ΞΕΚΙΝΑ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΣΥΚΕΩΝΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ -Από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας


Ξεκινά η μελέτη της Παράκαμψης Συκεώνας καθώς υπογράφηκε η σύμβαση από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό με τον ανάδοχο του έργου. Η μελέτη προϋπολογισμού 689.786,80 € (με ΦΠΑ), αφορά το οδικό τμήμα της παράκαμψης Συκεώνας μήκους 4,3 χιλιόμετρα με τη δημιουργία ανισόπεδου κόμβου και παράπλευρων αρτηριών δεξιά και αριστερά της αρτηρίας συνολικού μήκους 7,7 χιλιομέτρων. Επίσης, θα μελετηθούν και δύο γέφυρες στον ποταμό Ενιπέα.

Πρόκειται για μια σημαντική μελέτη η οποία αποτελεί ένα ακόμα βήμα στις προσπάθειές μας για τη ολοκλήρωση της Ε.Ο Λάρισας- Καρδίτσας, τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός και συνέχισε: «Η τοπική κοινωνία έχει καταβάλλει βαρύ φόρο αίματος στο δρόμο αυτό. Είναι χρέος όλων μας να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό τα έργα αυτά για να μπορούν οι πολίτες να απολαμβάνουν σύγχρονες και ασφαλείς οδικές υποδομές. Η ολοκλήρωση της μελέτης πρόκειται να μας οδηγήσει στην διασφάλιση της κατάλληλης χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση του έργου. Το συγκεκριμένο αποτελεί έργο ουσίας το οποίο μειώνει τη χιλιομετρική απόσταση και το συνολικό χρόνο της διαδρομής μέσα από ένα ασφαλές και λειτουργικό οδικό δίκτυο. Συνεχίζουμε με αμείωτους ρυθμούς στην προσπάθεια υλοποίησης των αναγκαίων έργων που χρειάζεται η Θεσσαλία».

Αναλυτικότερα στην παρούσα μελέτη προβλέπεται να γίνει νέα χάραξη από την Χ.Θ. 3+200 έως τη Χ.Θ. 7+500 και θα διέρχεται νότια του οικισμού της Συκεώνας. Το υπό μελέτη οδικό τμήμα αποτελεί μέρος της Επαρχιακής οδού που συνδέει τους νομούς Λάρισας και Καρδίτσας. Η διατομή της αρτηρίας θα είναι β4ν*, 17μ. πλάτους ασφαλτικού, με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση διαχωρισμένης κυκλοφορίας με αμφίπλευρα μεταλλικά στηθαία, ώστε να συμφωνεί με το ήδη κατασκευασμένο κομμάτι.

Στα πλαίσιο της μελέτης θα μελετηθεί και ένας τετρασκελής ανισόπεδος κόμβος στην διασταύρωση της αρτηρίας με το δρόμο που συνδέει τους οικισμούς Συκεώνας και Μικρό Βουνό. Για να εξυπηρετηθούν οι παρόδιες ιδιοκτησίες θα μελετηθούν παράπλευροι οδοί δεξιά και αριστερά της αρτηρίας συνολικού μήκους 7,7 χιλιομέτρων. Επίσης θα μελετηθούν δύο γέφυρες στον ποταμό Ενιπέα. Συγκεκριμένα η νέα γέφυρα θα έχει μήκος περίπου 90,00μ. με πλάτος του καταστρώματος περίπου 22,00μ. προκειμένου να φέρει την διατομή της κύριας οδού και τα εκατέρωθεν πεζοδρόμια. Κοντά στην κύρια γέφυρα θα κατασκευαστεί νέο τεχνικό συνολικού μήκους 90,00μ. πλάτους 11,00μ. προκειμένου να φέρει την διατομή της παράπλευρης οδού.

Η προς ανάθεση μελέτη περιλαμβάνει τις παρακάτω επιμέρους μελέτες:

  • Τοπογραφική και κτηματογραφική μελέτη
  • Μελέτη συγκοινωνιακών έργων (οριστική μελέτη της κύριας αρτηρίας και των παράπλευρων οδών, προκαταρκτική και οριστική μελέτη ενός ανισόπεδου κόμβου και οριστική μελέτη Σήμανσης – Ασφάλισης της κύριας αρτηρίας και του ανισόπεδου κόμβου)
  • Μελέτη τεχνικών έργων (προκαταρκτική και οριστική μελέτη δύο γεφυρών στον ποταμό Ενιπέα και προκαταρκτική και οριστική μελέτη τεχνικού ανισόπεδου κόμβου)
  • Μελέτη υδραυλικών έργων (μελέτη αποχέτευσης καταστρώματος γεφυρών ποταμού Ενιπέα και μελέτη αποχέτευσης – αποστράγγισης για το κύριο οδικό τμήμα και τους παράπλευρους)
  • Γεωλογική μελέτη
  • Γεωτεχνική μελέτη
  • Περιβαλλοντική μελέτη
  • Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη

 

Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν ο γεν. δ/ντης της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Κώστας Μέγας και τα στελέχη της δ/νσης Τεχνικών Έργων κ. Στάμος Διαμαντάς και Κώστας Μουσμούλης, καθώς και ο νόμιμος εκπροσώπος της αναδόχου σύμπραξης μελετητικών κ. Πολυχρόνης Ακριτίδης.

Προηγούμενο άρθρο Η πρέσβειρα της Αυστρίας θα τιμήσει με την παρουσία της την εκδήλωση για το Μαικήνα των τεχνών Νικ.Δούμπα
Επόμενο άρθρο Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στο 25ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας – Βόλου