.

Να σημειωθεί ότι η μείωση της ζήτησής τους, όπως μας ενημερώνουν, έχει ουσιαστικά ξεκινήσει από το 2000 και μετά. Πριν από το 2000 υπήρξε μια περίοδος που είχαν γίνει μόδα και ξαφνικά από το απόγειό τους ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση, που συνεχίζεται.

Πριν μια δεκαπενταετία, όπως μας είπε κ. Καζάκου, στις ιδιωτικές φυτείες ελάτης στη Καλλιπεύκη και μέσα σε αντίξοες συνθήκες με χιόνι, φορτηγά αυτοκίνητα ερχόταν και φόρτωναν συνεχώς δέντρα που είχαν κοπεί, προκειμένου να τα προωθήσουν στην αγορά. Τέτοια εικόνα έντονης κινητικότητας, έχει αρκετά χρόνια να παρουσιασθεί.

ΕΛΑΤΑ ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ

Τα φυσικά έλατα που πωλούνται στην αγορά θα πρέπει να έχουν τη σφραγίδα του δασαρχείου, στο κάτω μέρος του κορμού τους, καθώς και μια μολύβδινη ταμπελίτσα στο φύλλωμά τους. Δέντρο που δεν έχει αυτά τα πιστοποιητικά σημαίνει ότι υλοτομήθηκε παράνομα.

Προηγούμενο άρθρο Δήλωση Αγοραστού για τις μετατάξεις
Επόμενο άρθρο ΦΤΩΧΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΦΕΤΟΣ!