Γιορτή Τσίπουρου στον Τύρναβο


 Συνεχίζοντας την παράδοση χρόνων ο Δήμος Τυρνάβου τιμά το κατεξοχήν προϊόν της περιοχής του Τυρνάβου. Αυτό δεν είναι άλλο από το γνωστό σε όλη την Ελλάδα και εκτός αυτής, το τσίπουρο Τυρνάβου.

 Είναι το μόνο τσίπουρο στη χώρα που είναι ονομασίας συγκεκριμένης προέλευσης γεωγραφικής ένδειξης «Τυρνάβου» και όχι κάποιας άλλης ευρύτερης περιοχής, όπως είναι τα άλλα τσίπουρα, «τσίπουρο Μακεδονίας», «θεσσαλικό τσίπουρο», «τσικουδιά Κρήτης».

Το γεγονός αυτό καθεαυτό δείχνει ότι το τσίπουρο Τυρνάβου είναι ένα ξεχωριστό τσίπουρο. Σύμφωνα με την απόφαση της δημοτικής αρχής αρχίζουν από σήμερα οι εκδηλώσεις της Γιορτής Τσίπουρου.

Ένα τετραήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στο τσίπουρο το προϊόν βαρόμετρο για την ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, που συνδιοργανώνουν μέχρι και την Κυριακή ο Δήμος, η Νομαρχία, ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός και ο Σύλλογος Αμβυκούχων Τυρνάβου, με στόχο την ανάδειξη και προβολή του προϊόντος, αλλά και τη γνωριμία των νεότερων με τεχνικές του παρελθόντος που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τυρναβίτικης παράδοσης.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων σήμερα και αύριο τα παραδοσιακά καζαναριά των αμβυκούχων Δ. Παπαφίγγου, Α. Τσικριτσή, Ν. Χαλκιά αλλά και το οινοποιείο του συνεταιρισμού θα είναι ανοικτά για επισκέψεις σχολικών μονάδων, ώστε οι μαθητές να γνωρίσουν την παραδοσιακή και σύγχρονη απόσταξη.

Το ερχόμενο Σάββατο οι εκδηλώσεις θα μεταφερθούν στο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου στο οποίο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας με κύριο θέμα το τσίπουρο, τον τρύγο και τη διαδικασία απόσταξης.

Την Κυριακή, τελευταία μέρα των εκδηλώσεων στις 11 το πρωί στο χώρο του μουσείου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας θα απευθύνουν χαιρετισμό οι συνδιοργανωτές ενώ ομιλία θα γίνει από το δήμαρχο κ. Χρήστο Κιτσίδη.

Θα ακολουθήσει θεατρικό δρώμενο με αναφορά στο τσίπουρο και οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με την εμφάνιση καλλιτεχνικού σχήματος που θα διασκεδάσει τους συμμετέχοντες.

Στον αύλειο χώρο του μουσείου θα προσφέρεται τσίπουρο από τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό και το Σύλλογο Αμβυκούχων, το οποίο θα συνοδεύεται από γευστικούς μεζέδες.

Προηγούμενο άρθρο Κίνδυνος-θάνατος για τους πεζούς η πρόσβαση στο νέο γήπεδο
Επόμενο άρθρο Εξειδικεύεται το σχέδιο προσπελασιμότητας ΑμεΑ σε δημόσια κτίρια