Κίνδυνος-θάνατος για τους πεζούς η πρόσβαση στο νέο γήπεδο


   Σοβαρά ζητήματα ασφάλειας των πεζών κυρίως, έβγαλε η μεγάλη προσέλευση χιλιάδων κόσμου στο νέο γήπεδο ης ΑΕΛ, το βράδυ της Τρίτης. Προβλήματα, που η επίλυσή τους, απαιτεί την κατασκευή έργων μικρής ή μεγάλης εμβέλειας, αρμοδιότητας της Πολιτείας βεβαίως. Χωρίς σειρά αξιολόγησης, όπως αυτά προέκυψαν και από διαπιστώσεις της Τροχαίας Λάρισας, η οποία άμεσα απέστειλε σχετικό έγγραφο στις αρμόδιες αρχές, τα ζητήματα αυτά είναι:

 Ο δρόμος που οδηγεί από τη διασταύρωση του περιφερειακού Τρικάλων μέχρι το χώρο στάθμευσης και την κεντρική είσοδο του γηπέδου δεν έχει φωτισμό, δεν έχει πεζοδρόμια, ούτε και μπάρες ασφαλείας. Δίπλα από το δρόμο υπάρχει χαντάκι απορροής ομβρίων και αναγκαστικά οι πεζοί, που πηγαινοέρχονται στο γήπεδο, κινούνται στο οδόστρωμα. Βέβαια, επίσημα και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η προσέλευση των πεζών φιλάθλων θα πρέπει να γίνεται από την πλευρά του δρόμου Λάρισας- Καρδίτσας.

Στην πράξη αυτό καταστρατηγείται, όπως διαπιστώθηκε στη δοκιμή της Τρίτης, με τη συναυλία και τα εγκαίνια. Κι αυτό επειδή από την πλευρά της συνοικίας Νεάπολης, όπου και το αθλητικό κέντρο και η σκεπαστή αγορά, υπάρχουν πολλοί ελεύθεροι χώροι, δίπλα από τον περιφερειακό Τρικάλων, ώστε να μπορούν να σταθμεύουν πολλά αυτοκίνητα. Αυτή η δυνατότητα διευκολύνει πολλούς οδηγούς, ώστε να μην πάνε στο επίσημο πάρκινγκ του γηπέδου, για να γλιτώνουν χρόνο και να μην μποτιλιάρουν. Σταθμεύουν λοιπόν, δίπλα στον περιφερειακό και με τα πόδια μεταβαίνουν στο γήπεδο από το δρόμο, που δεν έχει πεζοδρόμια και φωτισμό. Σημειωτέον, ότι από την πλευρά της συνοικίας Νεάπολης η περιφερειακή δεν έχει περίφραξη και οι πεζοί, από οιοδήποτε σημείο, θα περνούν απέναντι, με κίνδυνο να σημειωθεί τροχαίο από διερχόμενα αυτοκίνητα. Είναι σίγουρο ότι το ίδιο θα γίνεται σε κάθε αγώνα στο συγκεκριμένο γήπεδο.

Γι’ αυτό και η Τροχαία Λάρισας, ήδη προτείνει την κατασκευή υπόγειας ή υπέργειας διάβασης πεζών στον περιφερειακό Τρικάλων, σε συνδυασμό όμως με την κατασκευή πεζοδρομίων στο δρόμο, που οδηγεί, από τη διασταύρωση στο γήπεδο, όπου θα πρέπει να μπουν και προστατευτικές μπάρες. Επίσης και την εγκατάσταση φωτισμού. Περίπου τα ίδια ζητήματα είχαν εντοπιστεί, από την αυτοψία των αστυνομικών αρχών και πριν τη γενική δοκιμή και είχαν επισημανθεί εγγράφως στις αρμόδιες αρχές.

Βέβαια, ο ευρύτερος σχεδιασμός στην περιοχή, ενόψει και Μεσογειακών Αγώνων το 2013, προβλέπει δύο ανισόπεδους κόμβους, τον ένα στη συγκεκριμένη διασταύρωση του περιφερειακού και τον άλλο στην Καρδίτσης, μπροστά στο 3ο Λύκειο. Επίσης και άλλους δύο ισόπεδους κόμβους, τον ένα πριν την είσοδο του πάρκινγκ και τον άλλο στη διασταύρωση με το δρόμο για το Πανεπιστημιακό. Είναι άγνωστο όμως πότε θα γίνουν, οπότε οι μικρότερης εμβέλειας παρεμβάσεις, που προτείνει η Τροχαία, μπορούν να λύσουν άμεσα τα επικίνδυνα προβλήματα

Προηγούμενο άρθρο ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗ ΒΙΟΚΕΡΑΛ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ
Επόμενο άρθρο Γιορτή Τσίπουρου στον Τύρναβο